Pelko on aseeni

Oikeutta puolustetaan ja linja pitää, sillä Teräsmiehen lisäksi menossa ovat mukana kaksi Vihreää Lyhtyä, Lepakkomies, Ihmenainen, Salama, Kyborgi ja Vesimies. Eripura ja epäilys kalvavat kuitenkin niin, että rintama rakoilee.

Epidemia sisältää Justice League -lehden alkuperäisnumerot 6–11.

Oikeuden Puolustajat 2 – Epidemia
(RW Kustannus 2018, Justice League Rebirth Vol 2: Outbreak)
Teksti: Bryan Hitch
Taide: Neil Edwards, Jesus Merino, Matthew Clark, Tom Derenick
Suomennos: Antti Koivumäki
160 ss., 4-v., kovakantinen, 168 x 256 mm
ISBN 978-88-33041-30-8

29 €


DC-universumin suurimmat sankarit ovat suorittajia. Heille saa antaa vaikka kuinka mahdottomia haasteita tahansa, ja voi olla varma, että he niistä selviävät. Aluksi voi näyttää vaikealta, taiston tiimellyksessä voi tulla jopa vähän vaikeuksiakin, mutta pelko pois, lopulta voitto on varma. Tämä on myös heidän taakkansa – varsinkin lukijan kannalta.

Aitoa jännitystä on vaikea saada syntymään, sillä puolijumalisilla voimilla varustettujen superhahmojen puolesta ei eläytymismielessä jaksa kauheasti huolestua.

Käsikirjoittajien pitää keksiä aina aivan käsittämättömiä uhkia ja edes jotenkin loogisesti sitten selitellä parhain päin, miten nämä uhat saadaan haihtumaan hurjan taiston jälkeen. Tämä tapahtuu usein jotenkin epämääräisesti ja jonkinlaisen joukkoamnesian vallassa; jälkiselvittelyjä ei yleensä käydä saati edes paikkoja siivota, vaikka supervoimilla se kävisi suit’ sait’. Teräsmies pelataan myös tuon tuosta ulos ja mainitaan, että hänellä on tärkeitä kiireitä muualla. Totta kai on, koska yksi superpuhallus yleensä riittäisi kaatamaan kaikki konnat kerralla ketoon.

Epidemiassa on kahdenlaista kulkutautia, ensiksi pelkoa ja epävarmuutta levittävä outo pilviolento ja toiseksi tuhoa kylvävä tietokonevirus. Nämä ovat sopivia vihollisia, sillä niitä ei voi heti voittaa yksinkertaisella yhteenotolla. Ryhmäläisten mielenliikkeitä saadaan pelkotilojen kautta liioiteltua niin, että hahmojen luonteenpiirteet tulevat hyvin esiin.

Ennen vähän naureskeltu Vesimies on onnistuneesti nostettu yhdeksi DC:n keskeisimmäksi sankariksi. Kyborgi sen sijaan tuntuu olevan aina vähän sivuosassa. Hänen roolinaan on olla se melkein jo jokaisesta jännitysarjasta tuttu hakkeri, joka etsii johtolankoja internetistä ja kuljettaa näin tarinaa eteenpäin. Hahmossa olisi ainesta paljon enempäänkin. Batmanin miespalvelija Alfred käväisee näyttämöllä, mutta varastaa joka ruudun.

Taide on tasalaatuista. Väritys (Adriano Lucas, Tony Aviña) on runnottu sivuille niin läpilyövänä ja efektivoittoisena, että se peittää mahdollisesti persoonallisen tussiviivan allensa. Erikoisefektit ovat tärkeitä niin supersankarielokuvissa kuin -sarjakuvissakin. Heeroksien hurjat huhtomiset kun pitää tuoda näyttävästi framille, totta kai. Lukeminen on helppoa ja eskapismi vie.

Asenne on oikea ja kohdallaan: Oikeuden Puolustajat ovat elämää suurempia hahmoja, mutta he ovat silti aina pienen ihmisen puolella. Viimeiseen saakka.


Keskustele Kvaakissa Oikeuden Puolustajista.

Ks. myös