Pahvilaatikosta on paljon iloa

Pahvilaatikot tarjoavat loppumattoman leikin lähteen lapsille. Entäs jos laatikko, Loota, alkaa johdattaa leikkejä?

Patrick Wirbeleit & Uwe Heidschötter
Loota
suom. Saara Kaurala
taitto Kati Vuopala
toim. Hannele Richert
ISBN 978-952-5972-24-5
Sarjakuvakeskus, 2018
80 s., nelivärinen, kovakantinen

Eräänä päivänä, kun Matias on tulossa koulusta kotiin, niin portinpielessä odottaa laatikko. Se ei olekaan mikä tahansa pahvilaatikko, vaan kotoaan karannut velhon apulainen, Loota. Laatikko ei päädykään Matiaksen rakenteluleikkien materiaaliksi. Loota on innokas keksijä ja rakentelija Matiaksen tapaan.

Aikuisille elävä laatikko on järkyttävä ihmetys. Äiti ja isä jäykistyvät paikoilleen ja heidän palauttamisekseen ennalleen tarvitaan velhon apua. On siis uskaltauduttava matkalle metsään velhon luo. Matkalla pitää suojautua muun muassa sateelta.

Saksalaisten Patrick Wirbeleitin (s. 1971) ja Uwe Heidschötterin (s. 1978) Kiste (Loota) on kirjasarjaksi laajentuva alakouluikäisille suunnattu toiminnallinen sarjakuva. Vuonna 2016 sarjakuva sai Max und Moritz -palkinnon parhaana lastensarjakuvana. Tänä vuonna Helsingin sarjakuvafestivaaleilla oli sarjakuvaan liittyvä näyttely ja askartelupaja. Sen ja Wirbeleitin vierailun myötä Sarjakuvakeskus on myös julkaissut ensimmäisen teoksen suomennoksen.

Käsikirjoittaja Wirbeleit on omistanut teoksen Angelika-tädille, jolta hän sai Rasmus Nalleja. Täti oli ne myös pienelle Patrickille lukenut. Tanskalaisten Carla ja Vilhelm Hansenin 1951 luoman Rasmus Nallen seikkailujen toiminnallisuutta ja touhukkuutta on siirtynyt paljon myös Lootaan. Rasmus Nalle kavereineen rakensi kaikenlaista. Tosin Hansenien sarjakuvien mallin mukaan ei nuori innokas lukija saanut juurikaan mitään toimivaa aikaiseksi.

Myös Lootan rakennustaidot ovat Rasmus Nallen tapaiset. Tosin Wirbeleit ja Heidschötter eivät kaunistele lopputuloksen toimivuutta. Kantoon naulattu lauta on kantoon naulattu lauta, eikä kiikkulauta kuten Hansenien sarjakuvassa olisi esitetty. Mutta Lootaa ei lopputulos masenna. Tulihan keksityksi kiikkumatomuuslauta. Tutustuminen velhoon johdattaa myös askartelun ääreen.

Lootaa voi hyvin mielin suositella kaikille alakouluikäisille. Sarjakuva saa kädet syyhyämään tekemisen tarpeesta. Loota tarjoaa oivaltamisen iloa.