Valloittava kettutyttö

Iloinen tyttökettu Nanna kavereineen palaa uusien sattumien ja tarinoiden kera. Nannan asuinkumppani Ritu on viimein päättänyt selättää pahimman vihollisensa, suuren ja mahtavan gradun. Nanna itse ei ole vieläkään ihan perillä ihmisten kummallisista tavoista, eikä itseään hyvin fiksuna pitävä kissapoikamies Misse ole paras opastaja. Opiskelijatalossa tapahtuu kummia!Nanna – Eläimen pelikirja
Kirjoittanut, piirtänyt ja värittänyt Tuuli Hypén
Taitto Kimmo Mustonen
Kustantaja Arktinen Banaani
Painopaikka Trükikoda AS, Viro, 2018
ISBN 978-952-270-394-1
Kk, 275 X 215 mm, 72 s., sid., väri/mv
Hinta 22 euroa

Tuuli Hypénin yhteiskuntakelpoinen sisäsiisti citykettu Nanna on palannut, jos nyt on missään ollutkaan. Edelliset neljä albumia ilmestyivät vuosina 2010-2013. Hesarin sunnuntainumeroiden Nannojen julkaisun päättyminen hyydytti koko sarjan. Nyt on viimein näkynyt paikallislehtien sivuilla Nanna-strippeja, joita tässä albumissa on joka toinen aukeama. Värilliset sivut ilmestyvät ensi kertaa nyt.

Kaksi lastenkirjaa Veikka-ketun seikkailuista eivät riittäneet tyydyttämään Veikan isosisko Nannaan ihastuneiden tarpeita. Veikka seikkaili muiden metsäneläinten kanssa kirjoissa, mutta nyt hän istuu sohvalla telkkaria katsomassa Nannan ja Ritun yhteiskämpässä.

Nanna- ja Veikka-kirjat ovat erittäin suosittuja varsinkin nuorten lukijoiden keskuudessa. Hypénin hahmot ovat esimerkiksi heränneet eloon cosplay-tapahtumissa, joissa on nähty Nanna-faneja pukeutuneina sarjan hahmoiksi.

Mutta ei Veikka ole Nannan sarjaa itselleen ominut. Olisikin aika grootia, kun Veikan ainoa repliikki on “Väh”. Sarjan päähenkilöksi on ennemminkin noussut perusnegatiivinen kommunistikämppis Ritu. Räjähtelystään huolimatta Ritu on pariskunnan järjen ääni, kun kettutytöllä ei selvästikään ole elämänhallinta ihmisten keskuudessa hanskassa. Ritun ikuista taistelua pahimman vihollisensa, gradun, kanssa seurataan edelleen.

Muita cityeläimiä nähdään nyt vähemmän kuin ennen, tai ei niistä ainakaan pidempää juonikuviota kehitetä. Jos ei nyt lasketa valtavaa laumaa päästäisiä, jotka nousevat kapinaan. Kukaan Nannaa lukuun ottamatta ei vain sitä huomaa.

Kova kolli Misse on kesyyntynyt, ja tulee kolmen pennun isäksi. Ilmeisesti jatkossa pennut ovat enemmän esillä, kun vähän kasvavat. Tähän viittaa albumin viimeinen piirros kolmesta kissavarhaisteinistä.

Vanhoista ihmishahmoista mukana on tietysti Mummi, jonka menneisyydestä ja nykyisyydestäkin paljastuu jälleen uusia asioita. Ritu pelkää että mummi kasvattaa hamppua kotonaan, mutta totuus on paljon hurjempi.

Tietokone- ja lautapelejä pelatessa kämppikset pääsevät rentoutumaan. Nanna pääsee Kela-pelissä viimeiselle tasolle kulkematta lähtöruudun kautta, joutuu töihin, ja mukaan tulee uutena hahmona pomo suoraan helvetistä. Viitataan, että Nanna on pomon tavannut ennenkin, mutta ei ole sellaisia sarjoja ainakaan silmiin osunut. Mutta jos B. Virtasen pomot ovat kauheita, tämä ylittää jokaisen yhteensä.

Citynaali Nilak ei tule tällä kertaa kylään, mutta kirjoittelee Nannalle uusista kommelluksistaan pitkin maailmaa. Näin sarjaan saadaan reippaasti globaalia viritystä.

Toivottavasti Nannan toinen tuleminen kestää jatkossa pidempään. Mustavalkoiset stripit tuntuvat paikoin entistä huolettomammin piirretyiltä, värisivut ovat skarpimpia. Hauskoja episodeja on molemmissa.

Keskustele Kvaakissa Nannasta.