Kunnianosoitus legendaariselle valokuvaajalle

Signe Brander (1869-1942) oli tunnetuimpia suomalaisia valokuvaajia. Vaikka Branderin kuvausmatkat kattoivat koko Suomen, hänet tunnetaan parhaiten Helsingin muinaismuistolautakunnan toimeksiannosta kuvata Helsingin purettavia puutaloja vuosina 1907-1913.

Neiti Brander on Timo Mäkelän tuorein sarjakuva-albumi, jonka 40 sivun pääosa keskittyy juuri tuohon ajanjaksoon, ja nimenomaan Helsinkiin, vaikka muita projekteja, jotka sijoittuivat osaksi samaan aikaan, mainitaankin ohimennen. Albumin päätteeksi seuraa lyhyt elämäkerta, jossa pysytään tiukasti faktoissa.

Neiti Brander
Kirjoittanut, piirtänyt ja värittänyt Timo Mäkelä
Taitto Kimmo Mustonen
Kustantaja Arktinen Banaani
Painopaikka ADverts, Latvia, 2018
ISBN 978-952-270-401-6
275 X 215 mm, kk, väri, 48 sivua
Hinta 18 euroa

Neiti Branderin päätarina sekoittaa faktaa ja fiktiota, taustalla Timo Mäkelä kuvaa upeasti sitä muuttuvaa Helsinkiä, jota Brander tallensi. Branderin taipumus kuvata mukaan myös ihmisten arkea ei ole kaikkien lautakunnan jäsenten mieleen, onhan osa kuvatuista lapsista köyhiä rääsyläisiä, joille Brander maksaa muutaman pennin palkkionkin kuvattavana olemisesta.

Vuosisadan alun kamera jalustoineen ja muine tarvikkeineen ei ole mikään kevyt kantaa, joten Brander palkkaa vossikka Poljakovin avukseen. Juuri paljastettu Havis Amanda –veistos herättää pahennusta helsinkiläisissä. Kuvaan päässyt pöllämystynyt konstaapeli Grönvall ystävystyy Branderin kanssa, ja ilmassa on pientä romanssia.

Päätarina on aika kevyt, tarkoituksella. Mäkelän aikaisemmat Helsingin historiaan liittyvät albumit ovat olleet raskaampia ja kuivempia.

Oikeasti Signe Brander ei ollut enää mikään nuori Helsinkiä kuvatessaan, vaikka hänet Mäkelä sellaiseksi tässä kuvaakin. Elämän traaginen päättyminen esitetään sitten lopuksi erillisessä ruskeanvärisessä elämäkertakelauksessa. Itse päätarinan värit hehkuvat upeina. Piirrostyö on mäkelämäisen jäykkää, ja huomio kiinnittyy hienoihin taustoihin, sekä purettuihin puuröttelöihin että jugendtaloihin, jotka ovat pystyssä edelleenkin. Ihmisten vaatetuksen ja tavat Mäkelä taitaa tunnetusti, on nähty ennenkin.

Helsinki-infon tilaamia Neiti Brander –strippejä on turhan kovalla kädellä editoitu albumiin.

Keskustele Timo Mäkelän sarjakuvista Kvaakissa.