Kymppitonnin keräilysarjakuva

Sarjakuvasta maksettiin maltaita viime vuoden lopulla Helsingissä. Amerikalainen kuvakirja vaihtoi omistajaa 10 000 eurolla. Uutisen kaupasta kertoi Aku Ankka -lehti tammikuun viimeisessä numerossaan.

Juha Aarnisalo pitää Helsingin Kalliossa sarjakuvakauppa Kulkukatin poikaa. Hän kertoo, että pahvikantinen teos putkahti esiin vaasalaisen kuolinpesän selvityksessä.
Ensimmäinen suomenkielinen sarjakuvakirja on ainutlaatuinen harvinaisuus. Kirjan tekee arvokkaaksi se, että se on toinen kahdesta olemassa olevasta kappaleesta. Toista tunnettua rariteettia säilytetään Helsingin Yliopiston kirjastossa. Aarnisalo toimi marraskuussa ainoastaan diilerinä. ”Soitin kymmenelle potentiaaliselle keräilijälle ja kerroin heille hinnan. Osa kieltäytyi suoraa päätä, mutta tämä yksi ostaja mietti asiaa muutaman päivän. Lopulta hän suostui”.

Aarnisalo kertoo tehneensä tänä vuonna myös yhden 5 000 euron kaupan. Kohteena oli 1940 -luvulla Seuran julkaisema, ensimmäinen suomenkielinen ”Aku Ankka”-vihko, Ankka Lampinen. Aarnisalo on myynyt lisäksi muutamia muita harvinaisuuksia hieman pienemmällä hinnalla. Kunnosta riippuen, arvokkaimmat keräilylehdet maksavat muutamia tuhansia.

Amerikalainen kuvakirja sisältää sanomalehtisarjakuvista matkittuja ruutuja. Nimeämättömistä sarjakuvista osa on tunnistettavissa. Sisältönä on mukaelmat R.F. Outcaultin Buster Brownista (Esko Etevä), Rudolph Dirksin Kissalan pojista ja C.E.Schulzen sarjasta Foxy Grandpa. Rasterointi ja käsin tehty värierottelu ovat karkeita. Hahmojen ääriviivat, joihin perinteisesti käytetään mustaa, on painettu sinisellä. Tässä kirjassa ainoastaan puhekuplien ladottu teksti on mustaa. Julkaisun strategiset tiedot ovat:

Amerikalainen kuvakirja
Kustantaja: Osakeyhtiö Minerva
Julkaisuajankohta: marraskuu 1904
Painopaikka: Y.F.Tilgman, Helsinki
Värit: kansi 4/0, takakansi 0/0, sisäkannet 0/0, sisäsivut 4/4
Sarjakuvasivujen määrä 16
Sarjakuvaruutujen määrä 32kpl (2kpl joka sivulla)
Koko: korkeus 320mm, leveys 190mm

5 vastausta artikkeliin “Kymppitonnin keräilysarjakuva”

 1. Olettaen että kyseinen laitos ei voi olla yksinomaan Suomen oloihin toimitettu, niin kiinnostaisi tietää teoksen alkulaitos. Ruotsi? Saksa?
  Ja knoppitrivia: onko legendaarista Buster Brownia julkaistu Suomessa missään muualla? Veikkaus on että ei.

 2. Monia muitakin kysymyksiä tämä teos herättää. Vastauksia vaan on niukalti. Suomalaista sarjakuvajulkaisemista tunnetaan hyvin heikosti 1900-luvun ensimmäisiltä 60 vuodelta. Sitä ei ole tutkittu kovin paljoa, ja aikalaiskommentit ja haastattelun tapaiset voi kohtapuoliin unohtaa (mitä tulee vanhimpan matskuun). Buster Brownista on lisää asiaa Kaukoranta-Kemppisen Sarjakuvat -kirjassa.

 3. Pitäisi lukea Kaukoranta-Kemppinen uudestaan 25 vuoden tauon jälkeen. Ymmärsin tekstistä että pioneeriopus oli uudelleenpiirretty. Siitä taas tuli mieleen (aina tulee mieleen) Lyonel Feininger joka 1906 piirsi Saksassa Chicago Tribuneen sunnuntaisarjakuvaa ja muitakin tekijöitä oli lukuisia, nimiä vain ei ole jälkipolville jäänyt, ja nekin tunnetut unohtuneet. Jos kooste on luotu Euroopassa, pitäisi oikeastaan veikata alkuperämaaksi Tanskaa. (No, en minä pitkävedossakaan koskaan voita.)

 4. King Features ja amerikkalaiset kumppaninsa vielä onnistuivat useimmiten tuhoamaan sarjakuvien originaalit, kun eivät piirtäjät itsekään niistä aina niin perustaneet. George Herrman tosin säilytti sunnuntaioriginaaliensa pinkkaa autotallissaan – jonka katto vuosi. Parinkymmenen vuoden KrazyKatit muuttuivat paperimassatiileksi, joka nykyisin on erään keräilijän ovenpönkkänä. Pib Copenhagen sentään ymmärsi säilyttää asiallisesti tekijöiden originaalit.
  Saisikohan siitä Helsingin yliopiston kappaleesta aikaiseksi digipainoon soveltuvan tiedoston. Faksimile AK:sta olisi aika hieno juttu olemassa jälkipolville…

 5. Aarnisalolla on kyseisestä lehdestä (laserkopiokoneella?) tehty faksimile. Ei ilmeisesti kuitenkaan digitaalista tiedostoa.

  Yliopiston kappale on kuulemma aika surkeassa kunnossa, digitaalisen tiedoston tekeminen siitä voi olla mahdotonta.

Kommentit on suljettu.