Luomakunnan kruunu pahasti hukassa

Linnan katto vuotaa, narrin jutut eivät naurata, kukaan ei kunnioita. Eikä seksikään maistu. Kuninkaalla alkaa horjua usko koko touhuun. Onneksi on pastori, joka tuntee lääkkeen eksistentiaaliseen ahdistukseen. Kaksikko lähtee tarunhohtoiselle seikkailulle, missä olut virtaa, päät putoilevat ja naiset kellistetään – vielä kerran.

Kuningas menettää päänsä on Ville Rannan uusi, upeissa akvarellisävyissä hehkuva, absurdi suurteos, jossa Ranta sahaa pään irti vuosituhantiselta valkoiselta heteromieheltä. Mutta mitä helvettiä? Eikö Ranta ole itsekin samaa jatkumoa?! Pää poikki!

Kuningas menettää päänsä
Ville Ranta
Kustantaja Werner Söderström Osakeyhtiö
ISBN 978-951-0-43143-6
Kk, väri, 245 X 175 mm, 174 s.
Hinta 32 €
© Ville Ranta & WSOY 2018

Ville Rannan uusin teos on absurdi aikuisten satu kierolla huumorilla varustettuna. Kuningas asuu suuressa linnassa, nykyaikaisten keksintöjen keskellä ja lähinnä juttelee pölyisille esi-isilleen. Sataa koko ajan, ja katto vuotaa.

Seuranaan kuninkaalla on seksuaalisia palveluita tarjoava hovinarri, kylässä käyvät kolme prinsessaa. Vanha äiti tekee kuolemaa korkeassa tornissa ja haisee pahalle.

Palvelusväkeä luulisi olevan, mutta ei sitä ole. Lohikäärme ja muita puhuvia eläimiä esiintyy. Hovinarri selostaa tapahtumia, irstas pappismies antaa kuninkaalle neuvoja. Pastorin kanssa lähdetään seikkailemaan, mutta eipä sekään hyvin pääty.

Kuningasta voisi luonnehtia sanalla nössö. Eli suomalaista nykymiestä kuvataan, Tapahtumat seuraavat toisiaan kuninkaan vain velloessa itsesäälissä, ennen kuin lopuksi päästään albumin nimen tilanteeseen.

Juoni ei tässä olekaan tärkeä, vaan yksittäiset tapahtumat, vaikkei mitään tapahdukaan. Lähinnä filosofista pohdintaa.

Ville Ranta on hoitanut värityksen upeasti, vaikkakin hillitysti. Itse piirrostyyli on samanlaista kuin aikaisemminkin. Suositellaan siis Rannan töistä ennenkin pitäneille. Ei parasta Rantaa, muttei heikointakaan.

Ville Ranta taitaa olla tunnetuin ajankohtaispoliittisista pilapiirroksistaan, eikä niitä ole pahemmin kirjoiksi koottu. Asia pitäisi vähitellen korjata. Tosin niistä osa on sidottuja aikaansa, ja vuosia myöhemmin idea menee lukijalta ohi. Mutta sehän ei tähän kirjaan kuulu. Tämä on ajaton.

Tervetuloa julkaisutilaisuuteen Taiteiden yönä to 23.8. alkaen klo 17. Paikka on Nide, Fredrikinkatu 35, Helsinki. Tekijän kanssa kirjasta juttelemassa filosofi Torsti Lehtinen. Vapaa pääsy. Tervetuloa!

Keskustele Kvaakissa Ville Rannan tuotannosta.