Batman Euroopassa

Batman – Europa Deluxe

Alkuperäisjulkaisut: Batman – Europa 1-4 (2016)
Tarina: Matteo Casali ja Brian Azzarello
Taide: Jim Lee, Giuseppe Camuncoli, Diego Latorre, Gerald Parel
Suomentaja: Janne Suominen
Kustantaja: RW Kustannus
Sidottu, s., 4-värinen, painettu Italiassa
ISBN: 978-88-33041-23-0

28 €

Amerikkalaiset sarjakuvien supertähdet, Brian Azzarello ja Jim Lee, ovat yhdessä eurooppalaisten kumppaneidensa kanssa luoneet ennakkoasetelmiltaan mielenkiintoisen tarinan. Azzarellon aisaparina tarinaa nikkaroi italialainen Matteo Casali, joka itselleni oli aiemmin tuttu vain Vertigo Crimen 99 Days -albumista. Mies on sen lisäksi kirjoittanut tarinoita niin DC:lle kuin Marvelille. Taiteesta vastaa Leen lisäksi italialainen Giuseppe Camuncoli, jonka taidetta olemme saaneet ihailla viime aikoina Hämähäkkimiehen sivuilta, sekä espanjalainen Diego Latorre ja ranskalainen Gerald Parel, jotka ovat varmasti monille lukijoille tuntemattomampia, vaikka ovat aiemminkin tehneet töitä Amerikan isoimmille sarjakuvakustantajille.

Tarinassa Batmaniin on tartutettu kolossivirus, mystisen vihollisen toimesta. Jäljet johtavat Eurooppaan ja Batmanilla on viikko aikaa löytää vastamyrkky virukseen. Ikäväkseen Jokeriin on tartutettu sama virus ja hänellä on tarvittavia palapelin palasia, joita Batman tarvitsee. He joutuvat työskentelemään yhdessä matkaten halki Berliinin, Prahan, Pariisin ja Rooman. Tarinan lähtökohdat ovat mielenkiintoiset.
Ei toki ole ainutkertaista, että Batman ja Jokeri joutuvat tekemään yhteistyötä, tai että Batman seikkailee Euroopassa, mutta silti täytyy myöntää, että odotin tarinalta paljon. Azzarello ja Casali onnistuvat kirjoittamaan ihan mukiinmenevän tarinan, mutta miksikään klassikoksi Batman Europaa ei voi hyvällä tahdollakaan kutsua. Omalla tavallaan siihen vaikuttaa myös kuvitukselliset ratkaisut.

Jim Leen osuus albumissa on komeaa katseltavaa
Jim Leen osuus albumissa on komeaa katseltavaa

Albumin jokaisen osan on piirtänyt eri piirtäjä, Giuseppe Camuncolin tosin tehden sivusuunnitelmat jokaiseen osaan. Jim Leen taidetta voi tavallaan pitää albumin parhaana, mutta toisaalta hänen taiteensa sopi kokonaisuuteen ehkä kaikkein huonoiten. Albumin kaikissa tarinoissa on taiteen puolesta annettu maalattu vaikutelma, Leen osuuden jäädessä kuitenkin juuri enemmän perinteistä supersankaritaidetta muistuttavaksi. Camuncolin osuus on myös omaan silmääni komeaa katseltavaa, mutta erityisesti kolmannen osan taiteilija, Diego Latorre, tekee sellaista digitaalista taidetta, jota on välillä vaikeaa seurata. Hänen taiteensa sopii erinomaisesti monenkin lehden kanteen, mutta itse sarjakuvataiteena sitä on puuduttavaa katsoa. Gerald Parel nostaa taiteen tasoa viimeisessä osassa omalla maalausjäljellään, mutta silti kaiken kaikkiaan taiteesta jäi rikkonainen kuva, joka vaikuttaa negatiivisesti lukukokemukseen. Mielellään olisin nähnyt tarinan vain yhden taiteilijan toteuttamana.

Diego Latorren taidetta
Diego Latorren taidetta

Nimensä mukaisesti Batman Europa Deluxe on samaa komeaa RW Kustannuksen Deluxe-mallia kuin Preacher ja Sandmankin. Lisäksi albumi on erittäin hyvin toimitettu ja suomennettu. Itse päätarinoiden lisäksi albumi sisältää kansigallerian.

Batman Europaa voi suositella luettavaksi kovimmille Batman-faneille, mutta satunnaislukijoille suosittelen ennemmin RW Kustannuksen muita tuoreempia Batman-albumeita, kuten Tom Kingin kirjoittamaa Batmania.


Keskustele Kvaakissa Batmanista ja RW Kustannuksen sarjakuvista.