Todella tapahtumarikas elämä

Marko Turusen tositarinaan pohjautuneet ADHD-Sheikin seikkailut on saatu päätökseen. Neljäs osa koostuu lähipiirin ihmisten kertomasta. Viimeinen sana on kuitenkin Sheikin itsensä.

Marko Turunen
ADHD-Sheikki 4 – Itsemurhabileet
ISBN 978-952-5754-72-8
Zum Teufel 2018
52 s., kovakantinen

Marko Turunen on saanut ADHD-Sheikin seikkailut kerrottua. Neljännessä ja viimeisessä osassa Turunen on antanut puheenvuoron Sheikin lähipiirin ihmisille, perheenjäsenille ja tutuille. ADHD-Sheikki saa vielä itsekin puheenvuoron, mahdollisuuden arvioida kertomiaan tarinoita ja niiden todenperäisyyttä.

Kolmannen osan lopulla paljastui, että ADHD-Sheikillä ei ollutkaan ADHD vaan skitsofrenia. Se sai lukijan aiheellisesti kysymään, että mikä aiemmin kerrotusta oli totta ja mikä harhaa. Neljäs osa antaa lukijalle mahdollisuuden arvioida tätä paremmin. Viimeisessä sanassa Turunen kysyy Sheikiltä suoraan harhojen mahdollisuudesta. On kai Sheikki liioitellut ainakin naistensa isorintaisuudesta?

Inhimillisesti katsoen Sheikki sai oikean diagnoosin aivan liian myöhään. Väärä lääkitys on mahdollisesti lisännyt kierroksia muutenkin vauhdikkaaseen elämänkaareen. Kolmessa ensimmäisessä osassa kerrotut uskomattomat tapahtumakulut ja kohkaaminen olisi toisissa oloissa jääneet paljon vähemmälle. Mutta kun on näin menty, niin tuloksena on ollut todella tapahtumarikas elämä. Ainakin Sheikin pään sisässä.

Marko Turunen on lähestynyt mielenterveysongelmia kuuntelijana ja välittäjänä. Hän on ollut kirjuri, hän ei ole lisännyt omia havaintojaan tai mahdollisia selityksiä itse kerrontaan. Esimerkiksi Pacon Rocan Rypyissä (WSOY 2010) on hyvin kuvattu ulkopuolisille miten muistin heikkeneminen näyttäyttyy dementiaa sairastavan elämässä. Vanhainkodin käytävä voi askeleen matkalla muuttua nuoruuden sotatantereeksi. Tällaiseen toisen sisäisen maailman kuvaamista Turunen ei ole tavoitellut.

Jokaisella pitäisi olla oikeus saada oma tarinansa kerrotuksi juuri niin kuin hän itse haluaa sen kerrottavan. Sellaisen mahdollisuuden Turunen on ADHD-Sheikille suonut. Etenkin ensimmäisen ja toisen osan vauhdikkaat tarinat muuttavat merkitystään kun lukijalle paljastuu päähenkilön diagnoosi.

Turusen tarkka keskustelujen dokumentointi paljastuu Youtube-videoista ja kesäkuussa Yle Teemalla esitettävässä Sarjakuvaelämää-dokumenttisarjan Marko Turunen -jaksossa. Jälkimmäisen paljastaa toimittaja Olli Kangassalo ohjelmasta kirjoittamassaan ennakkojutussa. Vaikka visuaalinen maailma on fantasiaa, niin kirjallinen sisältö on tarkkaa dokumentaatiota.

* Kvaakissa voi keskustella Marko Turusen sarjakuvista