Nuori Voima -palkinto Vihan ja inhon internetille

Vuoden 2018 Nuori Voima -tunnustuspalkinto on myönnetty toimittaja Johanna Vehkoon ja sarjakuvataiteilija Emmi Niemisen journalistiselle sarjakuvalle Vihan ja inhon internet (Kosmos 2017).

Tunnustuspalkinnon saaneessa teoksessa käsitellään sitä miten verkkoviha on 2010-luvun Suomessa päässyt muodostumaan merkittäväksi osaksi yhteiskuntaa ja miten keskustelukulttuuria voitaisi muuttaa toisenlaiseksi.

– Vihan ja inhon internet on merkittävä kannanotto turvallisemman, tasa-arvoisemman ja empaattisemman keskustelukulttuurin puolesta. Teos luotaa internetin pimeää puolta ja tuo esiin ne monimutkaiset vaikuttimet, joita nimettömyyden, vihamielisyyden, kuuntelemattomuuden ja vastuuttomuuden alla on, kertoo Nuoren Voiman Liiton hallituksen puheenjohtaja Matti Kangaskoski. – Vaille ymmärrystä ei jää kukaan, mutta teoksen sanoma on selvä: vastuu sananvapauden toteutumisesta ei ole pelkästään niillä, jotka tuota vapautta käyttävät, vaan myös niillä, jotka sitä loukkaavat ja niillä, joiden tehtävänä on sen turvaaminen.

Kirjallisuusjärjestö Nuoren Voiman Liiton Nuori Voima -palkinto jaetaan vuosittain ansioituneesta toiminnasta kirjallisuuden ja kulttuurin alalla. Sitä on jaettu vuodesta 1993. Tänä vuonna palkintosumma oli 501 euroa. Aikaisemmin tunnustuspalkinnon saajia ovat olleet kustantajat (esim. Like 1993, Savukeidas 2006), suomentajat (esim. Ville Keynäs 1998, Leevi Lehto 2007) ja alan toimijat (esim. kiiltomato.net 2001, kriitikko Otso Kantokorpi 2013). Nyt palkinto myönnettiin ensimmäisen kerran yksittäiselle julkaisulle.

Vihan ja inhon internet oli Kvaakin sadan vuoden sarjakuvissa valinta vuodelle 2017.

* Nuoren Voiman Liiton tiedote