Tällä viikolla sarjakuvissa #13

Tervetuloa jälleen lukemaan Tällä viikolla sarjakuvissa –palstaa, opastanne sarjakuva-alan tapahtumiin ja uusimpiin julkaisuihin.

Mikki myytävänä

Amerikkalainen kaapelijätti Comcast on jättänyt tarjouksen Disney-yhtiön osake-enemmistöstä. Disneyn markkina-arvo on ollut alhaalla viimeaikaisten vastoinkäymisten vuoksi. Roy Disney, Walt Disneyn veljenpoika on kritisoinut julkisesti Disney-yhtiön johtajaa Michael Eisneria. Hiljattain Pixar-animaatiostudio lopetti yhteistyön Disneyn kanssa.

Jos yritysvaltaus onnistuisi, syntyvä jättiyritys olisi markkina-arvoltaan maailman suurin mediajätti.

Lähde: Financial Times

Kerrassaan hyvä uutinen

Kerrassaan merkillisten herrasmiesten liiga –sarjakuva saa jatkoa. Egmont kustannus julkaisi Alan Mooren kirjoittaman ja Kevin O’Neillin kuvittaman viktoriaanisen seikkailusarjakuvan ensimmäisen osan viime kesänä ja jatko-osaa käännetään parhaillaan. Alustava ilmestymisajankohta on tämän vuoden kesäkuu. Albumia tullaan jakelemaan kirjakaupoissa ja lehtipisteissä. Egmontin edustajan mukaan albumi tulee sisältämään sarjakuvan kokonaisuudessaan ja osan alkuperäislehtien hupaisista lisukkeista, kuten pelin ja väritystehtävän.

Vaikka askartelutehtäviä sisältäisikin, Herrasmiesten toinen tuleminen ei ole mikään lastensarjakuva, joten toivotaan myymälähenkilökunnalta viisautta hyllyttämiseen. Toisessa osassa vuosisadan vaihteen sankarit ja roistot ottavat yhteen Marsista saapuvien pahalaisten kanssa, eli muuan muassa H. G. Wellsia versioidaan. Kyseessä on yksi Time-lehden viime vuoden sarjakuvavalinnoista ja onpa se myös henkilökohtainen suosikkisarjakuvani viime vuodelta. Suomennos voi hyvinkin olla vuoden 2004 hauskin, seksikkäin, raain, viihdyttävin ja liikuttavin suomenkielinen toimintasarjakuva.

Itse olen useaan kertaan esittänyt epäilyn, että Liigan jatko-osaa ei suomennettaisi. Onneksi minun todistettiin olevan väärässä, vai mitä?

Ei niin merkillinen

Liittyen edelliseen uutiseen: League of Extraordinary Gentlemen –elokuva eli suomeksi Herrasmiesliiga on nyt saatavilla DVD:na ja videona kaupoista ja vuokraamoista. Ponnettomaksi haukuttu leffa on filmatisointi Mooren ja O’Neillin sarjakuvasta. Älkää sekoittako leffaa sinänsä mainioon Herrasmiesliiga-komediasarjaan.

Edesmennyt: Thelwell

Brittiläinen pilapiirtäjä ja graafikko Norman Thelwell on kuoli 8. päivä helmikuuta. Thelwell tunnettiin ainakin hevosaiheisista Penelope -pilakuvista.

Suuri viemäri

Amerikkalainen DC-kustantamo aikoo käynnistää manga-tuotelinjan myöhemmin tänä vuonna. Ei ole vielä ilmoitettu, aikooko DC:n uusi linja julkaista käännöksiä vai omaa tuotantoaan. Manga, japanilainen sarjakuva, on hyvin suosittua Yhdysvalloissa ja DC haluaa epäilemättä päästä rahakkaille manga-markkinoille.

Uuden linjan nimi on CMX Manga, joka varmasti aiheuttaa suomalaisissa musiikkidiggareissa ja latinan tuntijoissa huvittuneita reaktioita. Sen lisäksi, että CMX on suomalainen bändi, se on lyhenne sanoista cloaca maxima, joka puolestaan tarkoittaa pääviemäriä tai suurta viemäriä. ”Suuri viemäri: ei paskempia sarjakuvia”?

Lähde: ICv2

Sarjakuvantekijät areenalla

Image-lehdessä alkoi hiljattain uusi ”Arena” –sarjakuvasarja, jossa esitellään joka kuukausi suomalainen tekijä sivun mittaisella sarjalla. Helmikuussa areenalle astuu Ville Pirinen.

Kaikki vanha on uutta taas

Tänään oli Uutislehti 100:n sarjakuvasivu on uudistunut. Tässä tapauksessa ”uudistua” voi olla liian vahva termi, tosin.

Kolmas päivä tätä kuuta alkan Six Chix –sarjakuvan julkaisu on lopetettu ja Punasulan rinnalla ilmestyy nyt Aku Ankka -strippi. Akkarit alkavat vuodesta 1951.

Uutuushylly

Tampereen sarjakuvaseura on julkaissut uuden Sarjarin, numeroltaa kunnioitettava 61. Antologian otsikko on ”Tuomioyö”. Maailmanloppu-teemaa käsittelevät Otso Höglund, Johanna Sinisalo, Hannu Mänttäri, Otso Höglund, Jarno Latva-Nikkola, Terhi Ekebom, Aura Ijäs, Nalle Virolainen, Läjä Äijälä, Jarkko Lehto, Juha Korhonen, Tiitu Takalo, Kristian Lehtonen, Solja Järvenpää ja Marko-Latva Nikkola. P.A. Manninen kertoo ja piirtää jälleen uuden Kapteeni Kuolio –sarjakuvan. Lehteä saa Akateemisista kirjakaupoista. Lisätietoja Tampereen sarjakuvaseuran sivuilta.

Ilkka Heilän B. Virtanen –sarjakuvastripeistä on koottu kymmenes albumi, ”Vihdoinkin kymppi”. Albumia levittää Arktinen banaani ja se on saatavilla kirjakaupoista.

Lehtipisteistä löytyvät Witch 2/2004, Tex Willer 2/2004 ja Aku Ankan taskukirja 290. Lehtipisteuutuuksien seuraamisessa auttaa Antti Peltolan sivujen ilmestymiskalenteri.

Uusista sarjakuvista voit keskustella Kvaakin foorumeilla.

Nettiruudut

Tällä viikolla Kvaakissa on nähty kaksi uutta juttua Reima Mäkiseltä. Toisessa muistellaan terveen kriittiseen sävyyn edesmennyttä sarjakuvatoimittaja Julie Scwartzia. Oliko mies sittenkään niin rakastettu, kuin muistokirjoitukset väittävät? Toinen taas on gonzahtava matkaraportti Tampereen Henki ja elämä –messuilta.

Kaikki kaupan

Jos olet sarjakuvantekijä tai kustantaja ja haluat, että uusi sarjakuvasi uutisoidaan tällä palstalla, ota yhteyttä. Myös infoa erilaisista sarjakuvaan liittyvistä tapahtumista voi ja kannattaa lähettää. Minut tavoittaa osoitteesta otto.sinisalo@welho.com.

Tällä viikolla kiitokset avustuksesta Reima Mäkiselle ja Timo Ronkaiselle.

17 vastausta artikkeliin “Tällä viikolla sarjakuvissa #13”

 1. Jos Mikki myydään, Roy vois perustaa uuden Disney-yhtymän. Aloittaa kaiken alusta. Fresh start! 😀

 2. Myös HS teki viikolla parikyt palstamillin uutisen Taloussivulleen tuosta Disney-kaupasta.
  D:llä on tosiaan jonkin verran velkaa ja koska sitä ei ”liian halvalla” haluta myydä, niin kyseessä on ns. vihamielinen valtausyritys. Sinänsä aika normaalia tälläinen sisältöjen ja jakelupuljujen yhteenliittäminen. Näin sevaan tuntuu hurjalta kun tekniikan miehet ostaa sisältömiehiä. Tässä tapauksessa kaapeli-tv haluaisi sisältöä verkkoonsa. Mieleen muistuu mm. hurja kauppa jossa nettifirma AOL osti Time-Warnerin (Onko siitäkin jo 4 vuotta?!)

 3. Hakekaapas kirjastostanne teos ”Myrsky satumaassa”. Se on niin, jotta Michael Eisner (joka kuulemma ei olekaan Willin veljenpoika) ei oikein tajua Disneyn erityispiirteitä, rahaa hän kyllä osaa tehdä – WDC:n elokuvaosaston liikevaihto ylitti viime vuonna 3 miljardia dollaria! Sarjakuvista puolestaan – vieraillessaan Euroopassa Michael Eisnerin kiireisestä aikataulusta lohkesi kokonainen vartti Egmont/Disneyn sarjakuvapuoleen tutustumiseen.

 4. Iso W on tehnyt viimeaikoina sellaista huttua, että muutoksia kaivataankin.
  Mutta miten ja millä aivoilla???

  Tuttu on turvallista ja kaikilla on kevyen hauskaa, mutta…

 5. Jostain kumman syystä jumituin tuossa LXG2:n engl.kielisen kovakantisen julkaisun lukemisessa ihan tyystin. Johtuisiko kovakantisesta muodosta ja kovakantisen hinnasta (jokin sanoo päässä ehkä tyyliin: ”Liian kallis ja hieno julkaisu luettavaksi, älä edes koske, jää sormenjälkiä!”). Sama tilanne muuten on Sandman: Endless nights julkaisullani, edelleen kesken. Hassu juttu; kaikki muut sarjakuvani luen enintään viikon sisällä ostosta.

  Siis älkää käsittäkö väärin. Pidin ekasta LXG:stä ja myös Sandmaneista. Ja olen pitänyt siitä mitä olen saanut noistakin luettua mutta jostain syytä en vaan nyt saa otettua käsiini niitä ja jatkettua lukemista. Hmmm.

 6. Jännä homma, Michael Eisnerhän oli Disneyn poikien kovassa suosiossa joskus 70-luvun lopussa/80-luvun alussa kun astui firman toimarin puikkoihin. Tuolloin Disneyllä meni myös huonosti ja toiminta oli tappiollista, mutta Eisner käänsi firman taas menestyskierteeseen.

  Jäppisen toimintatavoisten (kärjiestäen: raha ennen taiteellisia arvoja) ei suuremmalti Disneyn tekijäkaartin ja Royn puolella pidetty – Royhan olisi halunnut jatkaa perinteisten käsin animoitujen animaatiofilmien tuottamista, mutta Eisner halusi keskittyä vain näihin Pixar-tietokoneanimaatioihin, koska niillä syntyy voittoa, perinteisillä kuulemma enää ei. Tämän vuoksi Roy lähti lätkimään tässä vastikään.

  Mutta tuopa oli järkyttävä uutinen, että Pixarkin on lopettanut yhteistyön Disneyn kanssa. Nythän jätkillä ei ole mitään myymistä, kun perinteinen animaatiostudiolafka pantiin lihoiksi ja tietokonematskutuotantoakaan ei enää Pixarilta saada, vaiko..?

  Olishan se hullua, jos Walt Disney Co. pamauttaisi konkurssiin.

 7. Miten käy Akkareille jos Disney myydään? No tuskin mitenkään.

  SIITÄS SAIVAT!!! EI PIXARIKAAN ENÄÄ SUOSTU YHTEISTYÖHÖN!!! MUHAHAHAA!!

 8. Walt Disneyn kuoleman jälkeen on kyseinen miekkonen joutunut aika monta kertaa kääntymään haudassaan 🙂

 9. Comcast halunnee sisältöä, vaan haluaako se uustuotantoa. Kenties Comcast-johtoisen Disneyn uustuotannosta vastaamaan palkattaisiin joku mr. Roy Disney. Hupaisa ajatus.

 10. Oli muuten aika kenkku temppu 100:lta lopettaa tuo six chix – strippien julkasu. Aku on tosi rock, mutta eikö Suomessa ole jo tarpeeksi ankkajulkasuja? Tarvittiinko vielä lisää? Ja pienimuotosia, naistentekemiä, oikeasti oivaltavia strippejähän on ihan riesaksia asti, vai.

 11. Muistaakseni Iso – W painotti aikoinaan hyvän animaatioelokuvan tekoa parhaimpana tapana tehdä rahaa. Hyvällä animaatiolla hän tarkoitti MIETITTYÄ, HUOLELLISESTI TEHTYÄ JA NÄKEMYKSELLISIÄ ELOKUVIA. Tuolla konseptilla syntyikin paljon ikimuisettavia lyhyitä -ja pitkiäelokuvia, joita minä ainakin kaipaan. Walt uskalsi ottaa myös riskejä, joita tämä nykyjohto ei uskalla tehdä. Kuinka todennäköistä olisi, että Fantasian tapainen elokuva tehtäisiin nyt. Okei, olihan Walt äärimmäinen kapitalisti viimeisen päälle, joka veti herneen nenään kun animaattorit menivät aikoinaan työlakkoon. Toisaalta äärikapitalistisuudessaakin oli puolensa. Hän suvaitsi kaikenlaiset työntekijät, kunhan osasivat vain ammatinsa (= tuottivat hyvin myyviä animaatioita). Tämä ei ollut niin yleinen käytäntö Yhdysvalloissa 50-luvulla.

 12. Tuosta velkaisuudesta tuli mieleen. (Aina tulee jotakin mieleen ^_-) Bob Thomasin myötäkarvaan silittävän WD-elämäkerran huippukohtia on dramatisoitu kohtaus, jossa Roy Disney parahtaa veljelleen, että heillä on määrättömästi velkaa, ja Walt on asiasta tavattoman huvittunut. ”Muistatko mistä aloitimme? Ja nyt meillä on miljoonien velat. Mehän olemme päässeet pitkälle!”

 13. Lisäyksenä vielä edellisen viestini kommenttiin animaattoreiden kohtelusta: saivat olla minkälaisia tahansa, kunhan osasivat ammattinsa, pysyivät anonyymeina ja eivätkä heittäytyneet turhan hankaliksi oikeuksiensa suhteen. Ja tähän loppuun jännä pieni anekdootti: Kun Tim Burton aikanaan toimi Disneyllä, häntä pidettiin.. Hmm. Omalaatuisena. Kerran hän päätti vetää hampaansa työpöytänsä alla ja pian koko toimiston lattia ”lainehti” veressä. Burto sai kuitenkin oman työrauhan. Koittakaas tuota jos epämääräiset työkaverit tuppaa häiritsemään..

 14. Onneksi 100 tiputti ehkä surkeimman strippisarjakuvan koskaan, mutta eipä tilanne juuri muuttunut kun akun valitsivat korvaajaksi. Valitsen edelleen Metron.

 15. Hassua, kun ihmiset, jotka eivät hahmota Disney-yhtiöiden nykytilasta mitään kirjoittelevat kuin suuretkin asiantuntijat (viittaan osin tähän kommentointiosuuten)

 16. onkos thepannu kenties mies? ei nuo tyttöjen ”does my bum look big in this?”-jutut oikein pojille aukea. mutta sehän ei ole tyttöjen vika. ja kaikilla tekijöillä on heikot hetkensä

Kommentit on suljettu.