William Vance on poissa

Suru-uutinen Belgiasta kertoi, että William Vance, oikealta nimeltään William van Cutsem (1935-2018) on edesmennyt. Parkinsonin taudin uuvuttama sarjakuvantaiteilija jäi eläkkeelle 2010 ja kuoli 14. toukokuuta 82-vuotiaana.

Vance aloitti sarjakuvantekijän uransa 1960-luvulla Tintin-lehdessä. Vuonna 1967 syntyi Bob Morane ja 1969 Bruno Brazil. Nämä sarjakuvat levisivät muutamassa vuodessa myös Suomeen. Hiljan julkaistut kokooma-albumit osoittavat sarjojen säilyttäneen arvon suomalaisten lukijoiden silmissä.

Englanninkielisen maailman suosioon Vance nousi Jean van Hammen kanssa yhdessä tehdyn XIII:n myötä. Tämäkin sarjakuva on suomennettu, Jason MacLanen seikkailuja on Arktinen Banaani tarjonnut yhdeksän albumin verran. Kaikkiaan XIII:tä julkaistiin yli 20 maassa.

Realistisesta eleganssista tunnettu belgialaisen sarjakuvan mestari on poissa. Kvaak ottaa osaa suruun.

* 70-luvun jämäkät sankarit ovat taas täällä. Jukka Laine
* Tapaus Bruno Brazil. S. Santikko
* Iskuryhmä Kaimaani joutuu lujille. Tero Mattila
* XIII ei vieläkään muista. Janne Viitala
* XIII nro 7 – kiehtovaa agenttiamericanaa. Salla Brunou
* Kuka mitä häh? Petteri Oja
* Mies vailla menneisyyttä. Jukka Laine
* Kvaakissa on keskusteltu XIII:stä, Bob Moranesta ja Bruno Brazilista

* Suomessa julkaistuja William Vancen sarjakuvia