Mikä on kummitus?

Johanna Jasmine (s.1992) on turkulainen sarjakuvataiteilija, -aktiivi sekä kuvittaja. Häntä inspiroi luonto, värit ja kaikenlainen pikkuruinen. Kummitus on hänen esikoisalbuminsa.

Kummitus on ilmestynyt Iltasanomien kuukauden kotimaisena strippinä toukokuussa 2017.

Kummitus
Kuvitus, teksti ja kannet Johanna Jasmine
Kustantaja Zum Teufel, Turku, 2018
Taitto Solja Järvenpää
Painopaikka Printon Trükikoda AS, Viro, maaliskuu 2018
ISBN 978-952-5754-68-1
Kk, mv, sid., 96 s., 175 X 215 mm, vaaka
Hinta 15

© Johanna Jasmine 2018

Kummitus on mielenkiintoinen tapaus. Stripit ovat alkuperäisessä järjestyksessä, joten voi seurata kuinka tekijän kunnianhimo kasvaa silmissä. Aluksi yksittäiset stripit kertovat ilkikurisista kummituksista, jotka tekevät ihmisille pientä jäynää. Kummitukset siis perustuvat vanhoihin ja moderneihinkin kansantarinoihin tontuista ja menninkäisistä jotka piilottavat aina sukkaparista toisen sukan ja siirtävät auton avaimet väärän takin taskuun. Tässä ne ovat siis kummituksia, eivät pelottavia vaan söpöiksi möykyiksi kuvattuja pikkiriikkisiä haamuja.

No, eihän tuollainen idea jaksa kestää kauan, ja albumin puolivälissä ollaan jo tovejanssonmaisessa fantasiamaailmassa, eikä siihen jäädä, vaan Kalevalakin saadaan mahtumaan mukaan. Ja sitten saunaan. Itse kummituksetkin tipahtavat sivuhahmoiksi, kun Tuoni, Louhi ja moni muu ottaa sarjan haltuunsa.

Kaikki tapahtuu nopeasti eikä mistään arvaa mitä Johanna Jasmine seuraavaksi keksii. Piirrosjälki on pelkistettyä ja taustat niukkoja. Mutta tämänkaltaisessa sarjakuvassa niin pitää ollakin, ettei liika kikkailu vie huomiota pääasiasta. Huumori ei naurata, vähän hymähdyttää.

Itse tekijäkin sanoo että kummitukset ovat ihmisille yhdentekeviä. Kai se sitten on uskottava, kun jäävätkin ennen kirjan loppua taustahahmoiksi, eivätkä edes esiinny joka stripissä. Toteutus on poukkoileva ja lopputulos monenkirjava. Mutta onko se hyvä vai huono? Hyvän kannalle kallistutaan, lupaava tekijä on ainakin kyseessä. Kirjan painoasussa ei ole moitteen sijaa.

Suositellaanpa tätä äitienpäivälahjaksi, tai muuten vaikka muumien ja kansanperinteen ystäville.

Keskustele Johanna Jasminen Kummituksesta Kvaakissa.
www.johannajasmine.fi