Lapsuuden kesänä 1970

Anteron, Annikin ja Jaakon kesäiset seikkailut vuoden 1970 paikkeilla jatkuvat Lyhenevän kesän toisessa albumissa. Kaverukset kohtaavat muun muassa liukumiinan asettamisen ongelmia.

Pauli Kallio – Reetta Niemensivu
Lyhenevä kesä 2 – Riemua ja rähinää
Suuri Kurpitsa 2018
ISBN 978-952-7160-20-6
80 s.; kovakantinen, nelivärinen

Pauli Kallion käsikirjoittama ja Reetta Niemensivun piirtämä Lyhenevä kesä ilmestyy Kalevassa sunnuntaisarjakuvana. Kalevan lisäksi kahdenrivin strippiä julkaistaan Nivala-lehdessä ja Ylä-Satakunnassa. Yksi strippi on tehty vain Nivala-lehteä varten. Siinä Kyösti Kallio, Kustaa Vilkuna ja Helena Takalo kilpailevat siitä kuka on kuuluisin nivalalainen. Strippi on tehty Nivalan kunnan 150-vuotisjuhlien kunniaksi.

Lyhenevän kesän maalaiskylä voisi olla mistä tahansa Suomessa, mutta ajallisesti se ankkuroituu vahvasti 1970-luvun alkuun. Kekkonen on presidentti ja ajatus vaaleilla valittavasta uudesta presidentistä tuntuu käsittämättömältä. Annikki lisää iltarukoukseensa, että jos Kekkosen tilalle joskus valitaan toinen presidentti, niin tämän täytyisi ajaa itsensä kaljuksi ja vaihtaa nimekseen Kekkonen.

Kallio luo ajankuvaa tarttumalla viidakkoseikkailujen lomassa sarjakuvan ajankohdan ilmiöihin. Tietosanakirjojen suosio oli 1970-luvulla käsittämätön, kuten kaikista divareista ja kierrätyskeskuksista nykyisin huomaa. Silti lapset havaitsevat heti puutteita arvostetuissa teoksissa. Tietosanakirja tunsi kirjailijan Pulla, Armas J., mutta pulla-leivonnainen puuttui kokonaan. Lapset ovat omaksuneet yhteiskunnan antamat sukupuoliroolit, mutta käyttävät niitä omalla tavallaan. Kun paljastuu, että Annikki osaa uida poikia paremmin, enää hän ei voi vedota riuskan pelastajan tarpeeseen uimakaveria kaivatessaan.

Toisessa kokoelmassa Antero, Annikki ja Jaakko jatkavat ikuista vuoden 1970 kesäänsä. Reetta Niemensivun piirrokset ja värimaailma tekevät muistojen kesästä tutun ja uskottavan. Pauli Kallio osaa kirjoittaa kuuteen ruutuun kokonaisen pitkän seikkailun. Parhaimmillaan Lyhenevä kesä on sunnuntaiaamun sanomalehdessä. Se virittää pyhäpäivän viettoon ja leppoisaan vapaa päivään. Kokoelmassa paljastuu paremmin, että stripeillä on löyhä, viiden tai kuuden jaksoihin perustuva jatkumo. Lasten kesää oli ilo seurata.

* Kvaakissa on keskusteltu Suuren Kurpitsan julkaisuista