Sammy: Gorilloja hepenissä

Sammy: Gorilloja hepenissä
Kustantaja: ZOOM Teufel, 2018
Teksti: Raul Cauvin
Kuvitus: Berck
Käännös: Anssi Rauhala
Layout: Alf Steinsvik
210 × 297 mm, nelivärinen, 48 sivua
ISBN: 978-952-5745-61-2
13,95 €

Suomessa ei kannata enää julkaista sarjakuvaa! Hyvä, että tuota ’totuutta’ eivät usko esimerkiksi ZOOM Teufelin tai Sinisen Jäniksen väki. Näistä ensin mainittu taistelee kyseistä väitettä vastaan mm. tuomalla markkinoille vanhan tutun Sammyn, jossa seikkailut sijoittuvat Chicagoon 1920- ja 30-luvuille kieltolain ja sen jälkeiseen aikaan. Sarjaa on alettu julkaista alkukielisenä jo vuonna 1970 ja Suomessakin vuodesta 1973 lähtien aluksi Ruutu-lehdessä. Ensimmäinen uusi albumi on nimeltään Gorilloja hepenissä, ja se on julkaistu alun perin vuonna 1993. Tekijöinä ovat kuvittaja Berck (Arthur Berckmans) ja käsikirjoittaja Raul Cauvin, jotka tekivät sarjaa kahdestaan vuoteen 1994 saakka.

Totuus valkenee.
Totuus valkenee.

Tarina saa alkunsa siitä, että eräs tärkeä vanki karkaa vankilasta, ja peräänsä hän saa sarjan päähenkilöt Sammy Dayn alias Pikkuisen sekä pomonsa Jack Attawayn, kovaotteiset yksityisetsivät. Jäljet johtavat tanssiklubille, jossa on pelkästään miehiä – naisiksi pukeutuneina! Soppa sakenee, kun samat jäljet haistavat niin Al Capone kuin Eliot Ness. Cauvin luottaa komiikassaan toiston voimaan hieman samaan tapaan kuin Rene Goscinny aikoinaan Asterixeissa. Ja homma toimii! Tekijäkaksikko lähestyy hitusen arkaa aihetta, transvestisuutta, turhia kainostelematta, mikä nykyisen poliittisen korrektiuden aikakaudella tuntuu mukavan tuoreelta. Tekijäkaksikon sijasta kainostelemaan laitetaan raavaat hetorouroot, mikä kirvoittaa monet naurut.

Kuvittaja Berck piirsi pitkään siveltimellä, mutta on tässä vaiheessa jo siirtynyt käyttämään tussiterää, mikä hitusen alentaa seikkailun nostalgiakerrointa, sillä kuvat eivät näytä tismalleen samanlaisilta kuin sarjan alkupään albumeissa. Kuvitus on silti erittäin laadukasta. Samojen nostalgialasien läpi katsottuna aluksi vieroksuttaa myös albumin kirkkaat värit ja kiiltävä paperi. Homma ei vaan tunnu aidolta – ensimmäisen puolen sivun aikana. Kunnes Ruutu ja Non Stop –lehtien repaleisten sivujen jähmettämät aivot tajuavat, että kyllä tässä totta tosiaan ollaan aidon asian äärellä. Anssi Rauhalan käännöstyökin on mukavan perinnetietoista ja osaavaa, joten sekään ei jätä mitään toivomisen varaan.

Totuus on valjennut!
Totuus on valjennut!

Gorilloja hepenissä sijoittuu värikkään mutta epätasaisen albumisarjan selvästi hauskimmalle osastolle. Albumien arvottaminen absoluuttiseen paremmuusjärjestykseen on tietenkin mahdotonta puuhaa, mutta kyllä tätä uskaltaa suositella sarjan vanhoille faneille. Kuten myös nuoremmille sarjakuvan harrastajille, sillä melko varmasti albumi onnistuu kirvoittamaan useamman kuin yhden huvittuneisuuden hörähdyksen kaikkein tosikoimmaltakin lukijalta.

Vielä ilouutinen sarjan faneille. Tämän vuoden puolella on julkaisukalenteriin merkitty vielä yksi Sammy-albumi. Ensi vuodellekin kaksi, mutta niiden julkaiseminen ei ole vielä varmaa. Tänä vuonna ilmestyvä albumi on tästäkin julkaisusta tutun parivaljakon tekemä, mutta kahdessa seuraavassa mahdollisesti ilmestyvässä kuvitusvastuun on ottanut Jean-Pol, jolta häneltäkin toki on Suomessa jo pari Sammy-albumia nähty vuonna 2004. Kukaties Sammyja saadaan enemmänkin. Näitähän on edelleen kymmenkunta kääntämättä suomeksi. Kaikki riippuu nyt julkaistavien albumien menekistä sekä siitä, kuinka yhteispainatukset osuvat kohdilleen tanskalaisen yhteistyökumppanin kanssa.

Keskustele Sammystä kvaakissa.