Rakkautta kyberin aikaan

Rakkaus 2.0
(Keski-Suomen Sarjakuvaseura KESS ry:n vuosijulkaisu 2018)
Eri tekijöitä, toim. Raimo Saastamoinen
Nidottu, 108 ss., mustavalkoinen, värikannet
ISBN 978-952-68964-0-3

15 €

Keski-Suomen Sarjakuvaseura ry. on julkaissut kuudennen yhteisjulkaisunsa. Teemana on tällä kertaa yhdistää rakkaus- ja tieteistarinat. Aihe on mainiosti ajassa mukana; hyvin samantapaisia synkkäsävyisiksi muuttuvia tarinoita on nähty mediassa niin elokuvissa kuin tv-sarjoissa. Julkaisu näyttää ja tuntuu yhtenäiseltä tuotannolta. Vaikka jokainen episodi on oma erillinen tarinansa, muodostuu niistä oma jatkumonsa: ihmisyyden käsite mahdottomasta totta tekevän teknologian koko ajan tiukentuvassa otteessa.

Avi Heikkinen
Avi Heikkinen

Avin Instafeel saa ansaitusti johdattaa lukijan oudoille matkoille ihmismielen syvyyksiin. Taide on tasoltaan täysin valmista tavaraa ammattimaisimpiinkin julkaisuihin, kuten myös tarina. Päähenkilön rakkaudenkaipuu on sydäntäsärkevää, ja viimeinen ruutu on harvinaisen hienostunut loppukaneetti koko jutulle. Tietokonetyöstetyt kuvat sopivat hyvin kerronnan henkeen.

Juho Hautalan What a Wonderful Distant Planet on selvästi harrastelijaisempaa työtä. Kuvitus on välillä työstetympää, välillä ei, ja näyttää siltä, ettei kasvoja ole aina jaksettu piirtää loppuun vaan on tehty helppoja hymynaamoja. Tekijän into, ja tarinan suoranainen kahelius, nostavat kuitenkin pisteitä. Tässäkin se viimein sivu antaa tarvittavan tunnelatauksen.

Antti Arvola
Antti Arvola

Antti Arvolan Sydämet metallin varjossa on tunnelmapala tulevaisuudesta, kertomus parisuhteesta robottisodan varjossa. Ja siinä se. Maailma on rakennettu viitseliäästi ja henkilöhahmoja syvennetty, mutta eipä sitten juuri muuta. Onkohan tämä jonkin pidemmän tarinan aloitus? Hautalan tapaan ihmisen anatomia on piirtäjälle vielä arvoitus, kuten myös luontevat asennot. Robotit sen sijaan on tehty hyvin ja niiden ilmestyminen kuviin saa aikaan visuaalista dramatiikkaa.

Ville Rautiaisen Kyborgin sydän on, niinpä niin, sydämellinen tarina kyborgista ja tämän lääkäristä. Piirrostyyli on jo kohtalaisen edistynyttä, sarjakuvaosaaminen alkaa olla hallussa. Taustoihin voisi lisätä vielä mustaa lisää. Puhekuplien ladonta sen sijaan on epäonnistunut; kun tekstiä on paljon, sitä on pienennetty, kun vähän, suurennettu. Tämä antaa tarkoituksettomasti vaikutelman huutamisesta ja kuiskaamisesta. Välillä kirjaimet ovat liian lähellä puhekuplan reunaa. Käsin tehty tekstaus sopisi paljon paremmin ja se antaisi muutenkin kokonaisvaltaisen taiteellisen vaikutelman. Tämä pätee muidenkin tekijöiden kohdalla. Näin lyhyissä kertomuksissa tekstaus ei teettäisi liiaksi töitä.

Toki jos tekstaus ei ole halussa, tietokone on ihmistä parempi vaihtoehto: oho, nyt arvosteluunkin tarrasi kokooman teema…

Juuso Laasonen
Juuso Laasonen

Juuso Laasosen Aamukiimaa Orionin renkailla sisältää albumin suorasukaisinta erotiikkaa, joten tarinan otsikko on aivan oikea. Taustat ja teknologiset vempaimet on osattu taiteilla suorastaan upeasti, myös ihmishahmoissa on aitoa verevyyttä. Kylmän metallinen ympäristö ja lämmin iho luovat värisevän vastakohdan. Tässäkin olisi kaivannut loppuun jotain vähän mojovampaa käännettä. Seksikohtaus toimii kympillä kuten myös Laasosen julistemainen kansikuva.

Avin Syöksykierre on tyyliltään lähes fotorealistinen siivu perin kummalliseksi muuttuvaa arkea. Sisällöllisesti peilataan avaustarinaa, tosin päinvastaiseksi: pieni, julma tarina. Ruudut ovat, hyvässä mielessä, kuin storyboard lyhytelokuvan pohjaksi. Toteutus on hiotun tyylikäs ja mietitty jokaista yksityiskohtaa myöten.

Ella-Leena Anttilan Peltohiiret on unfunny animals -tyylinen loppunäytös, jossa kekseliäästi pienen, ja kaikkein pienimpien, kautta kuvataan suuria ja kauheita asioita. Valittu piirrostyyli loihtii mainiosti lohduttoman maailmankuvan niin koskettavaksi, että viimeinen sivu saa silmäkulmat kosteiksi.

* * *

Rakkaus 2.0 on kurkistus rakkauteen kyber-kaleidoskoopilla, ja albumin joka ruutu on tehty rakkaudesta sarjakuvaan. Taso vaihtelee, kuten olettaa saattaa. Raimo Saastamoinen on toimittanut kirjavan tekijäjoukon töistä täysipainoisen ja lukukokemuksena vaikuttavan kokonaisuuden. Jos edellinen kokooma oli shokkilehteä, tämä on kuin kylmäämetallia.

Albumin voi tilata (15€ + postikulut) sähköpostiosoitteesta kessusaku@gmail.com.