Ukulelen oppimisen taito

Anne Muhonen kertoo uusimmassa kirjassaan yhden selvitytymiskeinon särkyneen sydämen kursimiseksi.

Anne Muhonen
Kesä jona opin soittamaan ukulelea
ISBN 978-952-68752-1-7
omakustanne
52 s., pehmeäkantinen, värillinen
www.annemuhonen.com

Oden pitkä ihmissuhde on loppunut. Hän on lähtenyt maalle tätinsä kissan vahdiksi parantelemaan sydäntään. Riutuva sydän ei viihdy serkun järjestämissä kesäjuhlissa, kunnes juhlien valokuvaaja Stella ojentaa hänelle “paluulipun tähän hetkeen”. Se saa Oden jäämään. Juhlissa soitetaan kitaraa, kuten kesäbileissä on tapana, ja Ode saa toisenkin paluulipun. Tällä kertaa hetkeen, jolloin hän päätti opetella kitaransoittoa.

Ode ei halua muistaa kissanhoitopestiä kesänä jona Leila jätti hänet. Kesälle pitää keksiä positiivisempi teema. Toinen paluulippu sai Oden päättämään, että tästä tulisi kesä jona opin soittamaan ukulelea. Sellainen siitä tulikin. Loppukesän juhlissa Ode saattoi kaivaa ukulelen esiin, ja piristää juhlatunnelmaa. Ensimmäinen julkisesti esitetty biisi on omistettu “kaikille purettuja neuvolarakennuksiaan haikaileville vauvanpepuille”.

Anne Muhosen albumi on elämänmyönteinen kuvaus siitä miten elämän kolhuista pääsee eteenpäin. Teemasta tulee mieleen Petteri Kantolan albumi Ajan kanssa (Suuri Kurpitsa 2016). Siinäkin parisuhteen päättymisen aiheuttamia tunteita setvitään maalla rauhassa. Muhosen Ode ei sukella yhtä syvälle yksinäisyyteen, mutta löytää taiteesta keinon itseilmaisuun. Opeteltu repertuaari viittaa haluun viihdyttää ja tuottaa mielihyvää toisille. Ode ei solmi uutta suhdetta tai edes virittele sellaista albumin mittaan. Sellainen tulee kun sellaisen aika on. Stella on tunteiden selvittelyssä oiva keskustelukumppani.

Uuden albumin teemoissa Muhonen palaa uransa alkuvaiheisiin. Adan seikkailuissa (neljä albumia 2003-2007) oli olennaista rokki ja ihmissuhteiden ongelmien ratkominen. Henkilökuvaus on onnistunutta, ja tarina tarjoaa useita eri näkökulmia muistamiseen.

Kesä jona opin soittamaan ukulelea on Muhosen 16. (tai laskutavasta riippuen 17.) sarjakuva-albumi. Kahdenkymmenen vuoden uraan on mahtunut sekä lapsille että aikuisille suunnattua sarjakuvaa. Uutuutta voisi suositella nuorille ja sydänsuruista kärsiville aikuisille. Elämä voittaa.

* Albumin Youtube-mainos
* Kvaakissa on keskusteltu Anne Muhosen sarjakuvista