Penny Arcade suomeksi

Uudessa, TV-ohjelman mukaan nimetyssä, Tilt -lehdessä alettiin juuri julkaista ja Michael Krahulikin ja Jerry Holkinsin Penny Arcade -sarjakuvaa. Netissä Penny Arcadella onkin jo kulttimaine.

Pari vuotta sitten UusiRuutu lehteä kuumeisesti suunnitellut Yhtyneet Kuvalehdet, toi vast ikään tiukasti kilpailluille markkinoille uuden peliarvostelulehden. Ilmeisesti pelipuolen odotetaan kasvavan eri malliin kuin sarjakuvan. Voisi kuvitella, että peleissä mainosmarkkojakin liikkuu huomattavasti enemmän. Jaana Pelkosen juontama Tilt tavoittaa hyvin kohderyhmänsä TV:ssä, miksei sitten lehtikioskillakin?!

Netissä strippejä ilmestyy 4 kertaa viikossa ja Tiltin ensimmäinen valinta näyttää olevan uudemmasta päästä. Sarjan arkisto ulottuu vuoden 1998 marraskuuhun. Strippejä voi metsästää myös niiden aiheiden mukaan hakusanoilla.

Penny Arcade on legenda, joka on toiminut esikuvana monille muille kaltaisilleen. Sitä pidetään itse asiassa lajityyppinsä (pelisarjakuvien) ensimmäisenä edustajana, ainakin se on suosituin. Sarjakuvan päähenkilöitä on lainattu kunnianosoituksena lukemattomiin muihin sarjiksiin.
Sarjakuvan aihepiiri liikkuu enimmäkseen pelaamisen ympärillä. Sen päähenkilöt, Tycho ja Gabe (Tycho Brahe ja Gabriel) ovat kaksi keskenään kisaavaa nörttiä.
Sarjassa luonnollisesti parodioidaan ja lainaillaan populaarikulttuurista tuttuja hahmoja. Krahulik ja Holkins ovat perehtyneet tekijänoikeuksiin, ja suhteellisen rauhassa he ovat saaneetkin olla. Vajaa vuosi sitten American Greetings Corporation nosti äläkän omistamansa 80-luvun tv-animaatiohahmon Strawberry Shortcaken pilkkaamisesta. Tekijät poistivat kiistan alaisen stripin, mutta julkaisivat sivustollaan valituksen tehneen yhtiön sähköpostiosoitteen. Sarjan noin 50 000 päivittäistä lukijaa saattoivat siten ilmaista halutessaan mielipiteensä sensuroijalle.

Khahulik ja Holkins rahoittivat aluksi työskentelyään PayPal -lahjoituksin. Viime syksynä tekijät alkoivat kuitenkin saada riittävästi mainostuloja voidakseen lopettaa rahan kerjäämisen. Muutaman vuoden ajan yhtä netin suurimmista peleihin keskittyvistä saiteista pyöritettiin ihmisten avokätisyyden varassa!

Penny Arcaden kotisivu on paljon muutakin kuin hassu sarjakuva, koko saittia pidetään sen fanien parissa erittäin viihdyttävänä. Keskustelufoorumi käy kuumana ja uusimmistä peleistä julkaistaan arvosteluja.

4 vastausta artikkeliin “Penny Arcade suomeksi”

  1. Uusi Ruutu on siis lopultakin totta, tosin uudella nimellä. UR:nhan piti olla tyylikäs sarjakuvalehti, jossa on juttuja peleistä. Painopistettä on hieman muutettu, eli nyt meillä on komea pelilehti, jossa on sarjakuva. Ei toisteta menneisyyden virheitä, vaan kaikki sarjakuvafanit menkööt heti ostamaan Tilttiä, tai muuten Yhtyneet ottaa sen yhdenkin sarjakuvan siitä pois.

    Vakavasti puhuen, peleissä liikkuu niin paljon enemmän rahaa kuin sarjakuvissa, että kustantaja lienee katsonut olevan järkevämpää lähteä kilpailluille pelilehtien markkinoille, kuin julkaista eurosarjakuvaa vailla kilpailua. Crystal Chronicles kannessa myy taatusti paremmin kuin mikään sarjakuvahahmo. Mutta silti, vähän riipaisee rinnasta kun muistaa, miten lähellä tämän lehden taittoa Uuden Ruudun näytesivut olivat.

  2. Niin, bisneslogiikka on bisneslogiikkaa. Onhan se huomattavasti tyylikkäämpää ottaa turpiin tuolla tavalla (siis jos turpiin nyt ylipäätään tulee). Riski on tässä huomattavan erilainen kuin UudenRuudun kanssa olisi ollut, sitä en mene sanomaan onko se isompi vai pienempi?! Ylipäätään on hyvä, että Kuvalehdet yrittää pistää kampoihin Sanoma Magazinesille. Eihän meillä näitä isoja lehtitaloja liikaa ole.

  3. Ennyt täysin varma ole mutta ulottuuko sarjan arkisto muka 1988 asti? Ettei vain 1998, silloin ainakin nettiin ekat ilmaantui..

  4. Oikeassa olet Esko, se on 1998. Kirotut virheet! Tuollaista lyöntivikaa ei koneoikolukukaan tietenkään paljasta 🙁

Kommentit on suljettu.