Ulla Donnerin Spleenish vuoden kaunein sarjakuva, Lekojen Imperfect kaunein kirja

Suomen kirjataiteen komitea on valinnut Vuoden kauneimmaksi kirjaksi Kaisa ja Christoffer Lekan teoksen Imperfect (Absolute Truth Press). Vuoden kauneimmaksi sarjakuvaksi valittiin Ulla Donnerin Spleenish (Schildts & Söderströms).

Vuoden kauneimman kirjan graafinen suunnittelu on Christoffer Lekan. Kilpailuraati perusteli valintaa:

Kauniiseen laatikkoon suljettu kirja aukeaa sivu kerrallaan, hitaasti ja vähän vaivalloisesti. Kukin sivu on avattava veitsellä, mikä korostaa matkanteon vaivalloisuutta ja hidastaa lukemista tarkoituksella.

Huolellisesti valitut postikortit ja merkit, käsintehdyt piirrokset ja kirjoitukset luovat taiteilijapariskunnan Yhdysvaltain matkasta kertovaan tarinaan ainutlaatuisen voiman ja painoarvon. Imperfect on suunnittelultaan täydellisyyshakuinen teos, Lekojen pitkän yhteisen uran yksi huipentuma.

Imperfectin lisäksi Vuoden kauneimmat kirjat 2017 -kokoelmaan valittiin 24 muuta kirjaa. Ne palkittiin Kirjataiteen kaunis kirja -kunniakirjalla. Ainoa sarjakuva, joka palkittiin kunniakirjalla oli Donnerin Sleenish. Sen valintaa perusteltiin seuraavasti:

Punainen väri räiskyy pitkin kirjaa yhtä estottomasti ja humoristisesti kuin 2010-lukulaista ajanhenkeä jahtaava tarinakin. Se näkyy kauniisti kirjan selässäkin, joka on vuoden 2017 muodin mukaisesti avoin. Rytmi on yllätyksellinen ja rennon hiottu.

Sarjakuvan graafinen suunnittelu on Ulla Donnerin.

* Vuoden kauneimmat kirjat