1966 / 100 – Jorma Tiittanen: Titulointia

uusi silta.
uusi silta.

Titulointia oli Seura-lehden pitkäikäinen ja ilmeisen pidettykin vakiopalsta. Se ilmestyi lehden sivuille 29.9.1965 ja päättyi vasta 2009 tekijänsä sairastuttua ja siirryttyä eläkkeelle.

Vaikka Titulointia oli selkeästi sarjakuvaa, oli se lehdessä statukseltaan enemmänkin pilakuva. Siitä kertoo sen paikka lehden alkusivuilla, sarjakuvat kun yleensä tuupataan ristikoitten, horoskooppien, vitsipalstojen ja muun “turhanaikaisemman” viihteen sekaan loppusivuille. Pilakuvamaisuutensa lisäksi Tituloinnissa oli pakinamaisen jutusteleva ote. Nykyään tällainen piirrostyyliltään simppeliksi hiottu sarjakuva ilmestyisi blogina.

Suomalaista elämänmenoa lempeän ironisesti kommentoiva sarja oli melkeinpä lehden toinen pääkirjoitus, joka luettiin aina ensimmäiseksi koko lehdestä. Ja varmasti useammin kuin oikea pääkirjoitus. Pilakuvan tai pääkirjoituksen tapaan Titulointi käsitteli usein myös ajankohtaisia aiheita.

Etelänmatkoista.
Etelänmatkoista.

Alkuvuosina sarjan paikka lehden sivuilla vielä hieman vaihteli, ennen kuin vakiintui kolmossivun paikkeille. “Uusi piirtäjämme nimimerkki Titu ryhtyy nyt tällä – tai tarpeen mukaan jollakin muulla – paikalla huvittamaan viikon piirroksillaan lukijoitamme. Titu toivottaa itsensä tervetulleeksi Seuran palstoille – tutustuttuaan häneen lukijamme varmaan pian yhtyvät tervetulotoivotuksiin.” (n:o 39/1965). Ja niinhän lukijat tekivät, Tituloinnista tuli Seuran tunnetuin brändi.

Kahdessa ensimmäisessä jaksossaan Titu tarttui heti politiikkaan ja urheiluun, eli suomalaisten mieliaiheisiin välittömästi sään jälkeen. Ajankohtaisia piirroksia olivat uuden Lapinlahden sillan avaaminen (n:o 41/1965), uusien lähiöiden arkkitehtuuri (n:o 42/1965) ja näemmä ei enää niin eksoottiset etelänmatkat täyteen sullotuille aurinkorannoille (20/1966) sekä kauhea nuoriso (49/1965) – tai sehän nyt on aina ajankohtainen aihe.

Ei me nuorina silleen...
Ei me nuorina silleen…

Vaikka Titu saattoi olla ironinen ja piikikäskin, niin kovin ilkeä hän ei koskaan ollut. Jotain huovismaista lempeyttä ja salaoveluutta Titun jutustelussa oli.

Mainosgraafikkojen koulun käynyt Jorma Tiittanen (1929—2017) ehti työskennellä pitkälti toistakymmentä vuotta mainosalalla, ennenkuin ilmoitti itsensä Seura-lehden silloiselle päätoimittajalle Olli Ohtomiehelle. Kertoi olevansa Suomen paras pilapiirtäjä. Titulointia kesti sitten 44 vuotta. Siihen mahtuu yli 2200 sarjakuvasivua. “Tuollaista määrää en olisi ikinä uskonut saavuttavani. Muutamaa kymmentä ajattelin enintään”, kertoi Tiittanen vuonna 2009 Seura-lehden haastattelussa. Tiittasen aikana lehdessä päätoimittaja ehti vaihtua kymmenen kertaa.

Titu oli kieltämättä Seuralle sama kuin Kari Hesarille. Suomalaisten tuntojen tulkitsija, otteiltaan kenties Karia lämpimämpi.

Titu sarjakuvista.
Titu sarjakuvista.

Titulointia-kokoelmia on kolme:

Valitut vitsaukset (Mainoskartio 1974)
Kootut kuplat (Yhtyneet Kuvalehdet 1979)
Hyvä Suomi (Gummerus 1981)

Lähteinä:
Järvi, Olavi: Parhaat pilapiirtäjämme, Tammi 1979. S. 148.
Seura-lehden haastattelu 51-52/2009

Osallistu Kvaakin Sarjakuvien Suomi 100 -keskusteluun

Vuosilta 1917-1966 sarjakuvat listattuina