Puupäähattu Martti Sirolalle

Suomen sarjakuvaseura on tänään myöntänyt Puupäähattu-palkinnon Martti Sirolalle. Samalla sarjakuvaneuvoksiksi nimettiin Timo Ronkainen ja Ilkka U. Pesämaa.

Vuoden 2018 Puupäähatun sai Kansalliskirjastossa pidetyssä tilaisuudessa pitkän linjan sarjakuvataiteilija ja kuvittaja Martti Sirola (s. 1947). Hänet muistetaan erityisesti kolmesta Apassit-sarjakuva-albumista ja kansanperinteeseen perustuvista hölmöläistarinoista. Viime vuosikymmenet Sirola on toiminut pääasiassa kirjojen kuvittajana.

Suomen sarjakuvaseuran perusteet valinnalle:

Kuvaamataidon opettajaksi valmistunut Sirola toimi uransa alussa taideterapeuttina Hesperian sairaalassa ja opetti taideterapiaa Helsingin sairaanhoito-oppilaitoksessa.

Työn ohessa syntyi kolme albumia Apassit-sarjakuvaa vuosina 1974–1976. Nuo teokset olivat harvinaisia ja vaikuttavia lukukokemuksia aikana, jolloin muita pitkiä suomalaisia sarjakuva-albumeita ei käytännössä ollut.

Kahdessa ensimmäisessä kirjassa nuoret kaupunkilaislapset päätyvät luonnon armoille tahallaan tai tahtomattaan ja joutuvat selviämään ilman aikuisten apua. Kolmas Apassit-teos, Rautaparta, oli jotakin aivan muuta. Kulttiteoksen arvon ansaitsevassa tarinassa esitetään 1970-luvun kasvatuksellisia näkökulmia heijastava ja silti omaperäinen, vahvasti satiirinen kuva kansainvälisen tajuntateollisuuden menettelytavoista.

Nuortensarjojen jälkeen Sirola keskittyi kansanperinteeseen, jolloin syntyivät albumisarjat hölmöläistarinoista sekä kiertäviin kaskuihin pohjaava Jäpänperä.

Vuodesta 1980 lähtien vapaana taiteilijana toimineen Sirolan tuotantoon kuuluu parikymmentä enimmäkseen lapsille ja nuorille suunnattua sarjakuvateosta. Hän on tehnyt esimerkiksi salapoliisi Jukka Vihi -kirjoja Kari Vaijärven kanssa sekä kuvittanut Raija Orasen satukirjoja. Vuonna 2007 Sirola toteutti albumin Hiiden heimo, kuvauksen Vihdin synnystä kunnan 500-vuotisjuhlan kunniaksi.

Sirolan piirrostyyli on hyvin tunnistettavaa ja ilmeikästä. Hänen huumorintajunsa on pääosin lempeää ja ymmärtäväistä, mutta ei särmätöntä. Sirolan teosten antama esimerkki muistuttaa, miten huolella ja ajatuksella tehty sarjakuva voi sekä tallentaa kansakunnan kokemuksia että opastaa suuntaa tulevaisuuteen.

Sirolan töihin voi tutustua Puupäähattu 2018 -näyttelyssä Kansalliskirjaston Café Rotundassa 16.1.–9.3.2018.

Sarjakuvaneuvoksiksi nimettiin Ilkka U. Pesämaa (s. 1963) ja Timo Ronkainen (s. 1967), jotka molemmat ovat tehneet omia sarjakuvia, tekstauksia ja muita sarjakuviin liittyviä töitä. Pesämaan tuorein taidonnäyte on George Herrimanin Krazy Katin puhekuplien muokkaus suomenkielisiksi. Kvaakista tuttu Ronkainen muistetaan erityisesti Ankkalinnan Pamauksen päätoimittamisesta.

Kvaak onnittelee!

* Sarjakuvaseuran tiedote
* Puupäähatusta 2018 on keskusteltu Kvaakissa