Oikealla asialla

Oikeuden Puolustajat 1 – Kadotuskoneet

DC:n universumi on kuin uudestisyntynyt, tai siis ihan oikeasti uudelleen syntynyt. Kadotuskoneet-kokooma sisältää alkuperäisnumerot Justice League: Rebirth sekä Justice League -lehdet 1-5. Teräsmies on taas kuollut, mutta hänen tilallaan on nyt toisen universumin Teräsmies, eri Teräsmies kuin se aikaisempi. Tällä Teräsmiehellä on lähes jumaliset voimat, mutta inhimillisesti hänellä on myös perhe: vaimo ja poika. Muut Oikeuden puolustajat vielä vierastavat tätä uutta Teräsmiesta, mutta kun kova paikka tulee, hän todellakin on teräksinen mies paikallaan pelastamaan voimillaan Maan ja sen ihmiset – kuten Teräsmiehen kuuluukin.

Oikeuden Puolustajiin kuuluvat tällä kertaa Teräsmiehen lisäksi Batman, Salama, Ihmenainen, Cyborg, Vesimies ja Linnunradan sektorin 2814 Vihreät Lyhdyt Simon Baz ja Jessica Cruz. Ihmenaisen varustuksiin näyttää nyt kuuluvan myös Zeuksen salama, jota hän ahkerasti käyttää. Satunnaisen, tai vähän vakituisemmankaan, lukijan ei kannata enää stressata itseään siitä, pysyykö mukana näissä galakseja räjäyttävissä rakennemuutoksissa, vaan vain ottaa tyynesti vastaan nämä maailmojen sekoittamiset. Mikään ei ole pysyvää supersankareiden maailmoissa, vaikka kaikki hyvin usein palaakin entiselleen… ainakin melkein.

Oikeuden Puolustajat ovat ne DC:n “isoimmat tykit”, mikä tarkoittaa sitä, että tarinoissa myös uhat ovat massiivisia. Yleensä kyseessä ovat vallan kauheat katastrofit, jotka uhkaavat pyyhkiä ihmiskunnan kokonaan pois maailmankartalta. Näin on nytkin, ja sotaa käydää vieläpä useammalla rintamalla, jolloin joukot täytyy hajoittaa. Juonen kuljetuksen kannalta tämä on kätevää, erilliset kohtaukset voidaan päättää aina vuoron perään kunkin sankarin kohdalla jättää johonkin jännittävään käänteeseen ja siirtyä seuraavaan paikkaan. Taktisesti voisi kyllä olla järkevämpää keskittyä uhkiin edes joskus enemmän yhdessä, mutta mitäpä sitä liikaa logiikkaa tuomaan superseikkailujen maailmaan.

Sankareiden keskinäinen sanailu on viitseliäästi kirjoitettua, tosin ollaan paljon kiltimmällä linjalla kuin Suicide Squadin konnien kanssa. Pientä lisäsärmää tarvittaisiin. Kuvitus on sekin sopivan ylidramaattista, paljon on ryminää ja ryskettä. Yliviritetyn kiihdytyksen jälkeen loppu ikävä kyllä vähän lässähtää, ja äkisti. Paljon jää selittämättä ja auki, joten toivottavasti vastauksia saadaan seuraavassa osassa.

Oikeuden Puolustajat on perinteistä ja värikästä supersankarisarjakuvaa, joka tarjoaa vauhdikasta viihdettä kosmisessa mittakaavassa.

(RW Kustannus 2017, alk. Justice League Vol. 1: The Extinction Machines, DC Comics)
Teksti: Bryan Hitch
Taide: Bryan Hitch, Tony S. Daniel:, Jesus Merino
Suomennos: Antti Koivumäki
168 ss., 4-v., 168 x 256 mm, kovakantinen
ISBN: 978-88-33041-25-4
29,95 €

Keskustelu Oikeuden Puolustajista Kvaakissa.

Ks. myös Oikeuden Puolustajat 4: Verkosto