Kone muisti sarjakuvantekijöitä, -tutkijoita ja soveltajia

Koneen säätiön syksyn 2017 apurahat on jaettu. Saajien joukossa oli sarjakuvataiteilijoita, sarjakuvan ilosanoman levittäjiä ja tutkijoita.

Suurimman apurahan (468 800 €) sai Ralf Kaurasen johtama työryhmä Sarjakuva ja siirtolaisuus -hankkeeseen. Kolmivuotisen projektin tarkoitus on tutkia tieteilijöiden ja sarjakuvataiteilijoiden yhteistyönä miten sarjakuva kerrontamuotona kuvaa siirtolaisuutta ja globaalia muuttoliikettä. Työryhmä kysyy, mistä näkökulmista siirtolaisuuden tarinoita kerrotaan ja miten sarjakuvalla voidaan tuottaa yhteiskuntaan kuulumista. Työryhmään kuuluvat Anna Vuorinne, Aura Nikkilä, Hannele Richert, Johanna Rojola, Olli Löytty, Ralf Kauranen ja Warda Ahmed Haji Omar.

Johanna Rojola johtaa toista rahoitettua hanketta. FEMSK-työryhmä kehittää feminististä sarjakuvatoimintaa ja tuo näkyviin epätasa-arvoisia rakenteita ja korjaa niitä (14 000). Rojola on mukana myös kolmannessa rahoitetussa projektissa, Hanna Kuusen johtamassa Syntyvyyden politiikkaa käsittelevässä tutkimushankkeessa (347 000) työstämässä tuloksia Aino Sutisen kanssa sarjakuvalliseen muotoon.

Jussi Ojajärven työryhmineen on tarkoitus tehdä nelivuotisessa hankkeessa (320 000) Tove Jansson Companion. Työryhmään kuuluu muun muassa Oulun Sarjakuvaseuran puheenjohtaja Jyrki Korpua.

Sarjakuvataiteilijoista Tuomas Tiainen sai vuosiapurahan (28 800) ja Riitta Uusitalo tukea kahdeksi vuodeksi (67 200). Tiaisen tarkoitus on tehdä kokeellinen sarjakuvakirja MÖRS – Kuvia ajan valumisesta. Uusitalo maalaa akryylimaalauksia, pitää näyttelyitä ja tekee sarjakuvia. Juuri Suomen Taideyhdistyksen kirjallisuuspalkinnon saanut tietokirjailija Ville Hänninen tekee kaksivuotisella apurahalla tietokirjat lehtikuvituksesta, suomalaisen sarjakuvan historiasta (työnimenä Itikaisen jälkikasvu) sekä esseekirjan.

Pilapiirtäjä Seppo Leinonen popularisoi luonnon- ja ympäristötieteiden tuloksia (63 000). ”Tutkimustieto syrjäytetään politiikassa, jos se on ristiriidassa lyhytnäköisten talousintressien kanssa. Humoristisiin piirroksiin kiteytetty luonto- ja ympäristötieto auttaa tutkijoita ja muita tiedontuottajia saamaan tärkeitä tuloksia julkiseen keskusteluun”, perustelee Leinonen hakemustaan.

Oulun Sarjakuvaseura sai 15 000 euroa Pop up -sarjakuvakeskuksen järjestämiseen Petroskoissa syksyllä 2018.

* Koneen säätiö, syksyn 2017 apurahat