Meritähden seikkailu

Tänään Kemin sarjakuvakeskuksella avautuu Tähti-tekstiilisarjakuvan originaalien näyttely. Tähti on applikoimalla toteutettu lastensarjakuva.

Raili Kantola – Nina Lappalainen
Tähti
ISBN 978-952-93-9148-6
2017
20 s., pehmeäkantinen, nelivärinen

Sarjakuvantekeminen on hakenut aina uusia muotoja. 1990-luvulta lähtien sarjakuvan mahdollisiin alustoihin on kiinnitetty uudella tavalla huomiota. Yritykset digitaalisiksi sarjakuviksi ja uudenlainen katse sarjakuvan historiaan toivat nykysarjakuvankin materiaaleiksi paljon muutakin kuin (painetun) paperin. Suomessa sarjakuvaa on tehty muun muassa lasista.

Nina Lappalaisen käsikirjoittama ja Raili Kantolan toteuttama Tähti on toteutettu tekstiilitaiteena. Kukin sarjakuvaruutu on kankaista ommeltu ja applikoitu tektiilitaulu. Tarina kertoo meritähdestä, joka uimarannalla haaveilee kavereista. Kaikki ei kuitenkaan mene suunnitellusti, vaan meritähti joutuu akvaarion vangiksi. Tarinalla on eri vaiheiden jälkeen onnellinen loppu.

Tähti on puhtaasti lapsille suunnattu sarjakuva. Siihen ei ole rakennettu tasoja tarinaa lukevan aikuisen viihdyttämiseksi. Tekstittömänä sarjakuvana lukutaidotonkin voi tutustua teokseen ilman apua. Haaveet, pelot, kaipaus ja onni eivät tarvitse sanoja tuekseen, tunteet välittyvät kuvakerronnalla.

Tähden tarina on tuttu ja turvallinen. Tapahtumien seuraukset ovat hyvin ennakoitavissa, suuria yllätyksiä ei tapahdu, vaikka jännitettävää pienelle lukijalle riittää. Kuvat ovat selkeitä ja ymmärrettäviä.

Sarjakuva-albumi on toteutettu valokuvaamalla tekstiilitaulut. Ruudut on sommiteltu sivuille perinteisen sarjakuvan tapaan. Ruutuja on 1-5 sivullaan. Kirjaa paremmin sarjakuvaan voi tutustua Kemin sarjakuvanäyttelyssä vuoden loppuun saakka. Lastensarjakuvanäyttely Tähti – Sarjakuvaoriginaaleja tekstiileistä on esillä 30.12.2017 saakka. Suuremmassa koossa tekstiilityö ja siihen käsin tehdyt koristelut pääsevät paremmin oikeuksiinsa.

* Kvaakissa on keskusteltu lastensarjakuvan olemuksesta