Kreikkalainen supersankarisatu

Ihmenaisen ensimmäinen oma sarjakuvajulkaisu Suomessa on kaikenikäisille sopiva moraalinen satu.

Ihmenainen: Todellinen amatsoni

Alkuteos: Wonder Woman: The True Amazon (DC Comics, 2016)
Tarina ja kuvitus: Jill Thompson
Suomennos: Janne Suominen
Ladonta: Maria Luisa Delli Paoli
Julkaisija: RW Kustannus, 2017
Painopaikka: Espanja
Formaatti: Värillinen, kovakantinen, 128 sivua
Koko: 16,8 × 25,6 cm
ISBN: 978-88-33040-20-2
Ovh: 25,95 €

Ihmenaisen (Wonder Woman) sarjakuvalehtiä on julkaistu Yhdysvalloissa jo vuodesta 1941 alkaen. Ihmenainen eli amatsonien prinsessa Diana oli sarjakuvien ensimmäisiä naispuolisia supersankareita ja on yhä DC Comics -yhtiön selvästi tärkein sankaritar. Hän on tunnettu ja suosittu hahmo amerikkalaisessa populaarikulttuurissa.

Ihmenainen symboloi mm. voimakkuutta, kauneutta, itsenäisyyttä, avuliaisuutta, oikeamielisyyttä ja rauhantahtoisuutta. Hahmoa pidetään yleisesti myönteisenä roolimallina tytöille ja naisille, mutta toisaalta sitä on paljastavan pukeutumisensa vuoksi myös arvosteltu seksistiseksi. Monet feministit ovat kiinnostuneet Ihmenaisen seikkailuista, koska niissä on esiintynyt miesten vallan ja miesten määrittelemien ilmiöiden kritiikkiä.

Suomessa Ihmenainen on esiintynyt Teräsmiehen ja Oikeuden Puolustajien sarjakuvissa, mutta ei ole saanut omaa julkaisua ennen kuin nyt. RW Kustannuksen julkaisema Jill Thompsonin sarjakuva Ihmenainen: Todellinen amatsoni palkittiin Yhdysvalloissa jopa kahdella Eisner-palkinnolla, sarjakuva-alan arvostetulla kunnianosoituksella: parhaasta sarjakuvaromaanista ja parhaasta maalauskuvituksesta.

Nuori Diana on rohkea seikkailija.
Nuori Diana on rohkea seikkailija.

Thompsonin työ yllättää ja vangitsee. Se on kasvukertomus, joka tarjoaa uuden selityksen nykypäivän Ihmenaisen sankaruudelle. Se on helppolukuinen ja lämminhenkinen kaikenikäisten satu, joka opettaa toisten oikeaa kohtelemista. Siinä on vahva kreikkalaisten myyttien tausta. Se on maalattu elävästi vesiväreillä. Se on piristävä tuulahdus nykyisten aikuisille suunnattujen, pessimististen ja vaikeasti seurattavien supersankaritarinoiden rinnalla.

Todellinen amatsoni on itsenäinen sarjakuvaromaani, jonka tapahtumiin ei viitata äskettäisessä ison budjetin elokuvassa eikä Ihmenaisen muissa sarjakuvissa. Lukijan ei tarvitse ennalta tietää amatsoniprinsessasta mitään.

Prinsessa ei saa tallityttö Alethean huomiota.
Prinsessa ei saa tallityttö Alethean huomiota.

120-sivuisessa tarinassa Thompson inhimillistää sankaritarta. Ilmenee, että Diana ei ole aina ollut avulias, oikeamielinen, rauhantahtoinen ja viisas, vaan hän oli ennen itsekeskeinen ja käytti kykyjään väärin. Vaikka hän suoritti jo nuorena sankaritekoja, hän ei ollut oivaltanut elämästä tärkeää asiaa. Ymmärtämättömyydessään hän teki anteeksi antamattoman rikkeen, joka hänen pitää nykyään sovittaa.

Thompson käyttää kreikkalaisia myyttejä luovasti ja paljon laajemmin kuin mitä Ihmenaisen seikkailuissa on ollut tapana. Dianan jumalallinen alkuperä, hänen rikkeensä radikaali vaikutus koko maailmaan sekä amatsonien ikuinen nuoruus ja tuhansien vuosien taakse pysähtynyt yhteiskunta sopivat sadunomaiseen tunnelmaan täydellisesti.

Kilpa-ajo ennen Dianan nuoruudentarinan kliimaksia.
Kilpa-ajo ennen Dianan nuoruudentarinan kliimaksia.

Piirros ja kertomus täydentävät toisiaan hienosti. Taiteessa parasta on ilmeikkäät kasvot ja monipuoliset asennot – henkilöt tuntuvat olevan lihaa ja verta. Naisten väliset rakkaussuhteet kuvataan viattomasti ja luonnollisina. Heleät värit ovat ilo silmille. Puutteena Thompson ei piirrä hirviöitä ja hevosia kovin hyvin.

Janne Suomisen suomennos on luontevaa ja vivahteikasta kieltä, jota on miellyttävää seurata. Amatsonien saaren nimi vain olisi suomeksi oikeammin “Themyskira” (k-kirjaimella) kuin “Themyscira”, mutta kenties englanninkielinen nimi on säilytetty tarkoituksella. Fontit ovat nätit ja painoasu hyvä. Ekstrat ovat vaatimattomat sarjakuvaromaaniin. Teoksen ohjehinta on pikkuisen korkea sivumäärään nähden.

Todellinen amatsoni on supersankarisatu, jota voi suositella lämpimästi kaikille ja etenkin muille kuin supersankarien tavallisille lukijoille.


Keskustele Ihmenaisesta Kvaakissa

Kuvat © DC Comics ja RW Kustannus 2017