1953 / 100 Kalle-Kustaa Korkki ja Pekka Lipponen: Ben Huronin testamentti

Sarjakuvien Suomi 100

Kalle-Kustaa Korkki ja Pekka Lipponen – Ben Huronin testamentti
Kuvat: Sigurd Laesvirta ja Erkki Korhonen
Teksti: Outsider
Julkaistu: Outsiderin lehti 1951-53
Hämeen kirja

Outsiderin (Aarne Haapakoski – 1904—1961) seikkailusankarit Kalle-Kustaa Korkki ja Pekka Lipponen muistetaan nimiään kantavista lukemistolehdistä ja vanhoista jännityskuunnelmista. Lipposen ja Korkin juuret ovat jännällä tavalla kuitenkin sarjakuvissa. Yleisradion ohjelmapäällikkö Ensio Rislakki pyysi Outsideria vuonna 1945 luomaan radioon oman sarjakuvan eräänlaisena kuulokuvana.

Huippusuosituksi osoittautunut jännityskuunnelma mallinnettiin sanomalehtien jatkuvajuonisten strippien tyyliseksi. Sitä esitettiin lyhyissä viiden minuutin pätkissä, joiden jatkoa saatiin jännittää seuraavaan päivään. Kuunnelmat muokattiin pikaisesti kirjamuotoon. Ensimmäisenä julkaistiin Ben Huronin testamentti (Lehtiyhtymä Oy 1945).

Outsider-sarja alkaa! Outsiderin lehti 23/1951
Outsider-sarja alkaa! Outsiderin lehti 23/1951

Tavallaan oli luontevaa, että hahmot siirtyivät myös varsinaiseen sarjakuvaan. Korkin ja Lipposen sarjakuva alkoi Outsiderin lehdessä jouluna 1951 (n:o 23/1951). Tarinaksi valittiin Ben Huronin testamentti. Piirtämisen aloitti Sigurd Laesvirta (1910-1960), mutta syystä tai toisesta hän jätti sarjan seitsemän jakson jälkeen. Toisen maailmansodan aikana tk-piirtäjänä toimineen Laesvirran piirrokset ovat samanaikaisiin amerikkalaissarjoihin verrattuna varsin kömpelöitä. Sarjakuvakerronnan perusteetkaan eivät ole kunnolla hallussa, puhekuplien järjestys on monin paikoin lukusuunnan vastainen ja ruuduissa on liikaa selittelevää tekstiä.

Lukusuunta hakusessa.
Lukusuunta hakusessa.

Sarjakuvan tarina seurailee melko tarkasti kirjan – ja kuunnelman – rönsyileviä juonikuvioita. Adaptaatio on ehkä liiankin uskollinen, sillä Laesvirta on kopioinut kirjan hahmojen repliikit suoraan sarjakuvaansa. Siitä johtuen puhekuplissa on todella reilusti tekstiä.

Tarinaa jatkanut Erkki “Eki” Korhonen on sarjakuvantekijänä Laesvirtaa jämäkämpi. Piirrokset hiukan selkeämpiä, mutta sarjakuvakerronta on hänenkin heikkoutensa. Puhekuplat ovat toisinaan väärässä järjestyksessä ja liian usein turvaudutaan pelkkään tekstiin toiminnan sijasta.

Dialogi suoraan kirjasta.
Dialogi suoraan kirjasta.

Tarina on katkelmallinen ja rönsyilevä, jännittävästä tilanteesta siirrytään nopeasti seuraavaan, mikä on monille sanomalehtisarjakuville tyypillistä. Kalle-Kustaa on saanut kaukaiselta sukulaiseltaan Ben Huronilta testamentin ja pyytää apua ystävältään Lipposelta. Salaperäinen testamentti on eräänlainen avain, jonka avulla voi löytää laivuri Ben Huronin aarteen. Se on kätketty Afrikan edustalla sijaitsevaan saareen.

Tekstitulva.
Tekstitulva.

Ilkeä gangsteri Musta Santeri aikoo anastaa testamentin itselleen, ja siitä seuraa sarja takaa-ajoja, kidnappauksia ja kaikenlaista jännittävää, yhtäkkisiä ampumisia ja katoamisia. Tuntuu siltä kuin Outsider olisi keksinyt tarinaa sitä mukaa, kun sitä on pitänyt tuottaa radioaalloille, tietämättä välttämättä itsekään, miten juttu päättyy.

Tarinaa on varmasti ollut jännittävää seurata päivä kerrallaan radiosta, mutta yhteen pötköön nivottuna juttu on aivan liian jännitteetön. Sarjakuvaa varten tarinaa olisi pitänyt muokata. Myös kirjaversio tehtiin aika huolettomasti, siinä Pekan nimi vaihtuu pitkäksi aikaa kesken seikkailun Kyllöseksi!

Ekin eka.
Ekin eka.

Korkki ja Lipponen ajavat välillä Mustaa Santeria takaa ja sitten taas toisin päin. Aina sen mukaan kuka nahkakantisen testamentin kulloinkin on onnistunut sieppaamaan. Jahti kulkee Ruotsin kautta Ranskaan ja jopa Pariisin katakombeihin. Tarina sijoittunee sodan jälkeiseen aikaan, koska sodasta ei puhuta missään vaiheessa tarinan alkupuolella. Mutta sitten kaverusten laskeuduttua laskuvarjoillaan Ranskan rannikolle kohtaavat he yhtäkkiä vastarintamiehiä ja maaseudun teitä vartioivia natsisotilaita!

Yhtäkkiä ollaankin sodassa!
Yhtäkkiä ollaankin sodassa!

Vaiherikkaan seikkailun päätös pohjois-Afrikan rannikolla Algerissa ei ole mitenkään yllättävä, kukaan ei saa aarretta Huronin testamentin pudotessa meren aaltoihin. Vanitas vanitatum et omnia vanitas!

Outsiderin lehti oli isokokoinen makasiinityyppinen ajanvietelehti, joka julkaisi sivuillaan eri lehtisyndikaattien (Nord Press, Spiegel ym.) myymien juttujen lisäksi Outsiderin omia jännitysnovelleja ja muuta viihdettä. Juttuaiheiden perusteella lehti oli enemmän miehille suunnattu; sotaa, natsirikollisia, erikoista historiaa ja eksoottisia matkareportaaseja. Oli lehdessä silti Kyllikki Nykäsen “Naisten nurkka”. Sarjakuvat oli tarkoitettu varmaankin (poika)lapsilukijoille, Lipposen ja Korkin lisäksi lehden sivuilta löytyi muun muassa englantilaiset Paul Power, rakettilentäjä ja Kit Carson, villin lännen kuningas.

Värillinen sarjakuva - tavallaan.
Värillinen sarjakuva – tavallaan.

Osallistu Kvaakin Sarjakuvien Suomi 100 -keskusteluun

Vuosilta 1917-1966 sarjakuvat listattuina

Kalle-Kustaa Korkki ja Pekka Lipponen -kuunnelmat YLE:n Elävässä arkistossa