Hulluuden rajoilla

Rikkinäisen mielen kuvat on antologia, joka antaa äänen mielenterveysongelmista kärsiville ihmisille. Kirja sisältää 25 koskettavaa kertomusta mielenterveyskuntoutujien arjesta.

Rikkinäiset mielen kuvat
toimittanut Apila Pepita Miettinen
Tekijät: Broci, Taina Hakala, Emma Heinonen, Hanna Huhdanmäki, Piritta ”Piri” Huhtanen, Juliana Hyrri, Iita Järn, Wolf Kankare, Katariinakombi, Taneli Kemppi, Airi Kervinen, Markus Koijärvi, Aino Korpinen, Eeli ”Muhvu” Laaninen, H.-P. Lehkonen, Sade Lahti, Iina Lehto, Elisa Luhtaniemi, Kimmo Lust, Rosa Rea, Tanja Ruotsalainen, Tiitu Takalo, Henriikka Tirronen, Sara Valta, Tanja Vehmas, Siiri Viljakka, Miia Vistilä, Ansku Wallenius.
Kustantaja: Suuri Kurpitsa
Painopaikka: Printon, Tallinna 2017
112 sivua, 172mm x 250mm, nelivärinen, pehmeäkantinen
ISBN 978-952-7160-14-5
Lukuaika: 40 min, n. 21 s/sivu
18 €

Kimmo Lust
Kimmo Lust

Apila Pepita Miettinen aloitti RIKKI-projektin vuonna 2015. Hankkeen tavoitteena on innostaa taiteilijoita tekemään taidetta mielenterveydestä ja käyttämään sitä osana voimauttavaa toimintaa. Tällä hetkellä projektissa on mukana jo yli sata taiteilijaa ja he ovat järjestäneet taidenäyttelyitä, sarjakuvatyöpajoja ja paneelikeskusteluja ympäri Suomea. Tekijät haluavat jakaa tietoa mielenterveyskuntoutujien elämästä ja poistaa häpeää mielenterveyden käsittelyn ympäriltä. Projektin puitteissa julkaistiin ensimmäinen antologia vuonna 2016, mutta suuren kiinnostuksen vuoksi se jäi monelta halukkaalta lukijalta saamatta. Niinpä tekijät päättivät tehdä uuden antologian keskittyen sarjakuvataiteeseen. Näin syntyi Rikkinäisen mielen kuvat.

Siiri Viljakka
Siiri Viljakka

Rikkinäisen mielen kuvat sisältää 25 kertomusta mielenterveyskuntoutujien elämästä. Tarinoissa käytettyjen tyylien kirjo on laaja, mutta tasokas, joten lopputulos ei vaikuta sillisalaatilta. Tekijäkaartissa on mukana monta suurelle yleisölle tuntematonta tekijää, mutta tekniseltä tasoltaan kaikki ovat riittävän hyviä. Suurin osa tarinoista onnistuu asettamaan lukijan tarinan henkilön saappaisiin. Se lisää pakosti ymmärrystä ja sympatiaa mielenterveyskuntoutujia kohtaan. Muutaman tarinan kohdalla en täysin päässyt samalle aaltopituudelle, mutta nekin toimivat varmasti erinomaisesti vertaistukena ja tietoisuuden levittäjinä. Olisi vain ollut helpottavaa lukea useammasta tarinasta, että näistä ongelmista voi selvitä tai saada jotain vinkkiä miten läheiset voisivat helpottaa mielenterveysongelmista kärsivien elämää.

Emma Heinonen
Emma Heinonen

Antologian mieleenpainuvimmista tarinoista vastaavat Kimmo Lust, Eeli Laaninen ja Tiitu Takalo. Lustin tarina synnytyksen jälkeisestä psykoottisesta masennuksesta on visuaalisesti tyylikästä mutta pelottavaa luettavaa. Onneksi tarina sentään päättyy onnellisesti. Laaninen listaa terveydenhuollon ammattilaisten päästämiä möläytyksiä, jotka ovat niin älyttömiä, että nauru meinaa takertua kurkkuun. Takalon taidokkaasti kuvaama tarina omasta kamppailustaan masennuksen kanssa on raskasta luettavaa, mutta onneksi hän jaksoi taistella saadakseen tarvitsemaansa hoitoa.

Wolf Kankare
Wolf Kankare

Tarinoissa esiintyvien ihmisten oireet kuulostavat rankoilta mutta suurinta hämmennystä ja ahdistusta aiheuttaa sopivaan hoitoon pääsyn vaikeus. On suorastaan järkyttävää miten lääkärit näyttävät suhtautuvan mielenterveyspotilaisiin. Kuvittelevatko he oikeasti, että ihmiset tulevat vain huvikseen lääkäriä tapaamaan ja ongelmat poistuvat ruokavaliota ja unirytmiä muokkaamalla? Onneksi muutamassa tarinassa on esimerkkejä onnistuneesta hoidosta, joten lukijan ei tarvitse vaipua toivottomuuteen kanssaihmisten kokemusten vuoksi. Selvää kuitenkin on, että mielenterveyspalveluissa on vielä paljon parantamisen varaa.

Eeli
Eeli ”Muhvu” Laaninen

Viime vuosina mielenterveys on ollut yllättävänkin runsaasti esillä sarjakuvissa. Vuonna 2012 ilmestyi Api – Viimeinen testamentti, joka perustui osittain tarinan kirjoittajan Raimo Tyyskän mielenterveysongelmiin. Mielisairaalan kesätyttö ilmestyi vuonna 2015 ja siinä pohdiskeltiin missä menee normaalin ja hulluuden raja. Viime vuonna ilmestyi sitten kokoelma nettisuosikiksi nousseesta Ahistunut Pupu -sarjasta, joka tarjoaa vertaistukea kaikille stressistä, peloista ja yleisestä turhautumisesta kärsiville. Vaikuttaa siis siltä, että mielenterveyteen liittyvät asiat kiinnostavat lukijoita, tai ainakin kaksi kustantajaa uskoo niin.

Tiitu Takalo
Tiitu Takalo

Rikkinäisen mielen kuvat on ammattitaidolla tehty ja tutustumisen arvoinen teos. Toivottavasti se päätyy mahdollisimman monen luettavaksi. Mielenterveyteen liittyy edelleen paljon ennakkoluuloja, joita tämän teoksen lukeminen hälventää. Tieto lisää ymmärrystä ja tekee yhteiskunnastamme miellyttävämmän paikan elää meille kaikille.

Keskustele Rikkinäisen mielen kuvat -sarjakuvasta Kvaakissa.