Varo ettei satu liikaa

Koko maailman paino on kuudes Suomen Kuvalehdessä ilmestyneiden Kramppien ja nyrjähdysten kokoelma. Kirjassa käsitellään niin ihmissuhteita, perhe-elämää, taiteilijoiden arkea kuin yhteiskuntamme tilaa.

Kramppeja & nyrjähdyksiä – Koko maailman paino
Käsikirjoitukset: Pauli Kallio
Piirrokset: Christer Nuutinen
Ulkoasu: Ville Repo
Kustantaja: Suuri Kurpitsa
Painopaikka: Meedia Zone OÜ, Tallinna 2017
112 sivua, 205mm x 250mm, nelivärinen, kovakantinen
ISBN 978-952-7160-13-8
Lukuaika: 42 min, n. 23 s/sivu
25 €

Krampit ja nyrjähdykset vaikuttaa keski-ikäistyvän samaa tahtia tekijöidensä, Pauli Kallion ja Christer Nuutisen, kanssa. Tämän seurauksena sarjassa käsiteltyjen teemojen painotukissa on havaittavissa pienoisia muutoksia. Sarjan alkuaikoina, siis yli 25 vuotta sitten, keskityttiin pääasiassa henkilöiden tunne-elämään ja nuorten ihmisten rimpuiluun ihmissuhteiden viidakossa. Ihmissuhteita ei ole tänäkään päivänä hylätty mutta näissä viimeisimmissä tarinoissa kommentoidaan runsaammin yhteiskuntamme tilaa ja otetaan kantaa päivän polttaviin aiheisiin. Enää ei siis vain vilkuilla omaa napaa vaan yritetään muuttaa maailmaa paremmaksi strippi kerrallaan. Tämä kuvaa hienosti ihmisten ajattelun kypsymistä iän karttuessa. Vuosien kertyessä ihminen tajuaa, että maailmassa on isompia ja tärkeämpiä asioita kuin se miltä musta just nyt tuntuu.

Kallion runoilemissa tarinoissa on taas monta hyvää oivallusta ja ne onnistuvat nostamaan hymyn huulille. Mukana on myös murheellisia asioita, jotka käsitellään arvokkaasti ja sortumatta liialliseen sentimentaalisuuteen. Uutena elementtinä sarjaan on tullut perhearjen kuvaus, mikä lisää aihekirjoa ja sävyjä. Tämä on myös hyvä esimerkki siitä, että Kallio ei ole jämähtänyt toistamaan vanhaa ja hyväksi havaittua kaavaa, mikä on koitunut monen pitkäikäisen sarjan kohtaloksi. Rohkeus uudistua on pitänyt Krampit elinvoimaisina kaikki nämä vuodet. Kaiken tämän lisäksi Krampit tarjoaa meille tavan kansalaisille kurkistuksen kulttuuriväen punavihreään arkeen, jossa osataan arvostetaan taiteita (ml. urheilua), luontoa ja kaikkia ihmisiä ulkomuodosta riippumatta. Sitä toivoisi, että oikeassakin maailmassa ihmiset olisivat yhtä humaaneja ja ajattelevia kuin Kramppien päähenkilöt.

Christer Nuutisen taiteilemat kuvat hellivät jälleen kerran lukijan näköhermoja. Tunnustan, että minusta Krampit näyttävät nykyisin paremmilta kuin koskaan. Kun vertaa Nuutisen nykyistä kynänjälkeä Kramppien ensimmäisiin strippeihin, niin selvää kehitystä on havaittavissa. Viivankäyttö on taloudellisempaa ja kuvilla on enemmän tilaa hengittää. Osansa vaikutelmaan tekee myös sarjan tyylikäs väritys. Taloudellisempaan suuntaan on mennyt myös Kallion laatima dialogi; harvassa kuplassa on enemmän kuin kuusi sanaa. Mitäpä sitä täyttämään ruutuja tekstillä, kun viesti välittyy vähemmälläkin.

Vielä neljännesvuosisadan jälkeenkin Krampit porskuttaa vahvasti. Maailma on muuttunut paljon siinä ajassa, ja niin ovat myös Esko, Risto ja Tanja. Kypsymisestään huolimatta he ovat kuitenkin ne samat ihmiset, joihin tutustuimme vuosia sitten. Kramppeja ja nyrjähdyksiä on elämänmakuinen sarja tavallisista ihmisistä ja senpä vuoksi lukijan on erittäin helppo samaistua siihen.

Keskustele Krampeista ja Nyrjähdyksistä Kvaakissa.