Paikka laumassa

Suvi Ermilä muistelee esikoisteoksessaan lapsuudenkesäviikonloppua Hauhon mökillä. Perhe on omanlaisensa yhteisö, jonka jäsenet koettelevat toisiaan.

Suvi Ermilä
Hauho
Suuri Kurpitsa, 2017
ISBN 978-952-7160-16-9
64 s., pehmeäkantinen

Aalto-yliopistossa visuaalista kulttuuria opiskelevan Suvi Ermilän (s. 1985) ensimmäisessä sarjakuvakirjan tapahtumapaikkana on lapsuudenkesäinen viikonloppu perheen kesämökillä. Kirjan aloittaa Kanta-Hämeestä lainattu uutinen. Kesämökin lähellä olevaa Haukisaarta käytettiin ravihevosten keskinäiseen sosiaalistamiseen ja lauman johtajuuden selvittämiseen. Keväällä hevoset uitettiin saareen ja alkusyksystä arvojärjestys oli selvitetty.

Kesämökille on ydinperheen seuraksi tulossa muuta sukua. Perheen pienin, Meri, komennetaan mummoa ja Hilja-tätiä vastaan. Suvun vanhemmat naiset ovat kärkkäitä kommentoimaan toisiaan ja nuorempien suvun jäsenten elämäntilannetta ja -valintoja. Isän työttömyys on mummon mielestä hänen omaa syytään. Ja Pekkahan, joka kiireiltään ei ehtinyt paikalle, oli juuri saanut ylennyksen. Äiti yrittää siirtää keskustelun ja huomion muihin asioihin.

Kesän vapaa-ajanviettoon kuuluvat erilaiset pelit olennaisena osana. Niin myös Hauhon mökillä. Pelit paljastavat ihmisten luonteesta paljon. Toiset kinaavat sääntöjen venyttämisestä ja toiset eivät siedä tappiota. Peleissä heijastuvat ihmisten keskinäiset suhteet, joten ne saattavat päättyä jopa käsirysyyn.

Viikonlopun rauhaa häiritsee Hämeen Sanomista luettu uutinen. “Useita hevosia hukkunut”, kertoi lehti läheisestä Haukisaaresta. Meri ihmettelee, eikö naapurissa enää ole lainkaan hevosia. Siitä yritetään ottaa selvää. Yksi saaresta lähteneistä nuorista oreista löytyi mökin läheltä metsästä. Se jäi ainakin toistaiseksi perheen seuraan.

Tekijä on imenyt vaikutteita suomalaisesta nykysarjakuvasta hahmojen ja ruutujakojen toteutuksessa. Syntynyt ulkoasu sopii ja tukee sisältöä mainiosti. Toisissaan kiinni olevat ruudut pitävät lukijan tiukemmin mukana kerrotussa.

Ermilän kuvauksessa hevoslauma ja suku rinnastuvat. Suku selvittelee suhteitaan ja miehet mittelevät ihan konkreettisesti. Meri seuraa vierestä ja jää välillä ulkopuoliseksi. Mutta on hän tärkeä osa sukua, ja se tehdään tiettäväksi. Lähelle ottaminen ja syrjään sysääminen vuorottelevat. Kokonaisuudesta tulee hienovarainen sosiologinen tutkielma.

* Kvaakissa voi keskustella Suuren Kurpitsan sarjakuvista