Kamerahuumoria

Kamerakauppias Kari Pälli, myös Pallisterina tunnettu, on sarjakuvittanut Kamera-lehteä vuodesta 2012. Nyt parhaimmat otokset on saatavissa yksissä kansissa.

Pallister
Sarjakuvausta!
Suuri Kurpitsa 2017
ISBN 978-952-7160-17-6
64 s., pehmeäkantinen, mustavalkea

Pallister on riemastuttanut kameraharrastajia Kamera-lehdessä ja nyttemmin lakkautetussa Sulantoblogissa viiden vuoden ajan. Nyt julkaistu kokoelma Sarjakuvausta! on saanut alaotsikokseen ”suomalainen fotosarjakuva”. Se saattaa johdattaa ajatukset fotonovelleihin, valokuvaamalla toteutettuihin sarjakuviin, mutta kyseessä on kuitenkin perinteinen tussilla piirretty sarjakuva.

Kari Pälli ei ole ensimmäistä kertaa tussi kädessä. Kokooman esipuheessa J. Tilsa muistelee Pällin tehneet sarjakuvia jo 1970-luvun lopulla Nuuka Nautinto -lehteen. Pällin pienlehti noihin aikoihin oli Käykö Keuhko. Pälli oli kertonut Tilsalle Robert Crumbin piirtävän Rotringin 0.3 rapidografilla. Sellainen Tilsankin oli pitänyt hankkia.

Bändejä ja zineharrastuksia kannattelivat työ kamerakauppiaana. Nyttemmin Pällille on kertynyt alalta kokemusta yli kolmenkymmenen vuoden. Kokoelman takakannessa listataan ammatillisia saavutuksia: Suomen Fotokauppiaat ry:n Vuoden fotomyyjä, Vuoden Canon-myyjä ja Suomen Fotokaupan Liitto ry:n Vuoden yhteistyökumppani. Uskottavaa taustaa kameroista ja valokuvaamisesta vitsailuun siis on.

Sarjakuvausta! on erikoisaikakauslehdessä julkaistu huumorisarjakuva. Vastaavia on useissa muissakin eri alojen lehdissä, sikäli kun alan toimijoiden joukosta löytyy piirustustaitoinen vitsiniekka. Suuri osa vitseistä avautuu kameroiden saloihin vihkiytymättömille. Välillä pitää pysähtyä miettimään jutun juonta, mutta ainakin tässä tapauksessa se maksaa vaivan.

Kokoelman loppuun on koottu osasto, joka on tarkoitettu ”valokuvauksessa jo hieman pidemmälle ehtineille”. Tarina donatiitista olisi kyllä sopinut tavallisille näppääjillekin tarkoitetuille sivuille. Tukevan kuulapään valokuvauksellinen merkitys piti tarkistaa hakukoneelta.

Tietenkin valokuvauslehdessä täytyy olla fotoaiheinen sarjakuva! Vitsailuista on saatu aikaan kelpo kokoelma.

* Kvaakissa voi keskustella Suuren Kurpitsan julkaisuista