Kissan henget

Ruotu-ukko Väinö tulee jo kolmatta kertaa kovissa kansissa. Työn välttely teettää edelleenkin paljon töitä.

Pasi Rahikainen
Väinö ja kissan yhdeksän henkeä
Kvaliti 2017
ISBN 978-952-7202-16-6
56 s., kovakantinen, nelivärinen

Maaseudun Tulevaisuudessa ja muutamissa muissa sanomalehdissä ilmestyvä Väinö-strippi sijoittuu 1800-luvun alkuun Suomen sodan aikoihin. Väinö välttelee töitä ja ihmettelee aikansa asioita nykypäivän lasien kautta. Maataloustuottajain valtakunnallisena äänenä Maaseudun Tulevaisuus tukee myös sarjakuvasivullaan kotimaista (hengen)viljelyä, suurin osa julkaistuista stripeistä on kotimaista tuotantoa. Lehden sarjakuvat ovat tulleet hyvässä ja pahassa tutuiksi sarjakuvien ystäville. Tunteita suuntaan ja toiseen herättävät muun muassa Liisa ja Arttu Seppälän Pöyrööt ja J. Tilsan Venetsijärveläiset.

Uusin Väinö-kokoelma pitää sisällään sata lehdissä aikaisemmin julkaistua strippiä. Tällä kertaa teoksen nimi ei viittaa sarjakuvassa laajemmin käsiteltyyn teemaan, vaan on vitsi itsessään. Väinön kissalla on yhdeksän kirnussa majailevaa henkeä. Albumissa pitäydytään suurimmaksi osaksi stripin perusteemoissa. Väinö välttelee töitä.

Suomalaiset suhtautuvat erikoisesti sanomalehtien strippisarjakuviin. Kun ihmisiltä kysytään, lukevatko he sarjakuvia, niin vastaus on useimmiten ei. Mutta kun samoilta ihmisiltä tiedustellaan, tunnetteko Viivin ja Wagnerin tai Fingerporin, niin vastauksena on ”luen sen päivittäin”. Sanomalehtistrippejä ei mielletä sarjakuvaksi.

Moni aloittaa sanomalehtensä lukemisen lopusta, sarjakuvasivulta. Strippien tutut asetelmat antavat aamulle turvallisen alun, maailma on mallillaan kun Karvista laiskottaa tai Väinö edelleen ihmettelee maailmaa vältellen töitä. Sarjakuvasivusta on tullut lukurituaali, joka kuuluu aamutoimiin.

Väinö ja kissan yhdeksän henkeä sisältää stripit 801-900. Sisältö on tuttua peittelemätöntä junttihuumoria. Kertausharjoituksissa routusotilas Väinö on tietenkin riippumaton tarkkailija. Kun Väinö kiirehtii salille, kyseessä on luonnollisesti ruokasali. Maaseudun Tulevaisuuden lukijoille Väinön laiskanpulskea elämä, jopa turhapuromainen töiden välttely, tarjoaa mahdollisuuden ajatella, että maailma on edelleen mallillaan.

* Väinö ja kirnunhenki
* Väinö ja aikanauris
* Kvaakissa voi keskustella Väinöstä