Suurenmoinen Syrte

Heinäkuun lopulla ensi-iltaan tulee Luc Bessonin Valerian-elokuva. Sitä ennakoiden Jalava on ottanut uusintapainoksen Tuhannen planeetan valtakunnasta.

Pierre Christin – Jean-Claude Mézières
Valerian – Tuhannen planeetan valtakunta
suom. Jyrki Ijäs, Nana Sironen
ISBN 978-951-887-552-2
Jalava 2017
56 s., nelivärinen, pehmeäkantinen

“Eräässä kaukaisessa galaksissa sijaitsevassa suuressa aurinkokunnassa on suurenmoinen Syrte, tuhannen planeetan valtakunnan keskus”. Näin alkaa Syrten, Valerianin toisen varsinaisen seikkailun ympäristön esittely. Näissä maisemissa suomalaiset tapasivat Valerianin ja Laurelinen ensimmäisen kerran vuonna 1973 Zoomin sivuilla. Pari vuotta myöhemmin Otava julkaisi aika-avaruusagenttien seikkailun albumina. Sittemmin Valerianin kustannusoikeudet siirtyivät Jalavalle ja ensimmäinen painos Jyrki Ijäksen suomennoksesta ilmestyi 1994.

Uusintajulkaisu on tehty tulossa oleva Luc Bessonin elokuva mielessä. Kannen logo vastaa elokuvan visuaalista ilmettä ja sarjakuvan loppuun on lisätty lyhyt ohjaajan haastattelu ja kuvamateriaalia. Uusia paljastuksia tulevasta Valerian and The City of A Thousand Planets -elokuvasta ei tehdä.

Ajatus Valerian-elokuvasta syntyi The Fifth Element – puuttuvaa tekijää (Ranska 1997) tehdessä, mutta vasta Avatarin (Yhdysvallat 2009) erikoistehosteet vakuuttivat Bessonin toteuttamisen olevan mahdollista. Valerianin piirtäjä Jean-Claude Mézièreshän osallistui Viidennen elementin maailman luomiseen ja lavastamiseen, yhtäläisyys käy ilmi selkeiten Vallan piirit -albumista. Syrten vanhat ja hieman rapistuneet basaarit ja baarit innoittivat elokuvatekijöitä jo varhain. George Lucas imi Valerian-sarjakuvista vaikutteita Tähtien sota -elokuvasarjaansa. Tämä asettaa yhden haasteen uudelle elokuvalle.

Tuleva elokuva ei ennakkotietojen mukaan seuraa Tuhannen planeetan valtakunnan juonta. Monimuotoinen Syrte tarjoaa elokuvalle kuin elokuvalle vaihtelevan ja kiinnostavan ympäristön, johon voi sijoittaa juonen jos toisenkin. Valerianille ja Laurelinelle maailma oli entuudestaan tuntematon. Niinpä avaruusagentit paljastuivat maasta tulleiksi kaikista varotoimista huolimatta alta aikayksikön.

Aikoinaan 1970-luvulla suomalainen sarjakuvayleisö otti Valerianin ja Laurelinen omakseen. Albumeja on julkaistu säännöllisesti sieltä lähtien, samaa ei voi sanoa monista muista saman ajan ranskalais-belgialaisista sarjakuvista, vaikka Asterixin ja Lucky Luken suosioon Valerianilla on matkaa. Omien havaintojeni mukaan aika-avaruusagenteilla on uskollinen lukijakunta. Uuden albumin ilmestyessä ei parannut aikailla, muutoin jäi ilman uutta painotuotetta.

Uudelleen luettuna Tuhannen planeetan valtakunnan juonenkäänteet tuntuivat edelleen kiinnostavilta ja nopeatempoisilta. Tarina kulkee vauhdikkaasti tilanteesta toiseen, eikä tyhjäkäyntiä ole. Sankareiden henkilökemia ei ole stereotyyppisin. Tulevalta elokuvalta toivoisi samaa.

* Tuomas J. Alaterän Valerian ja Laureline -sivut
* Kvaakissa on keskusteltu sarjakuvista ja tulevasta elokuvasta