Tällä viikolla sarjakuvissa #11

Tervetuloa jälleen lukemaan Tällä viikolla sarjakuvissa –palstaa, opastanne sarjakuva-alan tapahtumiin ja uusimpiin julkaisuihin. Minä olen Otto Sinisalo, nämä ovat uutisia.

Purkutuomio

Minä, kuten monet muut Tampereen kautta matkustavat tai tamperelaiset petyin karvaasti, kun sarjakuvakauppa Kukunor lopetti toimintansa kaupungissa vuonna 2001. Siitä lähtien tyhjä toimitila Rautatieaseman vieressä on – jos sallinette ylidramaattisen ilmaisun – muistuttanut Kukunorin jälkeensä jättämästä tyhjiöstä Tampereella. Ei enää.

Lauantaina 24.1 Kukunorin entisen liiketilan purkaminen alkoi. Reima Mäkinen oli paikalla uskollisine kamerapuhelimineen. Hävityksen kauhistusta voitte nähdä oheisista Reiman ottamista kuvista. Seuraavana maanantaina ei tuotakaan vähää ollut jäljellä.

Kukunor jatkaa edelleen toimintaansa Helsingin Tennispalatsissa.

Kupla ei puhkea

Sarjakuva-aiheinen Suuri Kupla –visailu jatkuu uusin jaksoin. Seitsemännen tuotantokauden ensimmäinen jakso esitettiin viime lauantaina 24.1 ja jatkuu koko kevään 15 jaksolla. Esitysajat ovat lauantaisin 10.00 ja uusintana torstaisin 16.30. Kanava on Ylen TV2.

Otava on myös julkaissut visailukirjan ”Suuri Kupla – Vinsentin sarjakuvavisa”, jonka avulla sarjakuvatiedossa kisailu on mahdollista myös kotioloissa. Mukana ovat kaikki TV-ohjelman lajit. Käsikirjoitustehtävien strippien kuvittajajoukko on nimekäs: mukana ovat Jukka Tilsa, Maria Björklundi, Mika Lietzen, Katja Tukiainen, Jarno Latva-Nikkola, Timo Mäkelä, Tomi Sunnarborg ja Wallu. Kirjaa saa lehtipisteistä.

Rakentavaa sarjakuvaa

Kaleva-sanomalehdessä julkaistaan uutta hyötysarjakuvaa. Ilpo Koskelan piirtämä sarjakuva Reima Rakentaja tutustuttaa lukijoita talonrakentamiseen joka toinen sunnuntai. Kaksitoistaosaisen sarjakuvan takana on Oulun kaupungin ja Euroopan sosiaalirahaston ESR:n rahoittama PORA-hanke ja Oulun kaupungin rakennusvalvontavirasto.

Ensimmäinen Reima Rakentaja on luettavissa Kalevan verkkosivuilta.

Uutuushylly

Uusin Sarjainfo on saapunut tilaajille ja irtonumeromyyntiin. Numeron 4/2003 teemana ovat sarjakuvakäsikirjoittajat. Uutisten, arvioiden ja katsausten ohelle lehdestä löytyy muun muassa pitkät jutut Pauli Kalliosta ja Steve Gerberista. Ja saapa Kvaak.fi –sarjakuvaportaalista kertova juttukin kokonaisen sivun palstatilaa.

Myös uusin Tähtivaeltaja on hiljattain ilmestynyt. Sci-fi-aikakausilehden sarjakuvatarjonta on periteisesti laaja. Tällä kertaa mukana on peräti kolme sarjakuvaa: Teräslilja-tarina Pekka Manniselta, zombiesarjakuva Ville Pynnöseltä ja Benjamin Bergmanilta sekä hulppea Rocket Reynolds –tieteisseikkailu ”Valentin Kalvalta”. Lisäksi mukana on sarjakuva-arvioita ja –uutisia Toni Jerrmanin jäljittelemättömään tyyliin.

Tero Mäntylän kirjoittama ja Jukka Koivusaaren kuvittama Alainia –omakustannesarjakuva kertoo nuoren papittaren matkoista fantasiamaailmassa. Mäntylä ilmoittaa tavoitteekseen julkaista 20 Alainia-lehteä yhteistyössä eri kuvittajien kanssa, joka vaikuttaa vähintäänkin kunnianhimoiselta. Epäilen moisen projektin mahdollisuuksia, mutta Mäntylä saa luvan todistaa minut vääräksi. Sarjan hiljattain ilmestyneestä ykkösnumerosta voi lukea maistiasia Mäntylän sivuilta.

Egmont kustannukselta on ilmestynyt Spider-manin numero 2/2004. Siinä rikollispomo Forelli on palkannut Hämähäkkimiehen suojelemaan itseään Digger-hirviöltä. Mutta kun kova käy kovaa vastaan, seuraako Hämis omantuntonsa vai lompakkonsa ääntä? Ans kattoo.

Nettiruudut

Kvaakissa ei ole julkaistu tällä viikolla uusia juttuja, joten katsomme muualle verkkoon. Väitetään, että sarjakuvien lukeminen on Japanissa sosiaalisesti hyväksyttyä toimintaa. Mutta onko näin todella? Mainichi Daily Newsin artikkeli julkisissa kulkuneuvoissa mangaa lukevista miehistä kyseenalaistaa tämän.

Kaikki julkisuus on hyvää julkisuutta

Jos olet sarjakuvantekijä tai kustantaja ja haluat, että uusi sarjakuvasi uutisoidaan tällä palstalla, ota yhteyttä. Myös infoa erilaisista sarjakuvaan liittyvistä tapahtumista voi lähettää. Minut tavoittaa osoitteesta otto.sinisalo@welho.com.

Tällä viikolla kiitokset avustuksesta Reima Mäkiselle, Rami Rautkorvelle ja Timo Ronkaiselle.

5 vastausta artikkeliin “Tällä viikolla sarjakuvissa #11”

  1. No, eipä ole enää mitään syytä Tampereelle mennä, kun Kukunor lopetti 🙁 Siellä oli kiva pistäytyä…

  2. Lainaus Mainichin artikkelista, ulkomailla asuvan amerikkalaisen suusta: ”Of course there are comic books in the States but they’re either for children, or considered trash.” Köh, vetää sanattomaksi. No, enpä silti ajatellut lopettaa sarjakuvien lukemista julkisissa kulkuvälineissä.

  3. Älä Leo välitä. Ei ollu mainittu Idolsejakaan vaikka tuntuivat siellä tänään heiluvan.

  4. Reima Rakentaja -sarjis tulee Kalevassa joka toinen LAUANTAI kesäkuun puoleen väliin saakka.

Kommentit on suljettu.