Suurin piirtein Samuel on Kultahuippu

Parasta suomalaista suunnittelua palkitseva Grafia on nimennyt Tommi Musturin Suurin piirtein Samuelin Vuoden 2016 Kultahuipuksi.

Musturin sarjakuvateos sai Kuva-sarjan Kultahuipun. Grafian nyt 37. kerran järjestetty Vuoden huiput -kilpailu pyrkii suomalaisen suunnittelun tason nostamiseen, luovuuden ja omaperäisyyden voimistamiseen sekä suunnittelijoiden ammattitaidon kehittämiseen. Tuomaristo perusteli päätöstään seuraavasti:

Suurin piirtein Samuel on on sanaton sarjakuvaromaani ja elämää ja ihmistä käsittelevä sarjakuvallinen runsaudensarvi. Hengästyttävän rikas teos rakentuu lukijan eteen lyhyiden kertomusten ja tuokiokuvien palapelinä. Kirjan päähenkilö Samuel on kalpea, haamunkaltainen sarjakuvahahmo, joka seikkailee värikkäässä maailmassaan, jossa on myös ripaus omaamme. Hän on ympäristölleen lähes näkymätön arkipäivän sankari, joka kommentoi maailmaa omalaatuisilla teoillaan. Samuelin sanattomien sarjakuvien teemoiksi nousevat yksilö kaiken keskellä sekä vapauden käsite. Fragmentaarinen kirja pohtii arkipäivän tekojamme ja valintojamme sekä arvoja näiden takana. Kirjan kantaaottavuus ilmenee teoksen tapahtumissa – Samuelin teoissa. Selkeäviivainen piirros lähestyy toisaalla psykedeelisiä sisäavaruuksia ja toisaalla matemaattista informaatiosuunnittelua. Kirjan rikas värimaailma ja muotokieli toimivat osana teoksen monivivahteista kerrontaa, joka yllättää lukijansa alinomaa.

Kvaak onnittelee!

* Kuva-sarjan tulokset
* Kvaakissa on keskusteltu Tommi Musturin Samuel-kirjoista