Otto Wille Kuusisen haave

Vallankumous on vakava juttu. Teorian mukaan sen toteuttaa pieni ja valistunut ydinjoukko. Suomessa kärkenä olivat Otto Wille Kuusinen ja Suomen Kommunistinen Puolue.

Jesse Matilainen
Suomen suurin kommunisti
Suuri Kurpitsa, 2017
ISBN 978-952-7160-10-7
256 s., kaksivärinen, pehmeäkantinen

Otto Wille Kuusisen ja Suomen Kommunistisen Puolueen poliittista toimintaa käsittelevä sarjakuva ei ole moniin vuosiin kuulunut sellaisiin teoksiin, joita olisin odottanut Suomessa tehtävän, saati julkaistavan. Sellainen on kuitenkin Suuren Kurpitsan kustantamana ilmestynyt, varsin tuhti sellainen, yli 250-sivuinen opus.

Suomen suurin kommunisti tuo muodoltaan ja ilmaisultaan mieleen monet itäiset suurmieselämäkerrat ja historian suuria tapahtumia kuvaavat sarjakuvat. Tekijä Jesse Matilaisen edellinen teos Lohikäärmeen kaupunki (Suuri Kurpitsa 2014) oli matkakertomus Kiinan pääkaupungista Pekingistä. Kiinassa taiteita opettanut Matilainen on hienovaraisesti omaksunut itämaisia vaikutteita omaankin tekemiseensä. Sosialistisen realismin sijaan Matilainen tuo kerronnan suvantoihin futurismia ja venäläisen avantgarden klassikoita.

Vallankumousten historioiden vaiheita käsittelevät teokset päättyivät päähenkilöiden voittoon ja uuden valtiollisen järjestelmän käyttöönottoon. Kuten Suomen historiasta tiedämme, niin tositapahtumiin perustuvaa vastaavaa tarinaa ei voi maastamme kertoa. Matilainen keskittyy Kuusisen ja SKP:n vuosiin 1918-1925 ja 1932-1939. Tarinaa kerrotaan kaikkiaan seitsemän eri henkilön kautta. Kuusinen vaikuttaa taustalla, ja tekijä tuntuu erityisesti tykästyneen

Hanna Malmiin. Hänen on nostettu kirjan kanteenkin. Muissa pääosissa ovat Arvo ”Poika” Tuominen, Aino Kuusinen, Kullervo Manner, Yrjö Sirola ja Tyyne Tokoi.

Aate, maanalainen työ viranomaisia vältellen, sisäiset epäilyt tovereiden uskollisuudesta ja oikeaoppisuudesta rytmittävät kerrontaa. Mukaan mahtuu henkilökohtaista elämää, mutta näille ihmisille se tahtoo jäädä toissijaiseksi vallankumouksen rinnalla. Vallankumouksen eturintamassa on vain vähän tilaa hempeilylle, inhimilliselle. Henkilökuvien syventäminen jää Matilaiseltakin, silti hän luo uskottavan, vallankumousgenren mukaisen kuvan SKP:n johtohenkilöiden vaiheista ja suhteista.

Tahatonta komiikkaa sarjakuvaan tuo yhden sivuhenkilön nimi, Niilo Pielinen. Kyse ei siis ole André Franquinin luomasta toimistoapulaisesta, vaan oikeasta historiallisesta henkilöstä. Muutoin teos kulkee omia traagisia polkujaan. Konnat Kuusinen ja Tuominen porskuttavat, mutta muille käy enemmän tai vähemmän huonosti. Annos traagisuutta sisältyy teoksen loppukuvaankin, kun historian kulun tietää.

Suomen suurin kommunisti on yllättävä ja odottamaton teos. Se on mainio lisä suomalaiseen historialliseen sarjakuvaan. Muihin vallankumoustarinoihin nähden teoksen etu on lopputulos, voittajan tarina ei aina ole voittajan tarina.

* Kvaakissa voi keskustella Jesse Matilaisen tuotannosta