Suomalaisia sarjakuvaklassikoita 1930-luvulta!

Saku Sämpylä, Eetu ja Riku aloittaa Pertti Jarlan Täysi Käsi -kustantamon sarjakuvajulkaisutoiminnan.

”Poika” Vesanto (1908–1950) jätti lyhyen elämänsä aikana vankan puumerkkinsä suomalaiseen mainospiirräntään, kirjankansitaiteeseen ja sarjakuviin. Saku Sämpylä, Eetu ja Riku -kokoelmakirjan sarjat julkaistaan kuitenkin ensimmäistä kertaa sitten 1930-luvun.

Eetun ja Rikun eriskummalliset seikkailut alkoi tamperelaisen Aamulehden sunnuntailiitteessä tammikuussa 1931. Se oli lehden ensimmäinen kotimainen sarjakuva. Pian Eetun ja Rikun ottivat sivuilleen myös viipurilainen Karjala ja oululainen Kaleva.

Eetu ja Riku ovat klassisen huumorin malliset eripariset veljekset. Nuorempi Riku on maailmallisten hupien perään, kun taas Eetu on omaksunut isällisen asenteen ja haluaa pitää veljensäkin jalat maassa.

Tammikuussa 1932 Aamulehti ja Karjala jatkoivat Vesannon toisella sarjalla, Saku Sämpylällä. Saku on huoleton veijari, jonka tausta paljastuu hiljalleen. Sarja muuttuu nopeasti perhekomediaksi.

* * *

Perinteisen kohellushuumorin lomassa Eetu, Riku ja Saku Sämpylä tallentavat aikansa ilmiöitä jojosta jazziin ja funkishuonekaluihin. 1930-luvun alku oli kaupungistumisen ja muodistumisen aikaa myös Pohjolan perillä. Vesannon tyylin esikuvana toimi George McManusin art deco -henkinen Vihtori ja Klaara, joka ilmestyi Uudessa Suomessa.

Vesannon käyttämä kieli on omanlaistaan: vanha suomi ja tuoreet lainasanat sekoittuvat kiinnostavasti. Toimittaja Ville Hänninen luonnehtii kirjan esipuheessa:

”Vesannon piirrokset vielä vahvistavat kielen luomaa tunnelmaa ajasta, joka on kiistatta mennyt. Naisten pukeutuminen ja autot ovat eittämättömän kaksikymmenlukulaisia. Niistä aistii kansainvälistä suuren maailman tunnelmaa, kaupunkilaisuutta, josta Olavi Paavolainen oli juuri hekumoinut teoksessaan Nykyaikaa etsimässä.”

Saku Sämpylä, Eetu ja Riku -kirja sai alkunsa vuonna 2009, kun Timo Kokkila ja Ville Hänninen koostivat Vesannosta näyttelyn mediamuseo Rupriikkiin. Taiteilija löydettiin uudelleen.

Yksi Vesannon tyyliin ihastuneista oli sarjakuvapiirtäjä Pertti Jarla, joka halusi julkaista sarjakuvia Täysi Käsi -yhtiönsä kautta. Alkuperäispiirrokset ovat kadonneet, joten Kokkila ja Jarla ryhtyivät digitaalisesti palauttamaan viivoja mahdollisimman alkuperäisiksi. Timo Ronkainen viimeisteli kokonaisuuden suunnittelemalla kirjan ulkoasun.

Lopputulos on vaivan arvoinen. Poika Vesannon piirrokset elävät!

Poika Vesanto: Saku Sämpylä, Eetu ja Riku
Täysi Käsi Oy 2017
ISBN 978 952 687 300 8
112 s. 29,00 €


Keskustele Kvaakissa Poika Vesannosta.