Muumiperhe jälleen keskiössä

Sarjakuvaklassikot X -albumin avaustarinassa muumiperheen elämän sekoittaa kiltinpuoleinen vampyyri, jonka Muumimamma vahingossa adoptoi. Kertomuksessa Muumit ja televisio Muumilaaksoon saapuu laiteuutuus, joka lumoaa täysin Muumipapan ja Niiskuneidin, ja sarjassa Alikehittyneet muumipeikot Muumipappa valitaan Muumilaakson presidentiksi. Kirjan päättää Muumipeikko ja täti, jossa perhe lavastaa tuhkarokon välttyäkseen rasittavan Jane-tädin kyläilyltä – mutta täti kyllä saapuu, pitäähän jonkun hoitaa perheparka terveeksi!

Muumit – Sarjakuvaklassikot X
Lars Jansson
Englanninkielinen alkuteos: Moomin – The Complete Lars Jansson Strip
Kustantaja WSOY
Alkuperäiskustantaja The Evening News, London, 1960-1975
Painettu EU:ssa.
Suomentaneet Anita Salmivuori ja Juhani Tolvanen 1994
Tekstaus ja taitto Kirjasorvi / Antti Hulkkonen 2017
Mv, sid., kk, 95 s., 313 X 222 mm
Hinta 25 euroa
ISBN 978-951-0-42365-3
© Solo / Bulls 2015

Lars Janssonin kokeilut edellisessä sarjan osasta eivät ilmeisesti olleet 60-luvulla yleisön mieleen. Kolme näitä edeltävää tarinaa jättivät muumien ydinperheen sivuosaan, ja keskityttiin aivan muihin hahmoihin. Nyt ollaan taas palattu perinteiseen kerrontaan. Kaikissa neljässä tarinassa tulee jotain ulkopuolista sotkemaan Muumilaakson idylliä ja lopuksi palataan taas päiväjärjestykseen.

Ensimmäinen tarina, Muumit ja vampyyri, alkaa kuin paraskin kauhujuttu. Muumilaakson väki pelkää hysteerisenä juuri nähtyä vampyyriä. Muumimamma huomaa että vampyyri ei ole suinkaan verenhimoinen, ja paistaa tälle lettuja. Ensi alkuun Muumimamma pitää holhokkinsa piilossa muultakin perheeltä, joka tajuaa tilanteen vasta viiveellä. Ensin tietysti kauhistellaan, mutta perhe tottuu kilttiin vampyyriin. Tieto asiasta leviää, ja lukenut Vilijonkka tietää että sehän on vain lepakko, mutta silti hänestä inhottava. Muumit joutuvat lähtemään veneellä pakoon vihaista väkijoukkoa.

Toisessa tarinassa, Muumit ja televisio, käsitellään tekoajan uutuutta ja puheenaihetta. Muumipappa menee ostamaan pöytää, mutta hänelle onnistutaan myymään sen sijaan televisio. Muumipapasta tulee pian tv:n orja, vaikka ottaakin aikansa ennenkuin hän käsittää mikä se edes on. Myös Niiskuneiti sortuu töllöttäjäksi. Ajan suosittuihin tv-ohjelmiin viitataan useaan kertaan. Ja Muumipappa sekä Niiskuneiti pääsevät itsekin esiintymään televisioon. Tarinan lopuksi tavataan vielä ajan ilmiö, beatnikkeja. Hippejä ei tainnut vielä olla. Mutta hekin jämähtävät telkun eteen. Muumit sitten haluavat loppujen lopuksi päästä eroon sekä beatnikeistä että televisiosta.

Alikehittyneet muumit kertoo seuraavaksi Muumilaaksoon saapuvasta naispuolisesta tutkijasta, joka etsii alikehittyneitä kulttuureja. Muumilaaksosta ei heti sellaista löydy, ja muumien käy tutkijaa sääliksi ja he ilmoittavat olevansa alikehittyneitä. Asessori uskoo vasta muumien alikehittyneisyyden, kun muumit ovat jo kyllästyneitä esittämään alikehittyneitä. Onneksi muumeista alikehittyneisyys on hauskaa, mutta tutkija päättää poistua Muumilaaksosta ennen kuin tulee hulluksi.

Muumipeikko ja täti -sarjassa saapuu paikalle ensin muukalainen, runoilija Wärssy, johon Niiskuneiti tietysti ihastuu. Täti tulee vasta myöhemmin, ja pitää jöötä perheelle kuin paraskin Mummo Ankka alkuaikoinaan. Näyttää että tädin Lars Jansson keksi vasta kun tarina oli hyvän matkaa alulla, ja oli selvästi liian kliseinen. Ja lopuksi on joulu, juodaan glögiä, ja tädinkin silmät harittavat.

Tässä vaiheessa näyttää siltä, että Jansson oli viemässä sarjaa enemmän lapsiystävälliseen suuntaan. Väkivaltaa ei pahemmin ole, ensimmäinen tarina on korkeintaan vähän pelottava, ja viinaakin juodaan entistä vähemmän. Piirrosjälki paranee koko ajan, hitaasti mutta varmasti. Sarjaa ilmestynee vielä viisi tai kuusi osaa.

Keskustele Muumipeikosta Kvaakissa.
Testaa kuka muumihahmo olet.