Tarinointia yhesti yhes paikas

Modernia kotimaista kerrontaperinnettä dokumentoiva Ville Pirisen Yhesti yhes paikas -kirjasarja on edennyt kymmenenteen osaan. Samalla sarjan kolme ensimmäistä osaa on julkaistu uudelleen yksissä kansissa.

Ville Pirinen
Yhesti yhes kymmenennes paikas
taitto Noora Federley
Suuri Kurpitsa, 2017
ISBN 978-952-7160-07-7
56 s., värillinen, kovakantinen

Ville Pirinen
Yhesti yhes paikas 1-3
Suuri Kurpitsa, 2017
ISBN 978-952-7160-08-4
148 s., mustavalkea, pehmeäkantinen

Kahdeksan vuotta sitten Suuri Kurpitsa julkaisi Ville Pirisen Yhesti yhes paikas -kirjan. Uusintapainoksen jälkisanoissa Pirinen kertoo ensimmäistä sarjakuvaa tehdessään, että tässä olisi aihe josta voisi jatkaa loputtomiin. Nopeassa tahdissa sarja onkin edennyt kymmenenteen osaan. Tuorein kirja on saanut kovat kannet ja värejä sivuilleen.

”Kaikki tämän alpparin jutut perustuu tosiasioihin”, aloittaa Pirinen ensimmäisen osan. Aivan ensimmäinen tarina kertoo uimahallin saunassa joogaavalle miehelle sattuvasta vahingosta. Muistan kuulleeni tarinan ensimmäisen kerran ala-asteikäisenä 1970-luvulla Kuopiossa, matkalla tuolloin uuteen Kuopion uimahalliin. Se kerrottiin minulle totena, ja joku kertojan tutun tuttu oli ollut paikalla todistamassa tilannetta.

Ensimmäisissä osissa Pirinen pitää tiukasti kiinni tarinoiden totuudenmukaisuudesta. Lukija ymmärtää, että kyseessä on urbaanilegenda, mutta on helposti mukana juonessa. Kirjasarjan edetessä tarinoiden absurdius kasvoi ja Pirisen oli entistä vaikeampi pitää pokkaa kertomansa kanssa.

Kymmenennessä osassa jutut ovat jo ”hyvin etäisesti johonkin tositapahtuman kaltaiseen perustuvia läppiä”. Suuren osan tuoreimman kirjan sivuista Pirinen käyttää ihmisen aivojen ja muistin toiminnan selittämiseen. Miksi tällaisia tarinoita syntyy ja miksi niitä kerrotaan. Uusintapainoksen kommenteissa Pirinen uskaltaa jo myöntää, että ei näissä tarinoissa ole totuutta mukana lainkaan.

Uusintapainokseen on jälkisanat kirjoittanut Topi Äikäs. Hän kertoo olleensa osallisena yhden Pirisen piirtämän tarinan synnyssä Turussa Mantun grillillä. Tavatessaan sarjakuvakaupassa tekijän hän yritti selittää ettei juttu mennyt aivan niin kuin se on kirjassa, mutta Pirinen kertoikin tapahtuman sattuneen hänelle itselleen Lappeenrannassa! Tämä avasi jälkisanojen kirjoittajalle kokonaan uuden näkökulman maailman toimintaan.

Pirisen himmailu tarinoiden ja tarinoinnin kanssa on tarjonnut monia hyviä lukuhetkiä. Usein kutkuttavinta on ollut se, miten tekijä saa pidettyä yllä uskottavuutensa tai edes sen rippeet. Kymmenennen osan jälkeen paketti alkaa olla kasassa. Lukijan kanssa tehty sopimus on purkautunut.

Ilmeisesti Pirisen tarkoitus on jatkaa sarjaa edelleen, mutta uudelleen alusta alkaen. Lukijoiden kanssa on tehtävä uusi sopimus, jonka sisältö on vielä arvoitus. Ainakin Yhesti yhes paikas -sarjalla Pirinen on onnistunut luomaan kertojan ja lukijan välille yhteyden, joka on kantanut kestävänä ja voimakkaana.

Kvaakissa arvioitu: Yhes, toises, kolmannes, neljännes, viidennes, seitsemännes, kaheksannes ja yheksännes paikas

* Kvaakissa on keskusteltu Ville Pirisen sarjakuvista