Dynaamiset pallot – Angry Birds sarjakuvissa

Oulun Elokuvakeskus järjesti lauantaina 8. huhtikuuta Angry Birdsien lavea maailma -seminaarin. Viime vuonna ensi-iltaan tullutta Angry Birds -elokuvaa pohjustettiin neljällä alustuksella. Omassa alustuksessani puhuin Angry Birds -sarjakuvista.

Pelikehittäjä Toni Alatalo näki Angry Birds-mobiilipelin oman aikansa Miinaharavana. Älykännykän kosketusnäyttö oli alkuvuonna 2010 uusi ja peli sopi sen käytön opetteluun erinomaisesti. Pelillisesti idea oli tuttu jo 1970-luvulta.

Sarjaohjaaja Kim Helminen ja Angry Birdsin lukuja.
Sarjaohjaaja Kim Helminen ja Angry Birdsin lukuja.

Sarjaohjaaja Kim Helminen kertoi Angry Birds Toons -animaatiosarjan tekemisestä. Helminen kiitteli Rovion perustajaa ja aikaisempaa toimitusjohtajaa Mikael Hediä animaatioihin sijoittamisesta. Tehdyt 104 Angry Birds Toons jaksoa ovat saaneet valtavan yleisön ja kannatelleet brändiä pelipuolen heilahdellessa.

Finnanimationin toiminnanjohtaja Liisa Vähäkylä kiitteli Roviota animaatiostudion perustamisesta Suomeen. Sittemmin studio on siirtynyt maailmalle, ja viime kuussa tehtyjen yrityskauppojen seurauksista ei ole julkisuuteen kerrottu. Vähäkylä summasikin, että ilmassa on paljon huhuja ja kaikenlaista puhetta. Joka tapauksessa suomalaisille tekijöille kertyi paljon ammattitaitoa animaation tekemiseen muun muassa Roviolle palkattujen ulkomaisten Disneyllä ja Aardmanilla työskennelleiden ihmisten myötä.

Angry Birds Comics

Angry Birdsin läpimurron aikaan puhuttiin paljon, että vihaisista linnuista tehtäisiin yhtä suosittuja kuin Aku Ankka. Brändiä rakennettiin ja sen ympärille syntyi laajat oheistuoteperheet. Ajatuksena oli ”ottaa kaikki irti mikä lähtee”. Sarjakuvakin oli varhain mukana suunnitelmissa, mutta ensimmäiset suunnitelmat jäivät toteutumatta. Innokkaimmat fanit huomasivat puutteen ja alkoivat tehdä ja jakaa omia Angry Birds -sarjakuviaan. Yhdestä tuli jopa pienoinen hitti, joka noteerattiin mediassa. Nyttemmin nämä sarjakuvat on poistettu – ainakin netin näkyvistä kerroksista.

Ensimmäiset Angry Birds -sarjakuvat ilmestyivät vuonna 2012. Lastenkirjoja alkoi ilmestyä samana vuonna. Sarjakuvien tuotanto oli aloitettu edellisenä vuonna. Ammattitaito tekemiseen ja levittämiseen haettiin sieltä, missä se Suomessa parhaiten osataan: Sanomasta ja Aku Ankka -lehdestä.

Ensimmäinen suomeksi ilmestynyt Angry Birds-sarjakuvakirja oli Uljas kotka – uskomattomia tarinoita (Mighty Eagle’s legends. Volume 1, Otava 2012). Sen käsikirjoittaja oli Kari Korhonen ja piirtäjänä Korhosen lisäksi oli César Ferioli. Kirja sisälsi kolme kymmensivuista tarinaa. Molemmat tekijät ovat tuttuja Disney-sarjakuvista.

Angry Birds-sarjakuvien päätoimittajaksi palkattiin Jukka Heiskanen Aku Ankasta. Hänen verkostojensa kautta sarjakuvien tekijöiksi saatiin koko joukko Disney-sarjakuvista tuttuja tekijöitä ympäri maailman. Kemin sarjakuvapäivillä 2015 Heiskanen kertoi, että hän oli yrittänyt houkutella Ankka-piirtäjistä nimekkäintä, silmävaivojen takia eläkkeelle jäänyttä Don Rosaa, Angry Birdsien käsikirjoittajaksi. Tässä hän ei kuitenkaan onnistunut.

Suomessa Angry Birds siirtyi seuraavana vuonna WSOY:lle. Heiskanen värväsi tekijöiksi koti- ja ulkomaisia tekijöitä, Korhosen lisäksi esimerkiksi Kivi Larmolan, Janne Torisevan, Marco Gervasion, Stefano Intinin ja Giorgio Cavazzanon. Sarjakuvat on tehty englanniksi ja käännetty tarpeen mukaan eri kielille. Sarjakuvien suomentajina ovat olleet muun muassa Anu Partanen ja Ville Keynäs, nämäkin Disney-ympyröistä tuttuja nimiä.

Yhdysvalloissa Angry Birdsejä on julkaissut koko ajan IDW Publishig. Angry Birds Comics -sarjan lisäksi on julkaistu koko joukko juhlapyhiin liittyviä erikoisnumeroita ja eri universumeja yhdistäviä julkaisuja. Vihaiset linnut ovat saaneet muodon muun muassa Tranformersien ja supersankareiden universumeissa.

WSOY on julkaissut kaksitoista albumillista Angry Birds Comicseja. Kussakin albumissa on neljä tai viisi tarinaa, johtosarjana on yleensä jokin klassisen tarinan muunnelma, esimerkiksi numerossa 11 ollaan Lilliputtien maassa. Ensimmäisistä albumeista on julkaistu jo kaksi kovakantista kokoomaa.

Kädettömät ja jalattomat

Angry Birds-sarjakuvien tekijöiksi saadut pitkänlinjan ammattilaiset ovat tehneet kaikin puolin hyvää työtä. Tarinat ja kuvitus ovat laadukasta lapsille suunnattua sarjakuvaa, jossa on pieniä koukkuja myös isommille lukijoille. Esimerkiksi Moby Dick -muunnelmassa valkoinen valas muuttuu metsästyksen loppuvaiheessa Rosebud-kelkaksi.

Tarinat rakentuvat usein erilaisten tunteiden ja mielihalujen ympärille. Peruskaavassa linnut suojelevat ja vartioivat munia, joita possut mitä erilaisimmilla keinoilla yrittävät saada haltuunsa ja syötäväkseen. Henkilökohtaisesti pidin eniten tarinoista, jotka rakentuivat possujen ahneuden varaan. Ahneen loppu on aina sananlaskun mukainen.

Ostava yleisö on ottanut Angry Birds -sarjakuvat ainakin Suomessa kohtalaisesti vastaan. WSOY:n albumit ovat olleet Suomen Kustannusyhdistyksen myydyimpien kotimaisten sarjakuvien listoilla. Aku Ankan myyntilukuihin on toki reilusti matkaa.

Suurinta kritiikkiä Angry Birds -sarjakuvat ovat saaneet hahmojen ominaisuuksista. Sekä linnut että possut ovat palloja – niin kuin peleissä – ja siten kädettömiä ja jalattomia. Linnuilla ei ole siiventynkiäkään.

Lukiessa usein jäi ihmettelemään, että millä possut oikein kantoivat varastamiaan munia? Hahmot ovat toiminnallisia ja tuon tuostakin tarvitsevat erilaisia välineitä. Vasarat, veitset ja haarukat näyttävät leijuvat ilmassa pallohahmojen vieressä. Taitavinkaan piirtäjä ei oikein uskottavasti pysty ratkaisemaan tätä ongelmaa.

Angry Birds Toonsin sarjaohjaaja Helminen piti animaatioiden tekemisen suurimpina haasteina raajattomuutta, dialogittomuutta ja suurien tarinoiden kertomista lyhyessä ajassa. ”Angry Birdseillä on näkymättömät kädet”, kuvaili Helminen.

Ehkä tästä kritiikistä on otettu oppia. Angry Birds Movien -sarjakuvaversion kannessa hahmoilla on ulokkeita, ja hiljan Yhdysvalloissa aloitetun uuden spin off -sarjan, Angry Birds Flight School, kansikuvien perusteella sarjakuvahahmoilla on selkeät jalat ja kädet. Jos animaatioelokuvassa voi olla raajoja, niin miksei sarjakuvassakin. Tähän muutokseen piirtäjät ovat luultavasti hyvin tyytyväisiä.

Eikä lukijankaan tarvitse jatkossa ihmetellä leijuvia esineitä.

Kirjoitus perustuu Oulun Elokuvakeskuksen Angry Birdsien lavea maailma -seminaarissa 8.4.2017 pidettyyn alustukseen.

Jukka Laine on arvioinut Kvaakkiin Angry Birds-sarjakuvia
* Linnut ja possut sotivat sarjakuvissakin
* Possusaarella tapahtuu taas
* Raajat kiinni! Angry Birds on kokenut muodonmuutoksen!

Kvaakissa on keskusteltu Angry Birds-sarjakuvista ja ilmiöstä