Uusimmat Tilsat

Alkuvuosi on tuonut kaksi uutta Jukka Tilsan sarjakuvakirjaa. Venetsijärveläiset kokoaa Maaseudun Tulevaisuudessa ilmestyneitä strippejä. Liuskakirja Tupelon Tuplaseriffi on vapaampaa assosiaatiota.

J. Tilsa
Venetsijärveläiset
Suuri Kurpitsa 2017
ISBN 978-952-7160-09-1
54 s., nelivärinen, pehmeäkantinen

J. Tilsa
Tupelon Tuplaseriffi
Suuri Kurpitsa 2017
ISBN 978-952-9887-56-9
54 s., mustavalkea, pehmeäkantinen

J. Tilsa, Eräjärven lahja suomalaiselle absurdille sarjakuvataiteelle, harjoittaa päätoimenaan maanviljelystä. Tilsojen maatilan arkeen olemme saaneet tutustua useammissa sarjakuvissa, pääosin tilan elämää on kuitenkin selvitelty Venetsijärveläisissä. Strippi ilmestyi alkujaan 1990-luvulla Maito-Pirkan tiedotuslehdessä, josta se nyttemmin on siirtynyt Maaseudun Tulevaisuuden sivuille. Suuren Kurpitsan julkaisemassa uudessa kokoelmassa olevat stripit on julkaistu lehdessä vuosina 2011-2017.

Venetsijärveläisten perusporukka koostuu isännästä, emännästä, kahdesta lapsesta ja puheliaista kotieläimistä. Tilan sika ja lehmä ovat usein mukana kommentoimassa elämänmenoa ja ihmettelemässä maailmaa. Onko loisteputken sisässä tosiaan pierua? Ei sentään, tietää emäntä, on maailmassa muitakin kaasuja kuin takapuolen päästöt.

Stripit ovat päivälehteen sopivia. Tilsa pitäytyy maatilalla asuvan ja työskentelevän perheen piirissä ja absurdit tilanteet ovat lähempänä arkitodellisuutta kuin surrealismia. On todellisuudessakin ihmettelemistä. Sopivia säitä odottava viljelijä saa ihmetellä kuka oikein on lanseerannut sanonnan ”helppoa kuin heinänteko”?

Kun Suurelta Kurpitsalta ilmestyy neliön muotoinen kirja, niin lukija voi olla melko varma, että sen pariksi ilmestyy liuskakirja. Kirjapainoilla on tietyt vakiokoot ja niistä poikkeaminen tuottaa koneiden läpi kulkevaa tyhjää tilaa. Ympäristötietoinen ja resurssit tarkasti hyödyntävä kustantaja saa samoilla koneiden pyöräytyksillä kaksi julkaisua. Näin Venetsijärveläiset (17,5 x 17,5 cm) on saanut seurakseen Tupelon Tuplaseriffin (7,5 x 17,5 cm).

Zärmikkäimpien ystäville Tupelon Tuplaseriffi on mannaa. Tilsa kulkee kuvallisesta havainnosta toiseen ja yksinkertaisten piirrosten merkitykset muuttuvat tuon tuostakin. Vannesahan terä ei toimi, koska se on kyykäärme. Villin lännen aavikkomaisema onkin seuraavassa ruudussa Meksikon lahti.

Villin lännen lämpimien ja kuivien tasankojen asukkailla ei ole aavistustakaan perunan kasvattamisen saloista. Eipä sillä väliä. Potaatti on silti herkullista syötävää. Kun tullaan viimeiselle sivulle, yritetään tarinaa saada nätisti nippuun. Se ei onnistu ja seriffien tehtäväksi jää selvittää tilanne. ”Hajaantuminen kuuluu luonnon qiero-kulkuun”, toteavat entiset rosmot.

* Kvaakissa on keskusteltu Tilsan sarjakuvista