Kannas ja Suurin piirtein Samuel kauneimmat sarjakuvakirjat

Suomen kirjataiteen komitea on valinnut Suomen kauniimmat kirjat. Sarjakuvista Kirjataiteen kaunis kirja -kunniakirjan saivat Hanneriina Moisseisen Kannas (Kreegah Bundolo) ja Tommi Musturin Suurin piirtein Samuel (Boing Being).

Komitea valitsi Vuoden kauneimmaksi kirjaksi Hanna Koikkalaisen valokuvakirjan Raja (Maahenki/Musta Taide). Sen graafisen suunnittelusta vastasi Anne-Mari Ahonen.

Vuoden kauneimmat kirjat 2016 -kokoelmaan valittiin Rajan lisäksi 24 kirjaa, jotka saivat Kirjataiteen kaunis kirja -kunniakirjan.

Kirjataiteen onnistuneimmat kannet -kunniakirjalla palkittiin kahdeksan kirjaa, muun muassa Markku Eskelisen Raukoilla rajoilla (Siltala), jossa on Markus Pyörälän suunnittelema kansi.

Komitea perusteli sarjakuvien palkitsemista seuraavasti:

Kannas
Herkkä lyijykynäjälki on hätkähdyttävässä kontrastissa sarjakuvakirjan sotaisan aiheen kanssa. Samalla tavoin jännittävästi rinnastuvat piirrokset ja juuri oikealla tavoin harmaiksi käsitellyt valokuvat, joita on käytetty koko sivun tai jopa aukeaman kokoisina: sarjakuvaruutujen fiktiivisyys ja tunnepitoisuus täydentyvät hienosti valokuvien julman realismin kautta. Pehmeä luonnonvalkoinen paperi sopii erinomaisesti piirrostekniikalle ja formaatti sarjakuvaromaanille.

Suurin piirtein Samuel
Värikkään poptaidehenkinen kansi vihjaa mutta ei sittenkään täysin paljasta, millainen kirkkaiden värien ja kekseliäiden kuvallisten ideoiden ilotulitus on luvassa. Sarjakuvakirjan rytmi on orgaaninen: teos hengittää pakottomasti joka aukeamallaan. Improvisaation ja viimeistelyn saumatonta yhteispeliä.

* Vuoden kauneimmat sarjakuvat
* Kvaakissa on keskusteltu Moisseisen ja Musturin sarjakuvista.