Tällä viikolla sarjakuvissa #10

Tervetuloa lukemaan Tällä viikolla sarjakuvissa –palstaa, opastanne sarjakuva-alan tapahtumiin ja uusimpiin julkaisuihin. Minä olen Otto Sinisalo; nämä ovat uutisia.

Näytteillä nyt

Kaksi sarjakuva-aiheista näyttelyä ovat jääneet vähemmälle huomiolle Kvaakin uutisoinnissa. Nyt-liitteestä tutun kuvittajan ja sarjakuvantekijä Suvi Leukumavaaran näyttely on esillä Turun Cosmic Comic Caféssa 9.1 – 29.1.2004 välisenä aikana, joten vielä ehtii.

Kaisa Herralan näyttely puolestaan on avoinna kuun loppuun Turun Meri-Karinassa. Herralan vinkeä japanisaatio Lallin ja piispa Henrikin kohtaamisesta on luettavissa Herralan sivuilta.

Apu uudistaa

Apu-lehden sarjakuvasivun sisältö vaihtuu. Masi, Lätsä ja Pulteri otetaan pois, tilalle tulevat B. Virtanen, Tenavat ja Pirkon Perhe.

Käsi sydämellä

Pulterista puheenollen: Johnny Hart on jälleen vauhdissa. Sarjakuvaveteraani täyttää helmikuussa 73 vuotta ja meno vaan muuttuu hurjemmaksi. Hartin tammikuun 19. päivän Pulteri-sarjakuva on jätetty julkaisematta kahdessa Yhdysvaltalaisessa lehdessä. Syynä tähän on stripin jälleen rasistinen vitsi: tällä kertaa mollataan kiinalaisia.

Hart ja Pulteri ovat olleet otsikoissa myös aiemmin kyseenalaisten herjojen takia. Aiemmin Hartin pilkkakirves on osunut juutalaisiin ja muslimeihin. Ainakin Hart on avarakatseinen ollessaan näköalaton.

Tuoreemman kohu-Pulterin voit lukea täältä.

Se nyt on vaan tyhmää maksaa liikaa

Suomalaiset sarjakuvan maahantuontiliikkeet laskevat hintojaan. Syynä tähän on dollarin alamäki, joka vaikuttaa sarjakuvien tukkuhintaan. Odotettevissa on noin 15% hinnanpudotus, joka näkyy Goodfellowsissa viime viikon uusissa tuotteissa ja Fennica comicsissa tämä viikon uutuuksissa. Vanhoja tuotteita alennetaan ajan salliessa.

Dollarin hinta laski jo aiemmin, mutta sarjakuvakaupat reagoivat vasta nyt. Tämä johtuu aiemmasta hinnanlaskusta, jonka aiheuttamia tappioita on paikattu viiveellä. Varastossa olevat sarjakuvat ovat kuitenkin osiltaan ostettu kalliin dollarin aikana.

Juhli tänään sarjakuvien hinnanlaskua, sillä huomenna Yhdysvaltojen taloudellinen alamäki vie työpaikkasi. Kauan eläköön globaali talous!

Uutuushylly

Egmontin julkaisema Ranma ½ jatkaa ilmestymistään. Rumiko Takahashin romanttisesta taistelukomediasta (!) on nyt saatavilla kolmas osa, nimeltään Musta ruusu. Perinteisen eurosarjakuvan ystävät voivat puolestaan olla kiinnostuneita uudesta Tim & Tom –albumista, tekijöinä taitelijanimet Will ja Rosy. Uniin tunkeutujassa arkkivihollinen Shock (ingressikuva) on keksinyt keinon päästä sisään nimihenkilöiden unimaailmaan. Itse odotan, että Tim & Tom tulisivat jo ulos kaapista, mutta uskon toiveideni olevan katteettomia.

Vähemmän hienovaraisten homoanalogioiden pariin: uusimmassa X-Menissä nähdään Chuck Austenin, tällä hetkellä Yhdysvaltojen kenties vihatuimman sarjakuvakirjoittajan tarinoita, joissa kohdataan mm. Juggernaut. Lehdessä päättyy myös Origin-tarinakokonaisuus, jossa seurataan nuoren Wolverinen kasvutarinaa haukotusten säestyksellä. Uusimmassa Megassa puolestaan nähdään jälleen Ultimates, päivitetty versio Marvelin Kostajista. Lehteä kannattaa vilkaista tähtikuvittaja Bryan Hitchin huiman elokuvamaisen kuvituksen takia.

Nettiruudut

Tällä viikolla Kvaakissa uutta on julkaistu Terhi Ekebomin artikkeli Unkarin sarjakuvakulttuurista. Minä puolestani olen päivittänyt Katuojan uusilla arvioilla.

Se ei ole mainontaa, se on uutisointia

Jos olet sarjakuvantekijä tai kustantaja ja haluat, että uusi sarjakuvasi huomioidaan tällä palstalla, ota yhteyttä. Myös infoa erilaisista sarjakuvaan liittyvistä tapahtumista tai muista kiinnostavista lieveilmiöistä voi lähettää. Minut tavoittaa osoitteesta otto.sinisalo@welho.com.

Kiitokset avustuksesta Reima Mäkiselle.

Viikon tapahtumista voit keskustella myös Kvaakin foorumeilla siihen varatussa viestiketjussa.

9 vastausta artikkeliin “Tällä viikolla sarjakuvissa #10”

 1. Viaton sanaleikki. Pian on vitsit vähissä jos PC-porukkaa ruvetaan ottamaan tosissaan.

 2. Kaisa Herralan bishounen-Lalli ja Macbeth-tyyppinen Lallin vaimo oli hupaisa elämys.

 3. Joopa joo!
  Kohta ei voi laskea leikkiä mistään.
  Paitsi suomalaisesta keski-ikäisestä miehestä, tietysti. Sitä saa lyödä kuin vierasta sikaa. Piirsin erääseen julkaisuun ruskeaihoisia ja mustan neekerin, kun tilauksessa pyydettiin etelämaalaisia hemmoja. Musta piti poistaa kuvasta. Miksi muut saivat jäädä?
  Kummaa…

 4. Toihan oli oikeesti hauska Pulteri, toisin kuin se Islam-juttu. Eipä tuo kahden lehden harrastama boikotointi kovin pahalta kuulosta, jos loput kahdeksansataa stripin julkaisi… Vai miten levinnyt Hartin sarja lienee.

 5. mä tykkäsin kyl siitä islam-jutustaki. voi hitto ku menivät lopettamaan pulterin avusta. joo voihan sitä netistä lukea mut loistokkaita suomennoksia jään kyllä kaipaamaan.

 6. Täytyy kyllä sanoa, että B. Virtanen on parantunut edukseen, siis tuossa Avussa. Se on siinä väreissä ja ne sopivat sarjalle oikein hyvin. Enää se ei ole niin ”köyhän” näköinen ja Heilän kynänjälki on aika lailla lennokkaampaa ja viiva selkeämpää. On myös aika saavutus päästä Suomen suurimpaan viikkolehteen, nostaa rimaa.

 7. täytyypä vilkasta tota virtasta. värit voi kyllä sopia sarjaan hyvin. onko apu suomen suurin viikkolehti?

 8. Ei tasan. Suurin on 7 päívää. Ja selvästi. Ihmiset tilaavat sitä ”teeveesivujen takia”.

Kommentit on suljettu.