Totta vai tarua?

ADHD-Sheikin sekavat seikkailut ovat edenneet kolmanteen osaansa, jossa meno saa entistä synkempiä sävyjä.

ADHD-Sheikki 3
Tekijä: Marko Turunen
Kustantaja: Daada, 2017
Nidottu, 96 sivua, 4-värinen
ISBN: 978-952-5754-49-0
15 €

Kuten sarjan aiemmissakin osissa, tämän kirjan tarinat perustuvat Marko Turusen haastatteleman ADHD-Sheikki-peitenimen taakse kätkeytyvän henkilön kertomuksiin. Tällä kertaa Sheikki kohtaa mitä moninaisempia vastoinkäymisiä onnettomuuksien, väkivallan ja läheisten menetysten muodossa. Elämä ei ole herkkua tai helppoa, mutta naisissa sentään riittää ihasteltavaa. Turusen mielikuvituksekkaan kuvituksen siivittämänä kertomukset siirtyvät ihan omaan todellisuuteensa, jossa voi tapahtua mitä vain. Oranssin sävyiset sivut ovat näyttäviä ja taidokkaasti laadittu. Muutenkin kirja on tehty ammattitaidolla.

Teoksen alkupuolisko voi tuntua sirpaleiselta, sillä ADHD-Sheikin maailma vaatii hieman totuttelua. Sen seurauksena kirja ei heti nappaa otteeseensa. Nopealukuiset sivut tulee helposti harpottua läpi eikä kaikki yksityiskohdat aukea riittävästi. Kirjan loppupuolella tarinaan astuu mukaan tekijän alter ego, Muukalainen, ja kertomus muuttuu entistäkin traagisemmaksi, mutta samalla myös mielenkiintoisemmaksi. Jään innolla odottamaan sarjan viimeistä osaa. Kokonaisuus on varmasti tälläkin kertaa enemmän kuin osiensa summa ja uskoisin, että koko tarinan lukeminen yhteen putkeen toimii paremmin kuin yksittäiset kirjat.

ADHD-Sheikin edesottamuksia voi seurata myös osoitteessa adhdsheikki.wordpress.com/. Sarjakuvien lisäksi siellä on tarjolla lyhyitä animaatioita, jotka sisältävät lisää ADHD-Sheikin tarinointia. Videoiden äänenlaatu voisi olla parempikin, mutta siitä huolimatta niitä kannattaa katsella. Niiden avulla kokonaisuus avautuu aivan uudella tavalla, sillä suullisesti kerrottuna tarinat toimivat hyvin eri tavalla kuin sarjakuvan muotoon taivutettuna. Rehvakkaasta esitystavasta huolimatta alkuperäistä kertojaa käy loppujen lopuksi vain sääliksi. Vaikka kertoja nauraakin, se ei tarkoita, että jutuissa olisi mitään hauskaa.

Keskustele ADHD-Sheikistä Kvaakissa.