Viktoriaanista kauhua

Saalistajien klubi 1 – Bogeyman
Alkuperäisjulkaisu: Le Club des prédateurs Tome 1 – Le Bogeyman (2016)
Tarina: Valérie Mangin
Kuvittaja: Steven Dupré
Kääntäjä: Anssi Rauhala
Kustantaja: Zoom Teufel, 2017
Nidottu, 58 sivua, 4-värinen
ISBN: 978-952-5754-46-9
17,00 €

Saalistajien klubi on kaksiosainen kauhusarjakuva, joka sijoittuu viktoriaaniseen Lontooseen. Siellä köyhillä on kurjaa ja luokkaerot ovat valtavat. Hyväosaisille köyhät ovat vain karjaa, jota voi huoletta riistää epäinhimillisissä tehtaissa oman omaisuuden kasvattamiseksi. Puhtaan omantunnon ja paremmuuden tunteen voi sitten hankkia pienimuotoisilla armopaloilla. Lohduttomien kulissien takana tapahtuu kuitenkin vielä jotain kamalampaa. Siihen liittyy liuta kadonneita lapsia ja mystinen hahmo, joka tunnetaan vain nimellä Bogeyman. Saadakseen Bogeymanin oikeuden eteen, köyhälistön lapset pyytävät apua rikkaan perheen tyttäreltä ja karmaisevat salaisuudet alkavat viimein nousta päivänvaloon.

Vuonna 2015 tehty Saalistajien klubi on teemoiltaan varsin ajankohtainen. Varakkaan perheen perillinen kohtaa lapsia oman kuplansa ulkopuolelta ja tutustuu ihan toisenlaiseen maailmaan. Vähäosaisia on helppo vieroksua, sillä he näyttävät epäsiisteiltä ja vanhemmat opettavat etteivät he ole eläimiä kummempia. Tuntematon pelottaa mutta todellinen pahuus löytyy ihan muualta, tutun ja turvalliseksi luullun ympäristön keskeltä. Tällaisesta asetelmasta tulee auttamatta mieleen nykyaika, ja turvapaikanhakijoiden ja kantaväestön haastava yhteiselo.

Tekijät eivät ole Suomessa erityisen tunnettuja, mutta molemmilla on takanaan pitkä ura sarjakuvien parissa. Valérie Mangin on ranskalainen käsikirjoittaja, jonka nimeen on voinut törmätä Alix Senator -sarjan kannessa. Hän näyttää erikoistuneen käsittelemään tarinoissaan historiallisia hahmoja, kuten Robin Hoodia (Luxley), mutta hän on myös kirjoittanut scifisarjaa, joskin sekin ammentaa antiikin tapahtumista ja henkilöistä (Chroniques de l’Antiquité galactique). Belgialainen Steven Dupré tunnetaan myös taiteilijanimellä Dust ja hän on tehnyt sarjakuvia 1980-luvulta lähtien. Niissä on seikkaillut mm. viikinkejä (Wolf), Kuningas Arthur ritareineen (Kaamelott) sekä muita historiallisia hahmoja. Vuonna 2011 hänellä myönnettiin flaamilainen sarjakuvapalkinto, Bronzen Adhemar.

Saalistajien klubi on tyylikkään näköinen sarjakuva. Realistinen kuvitus on yksityiskohtaista mutta selkeää. Hahmot ovat eri näköisiä ja ilmeikkäitä, joten tarinaa on helppo seurata ja tunteet välittyvät. Hillitty väritys luo onnistuneesti tunnelmaa. Itse tarina lähtee jähmeästi käyntiin mutta vauhti paranee loppua kohden. Juoni on hyvin perinteinen ja se etenee kauhukirjallisuuden perusteita mukaillen. Mitään odottamatonta ei siis ole luvassa mutta väkivallan taidokas annostelu tekee viimeisistä sivuista shokeeraavat. Tämä sarjakuva ei todellakaan sovi lapsille. Anssi Rauhalan suomennos on sujuvaa luettavaa vaikka Bogeyman- ja daddy-sanojen kääntämättä jättäminen hieman häiritsee. Kirjan painojäljessä ja ulkoasussa ei ole moitittavaa, vaikkakin jotkut lukijat voivat konefontista nurista.

Kokonaisuutena Saalistajien klubi on toimivaa kauhuviihdettä perinteisellä reseptillä. Se ei tarjoa suuria yllätyksiä muttei aiheuta pettymystäkään. Jatko-osa on pakko päästä lukemaan, jotta tietää miten tarina päättyy. Nyt se jäi sopivan kutkuttavaan kohtaan.

Vuodenvaihteessa toimintansa aloittanut Zoom Teufel on ”uusi” kustantamo, joka julkaisee eurooppalaista käännössarjakuvaa suomeksi. Tutulta kuulostavan nimen takaa löytyvät Petteri Ojan luotsaama Zum Teufel Kustannus sekä tanskalainen Forlaget Zoom. Näiden kustantamoiden yhteistyön tuloksena saamme Tanskassa julkaistavaa käännössarjakuvaa saataville myös Suomeen.

Keskustele Saalistajien Klubista Kvaakissa.