Sarjakuvaepigrammi pääministerille

Kun yhteiskunnassa kuohuu, on poliittinen pilapiirros voimiensa tunnossa.

Teos: Sipilä
Tekijä: Eri tekijöitä
Kustantaja: Jäätävää paskaa
Sivuja: 24
Koko: 145 x 200 mm
Sidosasu: Lehti
Väritys: Mv.
Kieli: Suomi
Julkaisuvuosi: 2017

Suomen istuva hallitus on onnistunut kuohuttamaan mediaa ja kansaa moneen kertaan raflaavilla esityksillään ja niiden kumoamisilla. Kohujen etunenässä on usein ollut pääministeri Juha Sipilä itse liikemaailman kytkennöillään ja äkkiväärillä reaktioillaan. Tämä on luonnollisesti mannaa satiirikoille. Joukko piirtäjiämme onkin intoutunut revittelemään päättäjien edesottamuksilla 24-sivuisen sarjakuvavihkosen verran.

Pääministeristä maalatut karikatyyrit kuvaavat hänet herkkänahkaisena miehenä, joka ottaa herkästi nokkiinsa kohdatessaan kritiikkiä. Sosiaalinen media on hänelle niin arka paikka, että häneltä on kiellettävä netin käyttö.

Siinä missä todellinen pääministeri on aktiivisesti vältellyt syvähaastatteluja, Sipilässä hänet asetetaan sellaisiin, joissa hän joutuu vastaamaan kiperiin kysymyksiin omista, hallituksen ja ministerien tekemisistä. Vastaukset ovat juron lyhyitä. Toisaalta nopealla aikataululla toteutetut tv-puheet ovat synnyttäneet irvikuvan Sipilästä, joka puhuu mitä sylki suuhun tuo – aina pidäkkeettömään Touretten syndroomaan asti.

Vaan kuinka käy Sipilältä rokkenroll?
Vaan kuinka käy Sipilältä rokkenroll?

Uskonto, kotiolot ja yhteydet liikemaailmassa vaikuttaviin sukulaisiin saavat nekin osansa, samoin kuin ministereistä liikenneuudistuksellaan hämmentänyt Anne Berner.

Sipilä puhuttelee kohdettaan nimeltä, mutta itse sillografien nimiä ei listata ja kaikkia töitä ei ole allekirjoitettu. Liekö takana ajatusketju ”jos ajattelet, älä piirrä; jos piirrät, älä signeeraa; jos signeeraat, älä ihmettele?”

Tosin Supon agenttien ja muiden lukijoiden ei tarvitse kovin syvällisesti perehtyä sarjakuvaskeneemme tunnistaakseen syylliset tyyleistä. Taide vaihtelee perussiististä rujoon sarjakuvapunkkiin. Kansikuvan Leningrad Cowboys -henkinen maan isä on suorastaan komea.

Parisivuisten mustavalkoisten sarjakuvien lisäksi Sipilä tarjoaa sikermän kuvitteellisia elokuvajulisteita ja sokkelon. Jos raaskii raadella lehtensä, saa hauskan vappunaamarin ja Chibilä-paperinuken.

Vakaumuksellisen maalaisliittolaisen kädessä tämä hallituskauden puolivälitarkastelu tuskin vanhenee saunan pesää kauemmas. Oppositiohenkiset ja satiirisen Pahkasika-huumorin ystävät voivat kuusi euroaan kehnomminkin käyttää.