Miksi lukitsit autosi ovet?

Lukitsetko autosi ovet? Et kai vaan ole rasisti? Eivät kaikki ulkomaalaiset varasta! Juho Maurisen stripeissä kukkii musta huumori.

Juho Maurinen
Rontticomics – Ihmismeri
Arktinen Banaani 2017
ISBN 978-952-270-329-3
64 s., nelivärinen, kovakantinen

Melkein tasan vuosi sitten Juho Maurinen päätti aloittaa uudelleen sarjakuvien tekemisen kymmenen vuoden tauon jälkeen. Tuolloin 26-vuotias tekijä oli piirtänyt edellisen kerran yläkouluikäisenä. Syntyi rujolla otteella tehtyjä strippejä, joita Maurinen laittoi Facebookiin kavereiden ihasteltaviksi. Uutisvuoksen haastattelussa Maurinen nimesi innoittajaksi Pauli Kallion, jonka hän oli tavannut Tampereen Telakalla soittamassa levyjä.

Sosiaalinen media synnyttää tähtiä nopeasti. Karoliina Korhosen Finnish Nightmares nousi nopeasti ihmisten huulille ympäri maailman. Juho Maurisen Rontticomics sai kotimaassa vajaassa kahdessa kuukaudessa pari tuhatta seuraajaa. Facebookista sarjakuva on nyt siirtynyt kovien kansien väliin aivan ansaitusti. Rontticomics ansaitsisi myös paikan sanomalehdissä.

Nuori Maurinen oli ihaillut sarjakuvakäsikirjoittaja Kalliota. Rontticomicsissa tämä näkyy panostamisena käsikirjoitukseen. Maurisen aiheet nousevat sosiaalisten tilanteiden hankaluudesta, ihmisten loputtomasta typeryydestä ja tyhjistä puheista. Musta huumori on useimmin käsittelytapana.

Rontticomicsissa ei ole vakiohahmoja, jotka joutuisivat tilanteisiin stripistä toiseen. Hahmogalleria on laaja ja laajentunee edelleen tulevaisuudessa. Kirjassa on vain yksi nimetty hahmo, Olavi. Hänen mukaansa nimetyssä niksinurkassa annetaan vinkkejä ihmiskontaktien saamiseen. Esimerkiksi ruuhkabussissa toisten ihmisten on pakko tulla lähellesi. Keskeistä sarjakuvassa on asenne jolla kerrotaan. Yksinäisyys ja ystävien puute on monien strippien kantavana voimana. Elämä on hetkellistä ja aika kuluttaa nopeasti.

Maurisen luomat hahmot ovat persoonattomia ja yksioikoisia. Se nostaa päällimmäiseksi mustan huumorin, hahmoissa ei ole pintaa samaistumiseen. Tai ehkä synkimmässä itsesäälissä saattaisi sittenkin…

Rontticomics – Ihmismeri -albumi julkistetaan Imatralla perjantaina 24. helmikuuta 2017. Maurinen on paikallisessa kirjakaupassa kello 16 ja julkkaribileet alkavat Taidekeskus Krimissä klo 19. Julkaisukiertue jatkuu Imatralta muun muassa Turkuun ja Helsinkiin.

* Rontticomicsin kotisivut
* Rontticomics Facebookissa
* Rontticomicsista voi keskustella Kvaakissa