Verta, hikeä ja kyyneleitä

Rooman provinssissa, Germania Inferiorissa, eletään vuotta 431 jKr. Frankkien kuningas Clodio Pitkätukka on aikeissa hyökätä Galliaan ja tarvitsee miehiä sotaretkelleen. Frankkien suurin soturi ja sotaherra on Bor Voittamaton, jolla on poika nimeltä Rocco. Pojasta kasvaa Pohjoisen korppi, isäänsäkin suurempi sotaherra ja kreivi.

Foederati
Ensimmäinen Kirja: Myrskyntuoja
(Omakustanne 2016, Painosalama Oy)
Teksti: Toni Karonen
Taide: Juuso Laasonen
87 ss., neliväri, sid.
ISBN: 978-952-68676-0-1
ISBN: 978-952-68676-0-2 (PDF)
14 €

Suomessa on pitkä historiallisen romaanin perinne, joka alkoi jo Topeliuksen aikoina. Historiallisesta romaanista löytyy usein myös fantasian aineksia, taikuutta, ennustuksia ja vaikkapa mahtisormuksia, ja Välskärin kertomuksissa ovatkin ne kaikki. Venäjän vallan alla omaa kansallisuutta korostettiin hakemalla aiheita muinaissuomalaisuudesta: Santeri Ivalon realistissävyinen romaani venäläisiä kurittaneesta sissipäällikkö Juho Vesaisesta kuului poikien lukemiin seikkailukirjoihin vuosikymmenten ajan. Sotien jälkeen Mika Waltari kirjoitti suuret historialliset romaaninsa, joista tunnetuin on tietenkin Sinuhe egyptiläinen. Faaraoiden valtataisteluista ja sodista sai kärsiä tavallinen kansa.

Toni Karosen Foederati on omalta osaltaan pala tätä pitkää jatkumoa; siitä löytyy kaikkia edellä mainitun historiallisen romaanin perinteen mukaisia elementtejä niin fantasiasta, pienen kansan taistelusta suuria vastaan ja realistisesta kärsimyksen kuvauksesta, ja on mukana se pakollinen ennustuskin! Alle 100-sivuinen sarjakuva-albumi on kerronnan laajuuden kannalta tietenkin paljon suppeampi ja nopeammin luettava kuin perinteinen paksu historiallinen romaani, mutta Karonen pystyy yhdessä taiteesta vastaavan Juuso Laasosen kanssa luomaan yksityiskohtaisen ja elämänmakuisen kuvan menneestä maailmasta. Dialogi on luontevaa ja messevän rosoista, mutta se voisi olla hivenen rauhallisempaa, ei koko ajan aivan niin uhoavaa ja julistavaa.

Kuvitus on osin jäykähköä ja hahmojen anatomiassa on omituisuuksia, mutta siitä viis’, koska tarina imaisee mukanaan ja hahmot tuntuvat aidoilta. Kuolema on monen kohtalo ja usein vielä sangen tylyllä tavalla. Tekijät ovat varmastikin saaneet innoitusta sellaisista tv-sarjoista kuin Game of Thrones ja Viikingit. Myrskyntuoja miekan nimenä on sekin suora kunnianosoitus erään tunnetun albiinoseikkailijan mystisiä voimia omaavalle mustalle miekalle.

Piirrostyyli on sitä puhdasta viivaa. Syvyys ja tunnelma on tuotu kuviin värityksellä, joka on suorastaan huumavan hienoa. Sisätiloissa hehkuu tulen punertava kajo, metsäteillä ja niityillä loistaa vehreä luonto. Erityisellä historiallisella tarkkuudella on myös piirretty kaikki ajanmukaiset rakennukset, sotisovat, aseet ja tarvekalut. Hyvä painoasu ja paperi kunnioittavat kuvitusta.

Foederati on anteeksipyytämättömän uhmakas, uljas, väkivaltainen ja kuvallisesti komea historiallinen sarjakuvaromaani. Ja aivan kuten tieteisromaanitkin, jotka ovat kertovinaan tulevaisuudesta, niin myös historialliset romaanit kertovat meidän omasta ajastamme, omista asenteistamme ja siitä, mitä on olla ihminen, Sinuhen sanoin: ”Kaikki palaa ennalleen eikä mitään uutta ole auringon alla eikä ihminen muutu, vaikka hänen vaatteensa muuttuvat ja myös hänen kielensä sanat muuttuvat.” Niin se vaan on.


Keskustele Kvaakissa Foederati-sarjakuvasta.

Ks. Foederati Wikipediasta.