Puupäähattu Tiitu Takalolle

Tiitu Takalo. Kuva: Timo Ronkainen.
Tiitu Takalo. Kuva: Timo Ronkainen.

Tänään Kansalliskirjastossa Suomen sarjakuvaseura on myöntänyt Puupäähattu-palkinnon Tiitu Takalolle. Palkinto myönnettiin ansioituneesta sarjakuvaurasta.

Sarjakuvaseura perustelee päätöstään seuraavasti:

Tiitu Takalo (s. 1976) on tamperelainen sarjakuvataiteilija, kuvittaja ja aktiivinen kansalainen. Hänen työnsä vaikuttaa, voimauttaa ja sivistää. Tekemiseen inspiroivat muun muassa tee se itse -kulttuuri, omaehtoinen taide, feminismi ja punk, jotka ilmenevät Takalon tuotannossa monipuolisesti. Hän on tehnyt useita sarjakuvakirjoja ja piirtänyt laajasti lehtiin, antologioihin ja pienjulkaisuihin. Lisäksi hän on pyörittänyt Hyeena-kustantamoa ja feminististä Irtoparta-pienlehtisarjaa.

Juuri hatutettu Takalo kiitospuhetta pitämässä. Kuva: Vesa Kataisto.
Juuri hatutettu Takalo kiitospuhetta pitämässä. Kuva: Vesa Kataisto.

Takalon tähän astisessa päätyössä, Minä, Mikko ja Annikissa (2014), Tampereen sosiaali- ja työläishistoria nivoutuu omaelämäkerrallisuuteen. Takalo elää mukana Annikin puutalokorttelin vaiheet ja hyödyntää laajaa lähdemateriaalia. Kirja yhdistää kaupungin historiaa, itse koettua ja pohdiskelua kehityksen kulkusuunnista ja vallasta.

Teos Tuuli ja myrsky (2009) käsittelee seksuaalista väkivaltaa, voimaantumista ja kostoa. Jää (2008) kertoo ihmissuhdetarinoita Tampereelta. Ja kun tarinoiden keskiössä on usein vahva naishahmo, Kehässä (2007) hän on kirjaimellisesti nyrkkeilijä. Tyhmä tyttö (2004) kokoaa varhaisempia novelleja.

Omien käsikirjoitusten lisäksi käsikirjoittaja Pauli Kallion kanssa yhteistyössä on syntynyt muun muassa Ottopoikia ja työläistyttöjä (2011) ja Josefiina leipoo (2006). Takalon albumeita on käännetty ruotsiksi ja espanjaksi.

Takalo on taitava käsityöläinen. Vesiväreillä, musteella, tusseilla, liiduilla ja maaleilla syntyy ilmeikkäitä ihmishahmoja, jotka tuntuvat samaan aikaan uskottavilta ja eläviltä. Anatomia ja valöörit ovat kohdillaan.

Takalo tarttuu vaikeisiinkin aiheisiin epäröimättä. Parhaillaan työn alla on omaelämäkerrallinen, aivoverenvuodosta ja potilaana olosta kertova verkkosarja Memento mori. Konfliktien täyttämä todellisuus inspiroi tarkkaan ajateltuja tarinoita, jotka jäsentyvät paperille komeiksi kuviksi. Työn ytimessä ovat ilo ja rohkeus.

Tiitu Takalo Kemin sarjakuvapäivillä 2014.
Tiitu Takalo Kemin sarjakuvapäivillä 2014.

* Tiitu Takalon puupääpuhe
* Suomen sarjakuvaseuran tiedote
* Kvaakissa on keskusteltu Tiitu Takalon sarjakuvista ja vuoden 2017 Puupäähatusta