Lävistetyt räpylät

Ankardo palaa Belgamburgiin työtehtävissä. Vanha tuttu Garenni on kuollut tapaturmaisesti, mutta hänen tyttärensä epäilee murhaa.


Benoît js Hugo Sokal – Pascal Regnauld
Ankardo – Vihreäsilmäinen kuolema
suom. Juhani Tolvanen
ISBN 978-951-887-544-7
Jalava 2016
48 s., nelivärinen, pehmeäkantinen

Edellisessä albumissa Kuolema järvellä Eugéne Garenni oli pestattu Belgamburgin poliisipäälliköksi henkilökohtaisten ominaisuuksien vuoksi. Arveltiin, että Garennilta jäisi tiettyjä asioita valtakunnassa huomaamatta. Vaikka Garenni ei ruudinkeksijä ollutkaan, niin hän (Ankardon avulla) huomioi vääriä asioita. Vihreäsilmäisen kuoleman alussa ollaan Garennin hautajaisissa. Hänen tyttärensä Angela epäilee tapaturman olleen suunnitellun ja janoaa kostoa. Mutta kenelle pitäisi kostaa? Siihen hän tarvitsee avuksi Ankardoa.

Ankardolla on aavistuksensa ja hän varoittelee vasta poliisiksi valmistunutta Angela Garennia. Mutta kuten tunnettua, naiset ovat Ankardon heikko kohta. Tiedon oli isä Garenni oli opettanut lapselleen, ja sillä Angela pääsi yllättämään palkkaamansa yksityisetsivän. Ankardon aavistukset sattuvat kohdilleen. Belgamburgissa on aloitettu suursiivous ja kaikki vähänkään vihillä olevat henkilöt ovat ”listalla”.

Benoît js Hugo Sokal ovat jälleen käsikirjoittaneet seikkailun, jossa ajankohtaiset teemat saavat pääosan. Nyt näkymät ovat synkemmät kuin edellisen albumin aikoina. Belgamburgin herttuattaren täytyy ryhtyä populistiseen kansansuosion kalasteluun ja laatia strategioita naapurimaiden pään menoksi. Käsikirjoittajat jälleen allegorisesti pohtivat Euroopan laajempia ongelmia.

Kuten monissa aikaisemmissa albumeissa, Ankardo jää sivustakatsojaksi. Hän on lukijan silmät ja korvat. Kun läsnä on kaksi eri leirissä olevaan nuorta ja kaunista naista, niin etsivämme ei osaa valita omaa puoltaan. Hän yrittää luovia niiden välissä huonolla onnella. Ankardon molemmat räpylät saavat eri kaliiberia olevat reiät. ”Elämä on toisinaan aika monimutkaista … Se uuvuttaa …”, totesi Ankardo Angela Garennille.

Positiivista uutuusalbumissa on yritys ymmärtää eurooppalaisuutta ja muutoksen mahdollisuuksia. Tämä yritys pitää sarjakuvasankarin edesottamukset edelleen kiinnostavina, vaikka parhaimmat nuoruusvuodet ovat jo kaukana takana. Itse hahmo ei enää kehity, se on jämähtänyt keski-ikäänsä.

* Kuolema järvellä -arvio
* Kvaakissa on keskusteltu Ankardosta