Joonas ja kisällit -näyttely Päivälehden museossa

Päivälehden museossa Helsingissä on avautunut Veikko ”Joonas” Savolaisen (1929-2016) muistonäyttely Joonas ja kisällit.

Joonas ja kisällit -näyttely on ylistys suomalaisen sarjakuvan suurelle nimelle. Savolaisen 63-vuotinen ura sisälsi ammattimaista sarjakuvantekoa, pilapiirtämistä, animaatioita, graafista suunnittelua sekä piirtäjäkollegoiden pyyteetöntä auttamista, opettamista ja kannustamista. Erityisen tunnetuksi hän tuli sarjakuvistaan Joonas ja Unto Uneksija. Savolainen oli myös ensimmäisen pelkästään kotimaista sarjakuvaa julkaisseen Sarjis-lehden (1972–1974) päätoimittaja.

Näyttely oli Savolaisen idea ja sen tarkoitus oli olla yhteisnäyttely Sanomien lehtiin piirtäneiden kesken. Savolaisen kuolema syksyllä 2016 muutti suunnitelmat ja toverinäyttelystä tulikin muistonäyttely. Savolaisen töiden lisäksi Tarmo Koivisto (s. 1948), Hannu Lukkarinen (s. 1949), Timo Mäkelä (s. 1951), Harri Vaalio (s. 1956) ja Ville Tietäväinen (s. 1970) kertovat Joonaksen vaikutuksesta omaan työhönsä, muistelevat yhteisiä hetkiä ja valottavat uransa tärkeimpiä vaiheita.

Näyttelyyn voi tutustua 5.2.2017 saakka. Sen on käsikirjoittanut Juhani Tolvanen ja suunnitellut Ville Tietäväinen.

Päivälehden museoon on vapaa pääsy.

* Päivälehden museon näyttelyt
* Näyttelyn facebook-sivu
* Kvaakissa on keskusteltu Joonaksesta ja Veikko Savolaisesta