Sarjakuvataiteen valtionpalkinto Hanneriina Moisseiselle

Arkkitehtuurin, mediataiteen, monialaisen taiteen, muotoilun ja visuaalisten taiteiden valtionpalkinnot 2016 on jaettu. Sarjakuvataiteen valtionpalkinnon 2016 sai sarjakuvataiteilija Hanneriina Moisseinen.

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen jakoi valtionpalkinnot tänään Helsingissä. Moisseisen lisäksi palkinnon saivat kuvataiteilija Terike Haapoja, kirjailija Laura Gustafsson, Nuutajärven Lasikylän kulttuurisäätiö, Arkkitehtitoimisto Livady Oy, valokuvaaja Hannamari Shakya, kuvataiteilija Pauliina Turakka Purhonen ja säveltäjä Kimmo Pohjonen. Kukin veikkausvoittovaroista myönnettävä valtionpalkinto on 13500 euroa.

Moisseisen palkintoperustelut ovat seuraavat:

Hanneriina Moisseinen on valmistunut kuvataiteilijaksi Tampereen ammattikorkeakoulusta vuonna 2001 ja jatkanut sen jälkeen opintojaan Aalto-yliopistossa. Sarjakuvataiteilijana hän on tullut tunnetuksi erityisesti neljästä kirjastaan: Kannas; Isä; Setit ja partituuri – Häpeällisiä tarinoita sekä äänisarjakuvakirja Sen synty ja muita Vienan hävyttömiä ja hulvattomia tarinoita. Teoksista Isä on julkaistu käännöksenä myös Ruotsissa ja tullaan julkaisemaan vuonna 2017 Ranskassa.

Moisseinen on kehittänyt uusia sarjakuvataiteen kerrontatapoja ja kuvaa historiaa kiehtovan monikerroksisesti. Uusimmassa teoksessaan Kannas Moisseinen tarkastelee sodan arkea ja vaikutuksia poikkeuksellisen monipuolisista näkökulmista – mielensä järkkyneen sotilaan ja eläimen näkökulmasta. Moisseinen on tarttunut aiheisiin, jotka ovat hänelle henkilökohtaisesti lähellä mutta joilla on myös kansallisesti laajempaa vaikuttavuutta.

Sarjakuvataiteen valtionpalkinnon myöntää valtion visuaalisten taiteiden toimikunta.

* Opetus- ja kulttuuriministeriön tiedote
* Kvaakissa on arvioitu Moisseisen Kannas ja Isä
* Kvaakissa on keskusteltu Moisseisen sarjakuvista